Cerar: Izgovori o pokvarjeni navigaciji so prozorni in jih je nemogoče sprejeti

Po nedeljskem incidentu z vplutjem hrvaškega policijskega čolna bomo sosednji Hrvaški poslali protestno noto. 
Fotografija: Zunanji minister je oster: Gre za kršitev mednarodnega in evropskega prava. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Zunanji minister je oster: Gre za kršitev mednarodnega in evropskega prava. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Dogajanje z vplutjem hrvaškega čolna v slovensko morje, zaradi pokvarjene navigacije, znova dokazuje, kako zelo nujna je implementacije arbitražne razsodbe med Hrvaško in Slovenijo, je prepričan prvi mož slovenske diplomacije Miro Cerar. 

Vsak izgovor o pokvarjeni navigaciji je tako prozoren, da ga je nemogoče sprejeti. »Gre za posebno intenzivno provokacijo. Hrvaške policijske oblasti dobro vedo, kaj delajo,« je dejal in napovedal, da bo hrvaški strani poslal protestno noto ter storil vse, kar je v njegovi pristojnosti, da opozori na nespoštovanje vladavine prava.Zunanji minister ugiba, da se je incident zgodil tudi zaradi evropskega predvolilnega časa, a dodaja, da je to slab izgovor za popolnoma nesprejemljiva ravnanja. »Ravnanje predstavlja kršitev mednarodnega in evropskega prava, slab zgled za zahodnobalkansko regijo ter izrazit poseg v schengenski sistem. Še posebej paradoksalno je, da to počne država, ki hoče vstopiti vanj,« je poudaril.

Zaradi nenavadnega enostranskega določanja meje, ki si jo je privoščila hrvaška stran, so lani in predlanskim imeli veliko preglavic tudi ribiči. FOTO: Matej Družnik/Delo
Zaradi nenavadnega enostranskega določanja meje, ki si jo je privoščila hrvaška stran, so lani in predlanskim imeli veliko preglavic tudi ribiči. FOTO: Matej Družnik/Delo


Vsako takšno dejanje moramo posebej obsoditi, če želimo evropsko zgodbo miru, prosperitete, človekovih pravic in spoštovanja drug drugega peljati naprej, je še dodal v izjavi za medije.

S podrobnostmi dogodka, ki nepotrebno zaostruje odnose med sosednjima državama, sicer razpolaga notranje ministrstvo, ki bo zunanjemu v prihodnjih dneh predalo poročilo.

Preberite še:

Komentarji: