Cesta pod prelazom Ljubelj ostaja zaprta, stroški sanacije milijon evrov

Skalni podor je zaprl cesto Tržič–Ljubelj. Zaradi nevarnosti dodatnih porušitev, bo cesta za promet ostala zaprta predvidoma še več kot mesec dni.
Fotografija: Podor na cesti Tržič-Ljubelj. FOTO: Tržič TV
Odpri galerijo
Podor na cesti Tržič-Ljubelj. FOTO: Tržič TV

Cesta Tržič–Ljubelj je med Podljubeljem in prelazom Ljubelj zaprta zaradi skalnega podora, ki je zasul cesto na dolžini okoli sto metrov. S ceste so včeraj pristojni odstranili samo manjše skale, da so začasno ustvarili ozek prehod za vozila, ki so ostala nad plazom, šlo je za približno trideset vozil in kombijev. Policija opozarja, naj nihče, ne z avtomobili ne peš, ne prečka zapore, saj se skale še vedno lahko sprožijo. Obvoz je urejen čez Karavanški predor in Jezersko.

Podorno žarišče se nahaja približno 200 metrov nad cesto, porušilo pa se je od 25 do 35 kubičnih metrov materiala, so sporočili z Direkcije RS za infrastrukturo (Drsi). 

Predstavniki Drsi, koncesionarja in civilne zaščite so po ogledu lokacije skalnega podora odločili o zaprtju ceste, saj je na žarišču vidna razprta razpoka ter kar nekaj kritičnih mest. »Po tako obsežnih podorih običajno prihaja do relaksacije brežine, zaradi česa so možni še dodatni odlomi in zdrsi materiala. Zaradi nevarnosti dodatnih porušitev, bo cesta za promet ostala zaprta. Danes oziroma jutri bo izvedena aerofotogrametrija celotnega območja ter geodetski posnetek brežine. Po opravljeni analizi in inženirsko geološki presoji, ki bo narejena v prvem tednu po praznikih, bo lažje določiti obseg sanacije ter kdaj bo možno znova sprostiti promet.«

Podor na cesti Tržič-Ljubelj. FOTO: Tržič TV
Podor na cesti Tržič-Ljubelj. FOTO: Tržič TV


Po prvih ocenah bodo morali sanirati okoli 450 metrov ceste in brežine, dela so ocenjena na milijon evrov. Cesta bo zaprta predvidoma mesec in pol.

Na policiji udeležence v prometu (voznike, pešce, kolesarje) pozivajo, naj pri vožnji upoštevajo obveznosti in omejitve. Prav tako naj na območje plazu ne hodijo radovedneži in planinci. Cesta je zaprta, ker je to to nujno potrebno zaradi varnosti.


 

Enosmerni promet morda že po praznikih


Vodja vzdrževanja cest v družbi za upravljanje investicij DRI Pavle Hevka, ki je danes na kraju podora podal izjavo za medije, je povedal, da si je geolog že ogledal teren, v torek pa pride še geodet, je poročal STA.

»Na podlagi geodetskega posnetka bomo odločali o tem, ali bo cesta začasno mogoče lahko celo prevozna že prej sanacijo,« je dejal in pojasnil, da morajo zadevo najprej še preučiti: če bi se pokazalo, da bi lahko z minimalnimi ukrepi lahko vzpostavili varno prevoznost, bodo to tudi storili. Tako bi bila morda lahko cesta izmenično enosmerno prevozna že po praznikih.

Interventna prevoznost ceste za gasilce, reševalce, policijo in cestno službo je bila z umikom manjših skal sicer vzpostavljena že v nedeljo, tako da so omogočili rešitev 30 vozil, ki so ostala ujeta med podorom in Ljubeljem. Vendar zaradi nevarnosti novega podora cesta za uporabnike ostaja zaprta, če se kdo vseeno odpravi po njej, to stori na lastno odgovornost, saj je promet prepovedan, je opozoril Hevka.

Zaprta cesta pa je problem predvsem za domačine. Tržiški župan Borut Sajovic je povedal, da na tem delu živi med sedem in deset ljudi, še nekaj pa jih dela na vrhu Ljubelja. Prebivalcem so danes zjutraj z nadzorom brežine omogočili varni transport domači podljubeljski gasilci, je povedal župan. »Želimo si, da bi vso logistiko prevzela država in da bodo ne glede na praznike preverili skalno gmoto Begunjščice in cesto v najkrajšem možnem času odprli ter potem tudi sanirali,« je izpostavil Sajovic in spomnil, da so, čeprav gre za državno cesto, občinska civilna zaščita in dve prostovoljni gasilski društvi prvi poskrbeli za zavarovanje kraja in čiščenje. Hevka pa je poudaril, da se je takoj odzval tudi koncesionar.

Župan Sajovic je sicer pojasnil, da so na tem območju podorov vajeni. Tako je denimo prejšnji mesec skala, ki je privalila po pobočju, priletela v gostinsko-stanovanjski objekt v Podljubelju. »Ključno je, da ob takih trenutkih ohranimo preudarnost in mirnost, da ukrepamo hitro in učinkovito in kar je najpomembnejše, da tudi tokrat ni bilo nobene žrtve,« je izpostavil.

Kraj podora. FOTO: Tržič TV
Kraj podora. FOTO: Tržič TV
Zaradi zimskih razmer je zaprta cesta čez prelaz Vršič.

Na cesti preko prelaza Predel je obvezna zimska oprema. Na cesti Krnica–Mrzli studenec–Jereka so zaradi snega na cestišču obvezne verige.Po napovedih vremenoslovcev bo danes pretežno oblačno, predvsem v južnih krajih bo še deževalo, popoldne pa je kakšna kaplja dežja možna tudi drugod. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14 stopinj Celzija.

Ponoči se bo od severa delno zjasnilo, ponekod po kotlinah bo nastala megla.

Jutri bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa se bo spet pooblačilo. V notranjosti Slovenije bo občasno deževalo, bo pa dež do večera večinoma ponehal. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, v alpskih dolinah okoli 0, najvišje dnevne od 10 do 17 stopinj Celzija. Prvomajski prazniki pa bodo deloma sončni s kakšno popoldansko ploho. Topleje bo.

Preberite še:

Komentarji: