Člani odborov DZ obsodili vmešavanje Madžarske v svobodo izražanja v Sloveniji

Iz vrst SDS in Levice so se sicer slišali očitki, da je seja le del kampanje pred volitvami v evropski parlament. Poznič napovedal, da bodo še letos predložili reformo medijske zakonodaje.
Fotografija: Člani odbora so vladi tudi predlagali, da v posodobljenih zakonskih rešitvah posebej pozorno zavaruje pravico do svobode izražanja, vztraja na transparentnosti lastništva medijev, spodbuja svobodne in pluralne medije v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Člani odbora so vladi tudi predlagali, da v posodobljenih zakonskih rešitvah posebej pozorno zavaruje pravico do svobode izražanja, vztraja na transparentnosti lastništva medijev, spodbuja svobodne in pluralne medije v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec/Delo

Danes je na zahtevo poslanskih skupinin SMC, LMŠ, SD, SAB in DeSUS potekala nujna seja. Odbora DZ za zunanjo politiko in kulturo sta na njej obsodila vmešavanje Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja v Sloveniji. Iz vrst SDS in Levice je bilo sicer slišati očitke, da je današnja seja le del kampanje pred volitvami v evropski parlament.

Člani obeh odborov so danes z devetnajstimi glasovi podpore obsodili vmešavanje Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja v Sloveniji, še posebej v tonu note madžarskega veleposlaništva. Obenem so vladi predlagali, da v posodobljenih zakonskih rešitvah posebej pozorno zavaruje pravico do svobode izražanja, vztraja na transparentnosti lastništva medijev, spodbuja svobodne in pluralne medije v Sloveniji ter predvidi varovalke, ki bodo preprečile nedopustna vmešavanja, pritiske in poskuse vplivanja s strani drugih držav.

Poslanec SMC Gregor Perič je v imenu predlagateljev ob začetku razprave spomnil, da je bila Slovenija v zadnjem času deležna »nenavadnih odzivov naših sosed« s spornimi izjavami predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija, vmešavanjem Madžarske in kasneje razvoja glede prisluškovalne afere v arbitraži.
 

Perič pozdravil odziv ministrstva


Poudarek razprave je bil na protestni noti madžarskega veleposlaništva, ki ga je konec marca na zunanje ministrstvo naslovilo zaradi naslovnice tednika Mladina, na kateri je Orban z roko v fašističnem položaju. Ministrstvo je noto zavrnilo, češ da se ne vmešavajo v svobodo medijev. Odziv ministrstva je Perič pozdravil.

Cerar je poudaril pomen gojenja dobrih prijateljskih odnosov s sosednjimi državami in da ta nota ne predstavlja poslabšanja odnosov z Madžarsko. FOTO: Jože Pojbič
Cerar je poudaril pomen gojenja dobrih prijateljskih odnosov s sosednjimi državami in da ta nota ne predstavlja poslabšanja odnosov z Madžarsko. FOTO: Jože Pojbič
Po oceni poslanca SMC se je Slovenija znašla v situaciji, kjer se zdi, da naše sosede na nas gledajo kot na partnerja, ki jim ni enakovreden. Današnja seja pa je po njegovem prepričanju jasen in odločen signal proti poseganju v Slovenijo s strani kogarkoli.

V imenu vlade sta ministra za zunanje zadeve in kulturo, Miro Cerar in Zoran Poznič poudarila pomen svobode izražanja in dejala, da je to ena od vrednot, na kateri demokracija stoji ali pade.

Cerar je ob tem zagotovil, da bo kot zunanji minister tudi v prihodnje odločno reagiral, ko bodo napadene temeljne vrednote demokracije, človekovih pravic, vladavine prava in suverenosti Slovenije. Poudaril je še pomen gojenja dobrih prijateljskih odnosov s sosednjimi državami in da ta nota ne predstavlja poslabšanja odnosov z Madžarsko.

Minister za kulturo pa je pozval, da je treba skupno braniti in obraniti svobodo medijev in izražanja.

Poudarek razprave je bil na protestni noti madžarskega veleposlaništva, ki ga je konec marca na zunanje ministrstvo naslovilo zaradi naslovnice tednika <em>Mladina</em>, na kateri je Orban z roko v fašističnem položaju. FOTO: Matej Družnik/Delo
Poudarek razprave je bil na protestni noti madžarskega veleposlaništva, ki ga je konec marca na zunanje ministrstvo naslovilo zaradi naslovnice tednika Mladina, na kateri je Orban z roko v fašističnem položaju. FOTO: Matej Družnik/Delo


Poznič je ob tem napovedal, da bodo reformo medijske zakonodaje predložili še letos.

V razpravi so bili do današnje seje med drugim kritični pri SDS in Levici. Poslanec SDS Branko Grims je opozoril, da se dela sramoto Sloveniji, ko se ustvarja umetne konflikte s sosedi, ki so predvolilno pogojeni. Da gre pri seji za predvolilno kampanjo se je strinjal tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec, a je obsodil vmešavanje Madžarske.
 

Preberite še:

Komentarji: