Vlada predlaga tudi brezplačno cepljenje proti gripi

Zaradi zdravstvene situacije se bo cepljenje proti sezonski gripi letos začelo nekoliko prej.
Fotografija: Zanimanja za cepljenje proti sezonski gripi je letos razumljivo več. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zanimanja za cepljenje proti sezonski gripi je letos razumljivo več. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Posebna zdravstvena situacija doma in po svetu je cepljenje proti sezonski gripi premaknila na nekoliko zgodnejše obdobje, kot je bilo to običajno v prejšnjih letih. V Sloveniji se bodo v ambulantah NIJZ cepljenje začeli 19. oktobra.

Pristojni poudarjajo, da je cepljenje letos v luči novega koronavirusa bolj pomembno kot kdaj prej, in pozivajo k cepljenju, predvsem to velja za ranljive skupine. S tem želijo preprečiti, da bi ob hkratnih zapletih zaradi gripe, zaradi katere se vsako zimo v bolnišnicah zdravi veliko ljudi, in ponovnem naraščanju števila obolenj za covidom-19 zaradi prezasedenosti odpovedal zdravstveni sistem.

Da bi državljane spodbudili k cepljenju, je v predlogu petega paketa ukrepov za blažitev posledic zaradi koronavirusa določilo, da je iz sredstev državnega proračuna zagotovljeno tudi financiranje prostovoljnega cepljenja proti sezonski gripi.

Kako natančno naj bi to potekalo, v zakonu ni opredeljeno, je pa že minister za zdravje Tomaž Gantar pred dnevi na twitterju napovedal brezplačno cepljenje proti gripi za vse prebivalce z argumentom, da »sočasna okužba pri okuženem s koronavirusom precej poveča tveganje za zaplete in smrt, zato je posebno za starejše in druge ranljive skupine zaščita pred gripo zelo pomembna«.

image_alt
Nekatere rešitve ne izpolnjujejo pričakovanj

 

Več zanimanja kot prejšnja leta


Bodo pa do brezplačnega odmerka cepiva upravičeni tudi otroci, stari od šest do 23 mesecev. Medtem ko je za vse starejše od 65 let, kronične bolnike, nosečnice in posameznike, ki jih gripa najbolj ogroža, cepljenje proti gripi že zdaj brezplačno.

Cepljenje proti gripi za otroke, mlajše od dveh let, priporočajo, ker pri njih obstaja večje tveganje za zaplete in posledično bolnišnično zdravljenje. Zapleti vključujejo pljučnico, dehidracijo, encefalopatijo, vnetje srednjega ušesa, lahko pa gripa pri otroku privede tudi do poslabšanja že prej obstoječih kroničnih bolezni, kot so srčna obolenja in astma.

V nekaterih občinah so se že odločili, da bodo za svoje prebivalce pokrili strošek odmerka (14 evrov), prav tako so se za (so)financiranje odločili v nekaterih podjetjih, saj je strošek bolniške odsotnosti za delodajalca lahko veliko breme.

NIJZ je za letošnjo sezono naročil 270.000 odmerkov cepiva proti gripi. Gre za enako cepivo kot v pretekli sezoni – štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca. Po preliminarnih podatkih se je v prejšnji sezoni v Sloveniji proti gripi cepilo 142.842 ljudi, od tega 51.030 kroničnih bolnikov, 716 nosečnic in 7595 zdravstvenih delavcev.

Po izkušnjah NIJZ in zdravstvenih delavcev je letos povpraševanja po cepivu za gripo precej več kot prejšnja leta.
 

Zagotavljajo, da je cepljenje varno


Cepljenje priporočajo tudi osebam, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe. To še posebej velja za zdravstvene delavce in sodelavce, zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe, so poudarili.Kot zagotavljajo na NIJZ, je cepljenje proti gripi med epidemijo covida-19 varno. Za zagotavljanje najvišje stopnje varnosti in zaščite pred širjenjem okužb s koronavirusom bo potek dela na območnih enotah NIJZ organiziran nekoliko drugače kot doslej.

Za cepljenje se je treba predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti, saj je vstop v čakalnico zaradi individualne obravnave omogočen le naročenim in v dogovorjenem terminu. Osebno naročanje v ambulanti ni mogoče, opozarjajo na NIJZ.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote NIJZ.

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Kot zagotavljajo na NIJZ, je najučinkovitejša zaščita pred gripo vsakoletno cepljenje. To je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Komentarji: