Črnomaljska občina prejela več kot 1500 vlog za prijavo škode po toči

Državna pomoč za Črnomaljce
Fotografija: Sanacija bi bila hitrejša, če bi bilo v Beli krajini več krovcev.
Odpri galerijo
Sanacija bi bila hitrejša, če bi bilo v Beli krajini več krovcev.

Črnomelj – Na črnomaljski občini so v 14 dneh zbrali več kot 1500 vlog za prijavo škode, ki je nastala 8. junija na stavbah, gospodarskih poslopjih in javnih ustanovah. Upoštevali bodo tudi zakasnele vloge, ki jih vnašajo v spletno aplikacijo sistema za ocenjevanje škode Uprave RS za zaščito in reševanje.

»Vlog je več kot 1500, vendar se njihovo število povečuje,« pravi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič, ki ponovi, da je bilo v katastrofalni toči, ki je bila velika kot pomaranča in je kosila v pasu, dolgem deset in širokem tri kilometre, poškodovanih 1944 streh hiš, 50 industrijskih objektov, 12 javnih zavodov in devet objektov kulturne dediščine.


Vlada potrjuje pomoč


Vloge, ki jih bodo v Črnomlju vnesli v ajdo, aplikacijo sistema za ocenjevanje škode Uprave RS za zaščito in reševanje, bodo osnova, na kateri bo državna komisija za ocenjevanje škode pripravila končno oceno škode in jo poslala v potrditev vladi. Ta jo bo potrdila, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, in pristojnemu ministrstvu naložila, naj pripravi program odprave posledic.

Glede poteka sanacije je pristavila, da so že veliko postorili, veliko dela pa jih še čaka. Vse poškodovane hiše in druge objekte so gasilci začasno zaščitili s prekrivno folijo, zasebniki pa se pri prekrivanju poškodovanih streh s kritino srečujejo predvsem z omejenim številom krovcev.
 

Množična pomoč gasilcev, prostovoljcev, vojske ...


V intervenciji, ki je potekala od petka, 8. junija, popoldne do 13. junija, je sodelovalo 2685 prostovoljnih gasilcev in 296 drugih prostovoljcev. Na poškodovane strehe hiš so položili 32.292 kilogramov plastične folije oziroma 193.000 kvadratih metrov folije. Porabili so 25 kubičnih metrov desk, 743 kilogramov žebljev in 12.000 litrov goriva, 2685 gasilcev je prišlo iz 14 od skupaj 17 regij in tudi iz hrvaškega Karlovca, 1080 gasilcev, največ, je pomagalo v nedeljo.

Posledice neurja v Črnomlju je pomagala odpravljati tudi Slovenska vojska, ki je sodelovala s 50 vojaki med 16. in 21. junijem. Vojaki so opravili skupaj skoraj 2400 delovnih ur. Pomagali so predvsem pri popravilu streh in čiščenju ter odvozu različnega materiala, ki ga je uničila toča.
 
 

Komentarji: