Evropska komisija odobrila cepivo AstraZenece

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Dado Ruvic/Reuters




21.00 Češka zapira meje

Češka bo v boju proti visokemu številu okužb z novim koronavirusom od sobote tujcem vstop v državo dovolila le še v izjemnih primerih, je sporočilo češko zunanje ministrstvo. Med izjeme med drugim sodijo službena potovanja ali študij, neodložljivi družinski obiski ter udeležba na pogrebu. Kdor pa ima v državi denimo počitniško namestitev, te do nadaljnjega ne bo mogel uporabljati. Potovanja iz države ostajajo mogoča, poroča nemška tiskovna agencija dpa.V državi trenutno velja nočna prepoved gibanja. Gostinski obrati, kulturne in športne ustanove so zaprti. Prav tako večina šol. V državi so danes potrdili 7937 novih okužb z novim koronavirusom, skupno je doslej zaradi covida-19 umrlo več kot 16.000 ljudi.

19.35 EU odobrila cepivo AstraZenece

Evropska komisija je danes odobrila tretje cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca. Unija se je z AstraZeneco dogovorila za 400 milijonov odmerkov cepiva. Napovedi, da bo v prvem četrtletju tega leta dobila bistveno manj cepiva, kot je predvideno po pogodbi, so sicer sprožile oster spor med EU in podjetjem. Da je Evropska komisija odobrila cepivo, sta prek Twitterja sporočili tako predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kot komisarka za zdravje Stella Kiriakides. Von der Leynova je ob tem izrazila pričakovanje, da bo podjetje dobavilo dogovorjenih 400 milijonov odmerkov. "Še naprej bomo delali vse v svoji moči, da zagotovimo cepivo za vse Evropejce, naše sosede in partnerje po vsem svetu," je še dodala.

Cepivo AstraZenece je v raziskavah izkazalo slabšo učinkovitost od predhodnikov, približno 60-odstotno, a je njegova prednost v tem, da ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih. Je tudi bistveno cenejše. Potem ko je podjetje napovedalo, da bo v prvem četrtletju tega leta uniji dobavilo le četrtino odmerkov, ki so za to obdobje predvideni po pogodbi, se je med EU in družbo razvnel oster spor. Komisija je pripravila tudi mehanizem, ki omogoča prepoved izvoza cepiv, če podjetje ne izpolni obveznosti do unije.

18.55 Madžarska kupila pet milijonov odmerkov kitajskega cepiva

Madžarska je danes kot prva članica EU odobrila cepivo proti covidu-19 kitajskega podjetja Sinopharm in kmalu zatem z njim že sklenila pogodbo o dobavi petih milijonov odmerkov, poročajo tuje tiskovne agencije. Prejšnji teden je Madžarska postala tudi prva članica unije, ki je izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva Sputnik V. V začetku meseca je Srbija postala prva evropska država, ki je začela program množičnega cepljenja s kitajskim cepivom, potem ko je iz Kitajske prejela milijon odmerkov. Prejšnji teden je Madžarska postala tudi prva članica EU, ki je izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva Sputnik V. Sporočila je, da se je dogovorila za nakup dveh milijonov odmerkov. Rusko in kitajsko cepivo še nista dobila dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

Cepljenje v Budimpešti. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP
Cepljenje v Budimpešti. FOTO: Attila Kisbenedek/AFP


18.15 Nemčija prepoveduje vstop potnikom z območij z bolj nalezljivo različico virusa

Nemčija prepoveduje vstop v državo osebam z območij, kjer se širijo bolj nalezljive različice novega koronavirusa. Od sobote bo ukrep veljal za potnike iz Brazilije, Velike Britanije, Irske, Portugalske in Južne Afrike, od nedelje pa še iz Lesota in Esvatinija.
Prepoved velja za letalske družbe kot tudi za vlake, avtobuse in ladje iz držav, kjer se širijo bolj nalezljive različice virusa sars-cov-2, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemška vlada je predvidela več izjem, med drugim za nemške državljane in tujce z dovoljenjem za bivanje v Nemčiji, tranzitne potnike kot tudi za tovorni promet.

17.50 Za povračilo dodatka prejeli 291 zahtevkov v skupni višini 14,4 milijona evrov

Zaposlenim v zdravstvu za delo v epidemiji covida-19 pripadajo tudi nekateri dodatki k plačam. Na ministrstvu za zdravje so danes za STA pojasnili, da so v drugem valu epidemije na podlagi zahtevkov izplačali 1,32 milijona evrov, znesek v višini 52,4 milijona evrov pa bo izvršen tekom dneva. Najbolj izpostavljenim v epidemiji v javnem sektorju pripada dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor. Do posebnega dodatka pa so po protikoronski zakonodaji upravičeni zaposleni v mreži javne službe v zdravstvu in socialnem varstvu, ki neposredno delajo v okolju s covidnimi bolniki oz. tistimi, pri katerih obstaja sum na okužbo z novim koronavirusom.

Sredstva za financiranje omenjenih dodatkov zagotavljajo iz državnega proračuna na podlagi zahtevkov. Javni zavodi in drugi izvajalci, ki zdravstveno dejavnost izvajajo v okviru javne zdravstvene mreže, morajo svoje zahtevke za sredstva vložiti na ministrstvo za zdravje. Na omenjenem ministrstvu so danes za STA pojasnili, da so za povračilo dodatka po protikoronski zakonodaji prejeli 291 zahtevkov v skupni višini 14,4 milijona evrov. V decembru lani je bilo plačanih 66 zahtevkov v višini 1,3 milijona evrov, v januarju, in sicer do 28., pa so bila izvršena izplačila za štiri zahtevke v višini 20.000 evrov.

16.35 EMA priporoča odobritev cepiva AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (EMA) je priporočila odobritev cepiva AstraZenece za uporabo v EU za osebe, starejše od 18 let. Dovoljenje za promet mora izdati še evropska komisija, kar občijano stori nekaj ur po odobritvi EME. Cepivo AstraZenece je za Biontech-Pfizerjevim in Moderninim tretje cepivo, ki je bilo priporočeno za uporabo v EU. Kot navajajo v EMI, je cepivo v kliničnih testih pokazalo okoli 60-odstotno učinkovitost. To je veliko manj v prid drugih dveh, pri katerih je višje od 90 odstotkov. Za starejše od 55 let pa še ni dovolj rezultatov iz kliničnih testov, da bi lahko ocenili učinkovitost v tej starostni skupini. »Nobeno od njih ni popolno. Nobeno nima vseh značilnosti, ki bi si jih morda želeli, da nam pomagajo na poti povsem naprej. Nobeno ni čarobna paličica samo. A skupaj zagotavljajo orodja in opcije za preprečevanje različnih aspektov bolezni,« je o treh cepivih povedala izvršna direktorica EME Emer CookeP. Ž.

16.10 Novartis bo pomagal pri proizvodnji cepiv

Švicarski farmacevtski velikan Novartis je danes sporočil, da je podpisal začetni sporazum o pomoči pri proizvodnji cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriška farmacevtska družba Pfizer in nemško biotehnološko podjetje BioNTech. Gre za redek primer sodelovanja v farmacevtski industriji, v kateri sicer vlada ostra konkurenca. Ta teden je tudi francoska farmacevtska družba Sanofi napovedala, da bo tekmecema Pfizerju in BioNTechu pomagala pri proizvodnji 125 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Ko bo podpisan končni sporazum, v Novartisu pričakujejo, da se bo proizvodnja začela v drugem četrtletju leta, prvo pošiljko končnega proizvoda pa je pričakovati v tretjem četrtletju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo. FOTO: Lee Smith/Reuters
Cepivo. FOTO: Lee Smith/Reuters


16.00 Izvoz cepiva iz EU bo pod nadzorom

Evropska komisija je sprejela izvedbeno uredbo o mehanizmu preglednost izvoza cepiv. V Bruslju pojasnjujejo, da z njim nikakor ne bodo prepovedali izvoza. Zagotavljali naj bi, da bi odmerki  cepiva, ki so po pogodbah namenjeni EU, ne bodo izvoženi.  Vsako podjetje bo moralo pristojno nacionalno telo obvestiti o načrtu, kaj namerava poslati komu. Nacionalni organ bo po preverbi zadeve odločil, ali bo izvoz odobril. To naj bi bilo izpeljano v nekaj urah. Tako bo EU dobila dovolj informacij, kaj se dogaja s cepivi, in podlago za nadaljnje delovanje. Podobno so lani spomladi ukrepali glede izvoza mask in druge zaščitne opremi lani.

Delovanje razlagajo kot  obveznost do ljudi, ki bi morali bi čimprej cepljeni, in kot smotrno porabo davkoplačevalskega denarja, ki je bil namenjen farmacevtskim družbam za razvoj cepiva in postavljanje proizvodnih linij. V ozadju je sum, da je Združeno kraljestvo prejemalo pošiljke cepiva AstraZenece iz obratov EU. Na drugi strani podjetje ne bo pošiljalo v Unijo cepiva iz obratov na Otoku, čeprav ima po mnenju Bruslja jasno pogodbeno obveznost. Takšna ureditev nadzora izvoza cepiv naj bi veljala do konca četrtletja in bi se lahko podaljšala.

Prvi človek AstraZeneca Pascal Soriot je manjše dobave EU v prvem četrtletju upravičeval s težavami v belgijski tovarni. Nasploh naj bi bila produktivnost v obratih podjetja v Belgiji in na Nizozemskem najmanjša. Skliceval se je tudi na klavzulo v pogodbi, po kateri si bodo le po najboljših močeh (best reasonable efforts) prizadevali za izpeljavo pogodbenih dobav. V evropski komisiji so prepričani, da iz pogodbe, ki je bila danes objavljena (kočljivi deli so počrnjeni) izhaja jasna obveznost AstraZeneca za dobavah EU ne glede na obveznosti iz njenih pogodb z drugimi državami. P. Ž.

15.40 Ameriško cepivo le 66 odstotno učinkovito

Cepivo ameriške skupine Johnson & Johnson proti covidu-19, s katerim se je treba cepiti samo z enim odmerkom, je 28 dni po cepljenju povprečno 66-odstotno učinkovito, so danes sporočili iz podjetja po tretji fazi kličnih preizkusov, v kateri je sodelovalo skoraj 44.000 ljudi iz več držav. Učinkovitost se je sicer razlikovala glede na geografska območja. Zaščita pred zmernimi in hujšimi oblikami covida-19 je bila v ZDA 72-odstotna, v Latinski Ameriki 66-odstotna, v Južni Afriki, kjer je razširjena bolj nalezljiva južnoafriška različica virusa, pa 57-odstotna, so sporočili iz skupine. Johnson & Johnson naj bi kmalu v ZDA vložil zahtevo za odobritev pogojnega dovoljenja za promet s cepivom. Po neuradnih informacijah pa naj bi sredi februarja pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) zaprosil za pogojno dovoljenje za promet s cepivom tudi v Evropski uniji.

14.45 Moderna bo Italiji dobavila petino manj cepiv, kot je bilo dogovorjeno

Ameriško farmacevtsko podjetje Moderna bo Italiji sprva dobavilo 20 odstotkov manj odmerkov cepiva proti covidu-19, kot je bilo dogovorjeno, je danes sporočil posebni komisar italijanske vlade za izredne razmere v pandemiji Domenico Arcuri.
Moderna je Italijo pravkar obvestila, da bo v začetku februarja dostavila 132.000 od 166.000 načrtovanih odmerkov, torej 20 odstotkov manj, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Arcuri.  Arcuri je na zamudo opozoril potem, ko je Moderna sporočila, da bo, podobno kot podjetji Pfizer in AstraZeneca, Evropski uniji dobavila manj odmerkov cepiva, kot je bilo dogovorjeno z Evropsko komisijo. Italija se zato podobno kot preostale članice sooča z zamudami pri dobavah cepiv. 

14.25 Ljubljana in Dunaj za usklajenost ukrepov

Državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan in avstrijska ministrica za zadeve EU Karoline Edtstadler sta se danes zavzela za usklajen evropski pristop glede ukrepov za zajezitev pandemije covida-19. Pri tem je avstrijska ministrica ponovila podporo uveljavitvi potrdila o cepljenju, ko bo to možno.

14.05 Sindikat poštnih delavcev pozval k uvedbi stoodstotnega nadomestila ob okužbi

Sindikat poštnih delavcev je danes pozval k uvedbi stoodstotnega nadomestila plače za delavce, ki zaradi okužbe s covidom-19 izostanejo z dela. Če jim vlada in uprava Pošte Slovenije ne bosta prisluhnili, bodo ljudje namesto vročanja lahko pričakovali zgolj obvestila o prispeli pošiljki, so navedli.

13.40 Hitro testiranje v Idriji in Cerknem se bo nadaljevalo

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Idrija so sporočili, da so prejeli dodatnih 500 hitrih testov in da se bo množično testiranje v Idriji in Cerknem nadaljevalo tudi v februarju. V treh tednih je bilo do vključno četrtka, 28. januarja 2021, skupaj opravljenih 888 hitrih testov, od tega 150 v Cerknem. 

Testiranje zaposlenih v šolstvu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Testiranje zaposlenih v šolstvu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.35 Madžarska odobrila kitajsko cepivo Sinopharma

Madžarska pričakuje, da bo s kitajskim proizvajalcem cepiva Sinopharm proti covidu-19 v kratkem podpisala dogovor o dobavi tega cepiva, je danes dejal premier Viktor Orbán in dodal, da se bo z njim cepil tudi sam. Madžarska je danes kot prva članica EU odobrila Sinopharmovo cepivo, piše tiskovna agencija AFP.

13.30 Strategija cepljenja bo obravnavana prihodnji teden

Vlada bo strategijo množičnega cepljenja proti covidu-19 obravnavala v sredo, je za STA povedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki je pristojen za koordinacijo logističnega dela cepljenja, Jelko Kacin. Podrobnosti načrta za zdaj ni pojasnjeval, je pa poudaril, da gre za izjemno velik zalogaj.

13.10 Ravnatelji za pouk v šolah že v ponedeljek

Ravnatelji so na vlado naslovili pobudo, naj v šolah v rdečih regijah tudi za ponedeljek dovoli pouk v prostorih šol za otroke prvega triletja. Testiranje učiteljev so pripravljeni organizirati v ponedeljek zjutraj pred poukom, je razumeti iz sporočil več ravnateljev staršem otrok, ki jih je pridobila STA. Glede na v četrtek sprejeti odlok vlade naj bi pouk v ponedeljek tudi za otroke prvega triletja v rdečih regijah potekal na daljavo, ta dan morajo namreč učitelji na ponovno splošno testiranje na okužbo z novim koronavirusom.

12.40 Evropska komisija objavila pogodbo z AstraZeneco

Po sporu med podjetjem AstraZeneca in evropsko komisijo glede pogodbenih zavez o dobavi cepiva – v podjetju menijo, da jih pogodba zavezuje, da roke dobave spoštujejo po »najboljših močeh« – je farmacevtsko podjetje AstraZeneca privolilo v objavo pogodbe o nakupu cepiv, ki jo je sklenilo z EU. Evropska komisija je pogodbo že objavila. Nekateri deli dokumenta, ki sta ga evropska komisija in AstraZeneca podpisali avgusta lani, vključujejo zaupne informacije in so počrnjeni. V komisiji so ob objavi pogodbe z AstraZeneco izrazili upanje, da bodo lahko v prihodnje objavili vse pogodbe, ki so jih sklenili s proizvajalci cepiv. Doslej je v objavo nekaterih delov pogodbe privolila družba CureVac.

Koliko odmerkov bi morala unija od AstraZenece dobiti v prvem četrtletju tega leta, kljub objavi pogodbe še vedno ni znano, saj je ta del počrnjen. Viri pri komisiji so pred dnevi povedali le, da gre za trimestno število in da je podjetje napovedalo, da bo zagotovilo le četrtino predvidenih odmerkov.



12.10 Na Hrvaškem umrlo 29 covidnih bolnikov

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5020 testih potrdili 561 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 29 bolnikov s covidom-19. Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo prejšnja dva petka. Pred tednom dni so ob opravljenih 4863 testih potrdili 643 okužb z novim koronavirusom. V petek, 15. januarja, pa je bilo 715 novih okužb ob opravljenih 5335 testih, je spomnil vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Poudaril je, da se je v zadnjih petih dneh število novookuženih znižalo za 13 odstotkov v primerjavi s prvimi petimi dnevi prejšnjega tedna.

12.05 Kitajska lani izvozila 220 milijard zaščitnih mask

Kitajska je lani izvozila več kot 220 milijard zaščitnih mask, je sporočilo kitajsko ministrstvo za trgovino. To znese skoraj 40 mask na Zemljana, če odštejemo prebivalce Kitajske. Izvoz mask je bil po podatkih kitajske carine vreden 340 milijard juanov (43,5 milijarde evrov). Namestnik kitajskega ministra za trgovino Qian Keming je danes sporočil, da je Kitajska poleg mask izvozila tudi 2,3 milijarde kosov zaščitne opreme in milijardo kosov opreme za testiranje, piše tiskovna agencija AFP.

11.05 Umrlo je 20 covidnih bolnikov

V Sloveniji je včeraj umrlo 20 oseb s coviom-19, je na twitterju sporočila Vlada RS. V bolnišnicah se je zdravilo 1082 oseb, zdravljenje na intenzivni negi pa je potrebovalo 169 covidnih bolnikov. 



11.00 Cepivo sputnik V prispelo v Bolivijo

Bolivija je prejela prvih 20.000 odmerkov ruskega cepiva sputnik V proti covidu-19. Prvo pošiljko 20.000 odmerkov cepiva iz Rusije je na letališču El Alto sprejel bolivijski predsednik Luis Arce. Bolivijska vlada je decembra lani z Rusijo sklenila dogovor o dobavi 5,2 milijona odmerkov cepiva sputnik V, cepljenje v državi pa bo brezplačno in prostovoljno. Bolivijska oblast je dogovor o dobavi cepiva podpisala tudi s švedsko-britanskim podjetjem AstraZeneca in oxfordsko univerzo, piše tiskovna agencija AFP. Bolivija se je prav tako pridružila mednarodni pobudi Covax za pravično razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu.

Bolivijski predsednik Luis Arce (sredina) je sprejel prvo pošiljko ruskega cepiva sputnik V. FOTO: Aizar Raldes/AFP
Bolivijski predsednik Luis Arce (sredina) je sprejel prvo pošiljko ruskega cepiva sputnik V. FOTO: Aizar Raldes/AFP


10.45 H&M v zadnjem poslovnem letu z manj dobička 

Švedska trgovinska veriga Hennes & Mauritz (H&M) je v zadnjem poslovnem letu, ki se konča z novembrom, imela 1,24 milijarde kron (120 milijonov evrov) čistega dobička, kar je 90 odstotkov manj kot leto prej. Poslovanje je močno oklestila pandemija covida-19, zaradi katere je še vedno zaprtih tretjina od njihovih približno 5000 trgovin.

9.50 Manj kot 1300 novookuženih

Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj v Sloveniji opravili 12.033 PCR-testov in hitrih antigenskih testov ter potrdili 1294 novih okužb. S PCR-testi so potrdili 1005 novih okužb (ob 4506 opravljenih testih je bil delež pozitivnih 22,3-odstoten), s hitrimi testi pa so odkrili 289 novookuženih, kar pomeni, da je bil od 7527 opravljenih hitrih testov delež pozitivnih 3,8-odstoten. V Sloveniji je trenutno 17.451 aktivnih primerov okužbe.

9.30 Pristojni tajili smrti med okuženimi v zvezni državi New York?

V ameriški zvezni državi državi New York so odkrili, da je državno ministrstvo za zdravje prijavilo 50 odstotkov manj smrtnih primerov oseb s covidom-19 v domovih za ostarele, kot jih je bilo dejansko. To je odkrila preiskava pravosodne ministrice te zvezne države Letitie James. Njeni preiskovalci so pogledali vzorec 62 od skupaj 600 domov za ostarele v državi in ugotovili, da je 62 domov skupaj poročalo o 1914 smrtih, ministrstvo za zdravje pa le o 1229. »Če ta vzorec velja tudi za vse druge domove, potem je država zatajila skoraj 56 odstotkov smrtnih primerov,« je sporočila Jamesova.

8.45 Guterres: Razdeljevanje cepiva kot test moralnosti

Razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu je po oceni generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa velik test moralnosti za vse. Boj proti pandemiji mora biti letos na prvem mestu, je poudaril v četrtek ob predstavitvi letošnjih prioritet dela Generalni skupščini ZN. »Cepiva pridejo v nekatere države hitro, medtem ko ga najrevnejše tako rekoč nimajo. Znanost je dosegla uspeh, solidarnost pa propad,« je opozoril Guterres.

Cepljenje v bolnišnici v Homagami (Šri Lanka). FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/AFP
Cepljenje v bolnišnici v Homagami (Šri Lanka). FOTO: Lakruwan Wanniarachchi/AFP


7.30 Cepivo Novavaxa se je izkazalo za učinkovito

Cepivo proti koronavirusu ameriškega podjetja Novavax se je na testih v Veliki Britaniji pokazalo za izjemno učinkovito. Novavax trenutno v Veliki Britaniji izvaja 3. fazo kliničnih testov, ki vključuje 15.000 prostovoljcev. Uvodna analiza 62 udeležencev je pokazala, da je cepivo 96-odstotno učinkovito proti originalnemu virusu in 86-odstotno učinkovito proti britanski različici virusa. Na testih v Južni Afriki se je cepivo pokazalo za 49-odstotno učinkovito, a je pri tem treba upoštevati, da so pri testiranju sodelovali tudi prostovoljci z aidsom. Novavax je sicer eno od šestih podjetij, ki razvijajo cepivo proti koronavirusu s podporo ameriške vlade v okvirih tako imenovane operacije Hitrejše od svetlobe.

7.25 V ZDA potrdili južnoafriško različico novega virusa

V ameriški zvezni državi Južni Karolini so včeraj potrdili dva primera okužbe z južnoafriško različico koronavirusa, ki se hitreje širi in je bolj odporna proti cepivom. Pred tem so v ZDA potrdili tudi britansko in brazilsko različico koronavirusa. Primera v Južni Karolini nista povezana med seboj, zdravstvene službe pa poročajo, da noben od okuženih že dolgo časa ni nikamor potoval. Guverner Južne Karoline Henry McMaster je jeseni odpravil večino ukrepov proti širitvi pandemije, včeraj pa je sporočil, da ni razloga za paniko in ukrepov ne namerava uvajati.

7.05 Furs lani pobral manj davkov

Finančna uprava RS (Furs) je lani po prvih podatkih pobrala 16,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,3 milijarde evrov oziroma 7,3 odstotka manj kot leto prej. Zmanjšal se je obseg tako rekoč vseh javnofinančnih prihodkov, na kar so pomembno vplivali ukrepi za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom ter blažitev posledic epidemije.

7.00 Daljša se britanski seznam »prepovedanih« držav v času pandemije

Da bi preprečili širjenje južnoafriške različice novega koronavirusa je Velika Britanija na seznam držav, od koder ni dovoljeno vstopiti v Veliko Britanijo, dodala Burundi, Ruando in Združene arabske emirate. Na britanska tla bodo tako lahko stopili le potniki, ki prihajajo iz teh držav in so britanski ali irski državljani oziroma tuji državljani s pravico bivanja v Veliki Britaniji. Ukrep predvideva, tako tiskovna agencija Reuters, začasno ukinitev neposrednih potniških letov iz omenjenih držav. Začasno se tako ukinja potniška povezava med Londonom in Dubajem, ki je bila januarja najbolj zaželena na svetu. 

6.50 Izplačilo dodatkov po PKP7 se začenja danes

Država bo danes po sedmem protikoronskem paketu upravičencem nakazala solidarnostni otroški dodatek, dodatek za nego otroka in dodatek za veliko družino. Vsi tisti, ki niso prejemniki otroškega dodatka, a so oddali vlogo za izplačilo, bodo solidarnostni dodatek prejeli do 31. marca, prav tako upravičenci do pomoči ob rojstvu otroka. Do nedelje je predvideno tudi izplačilo dodatka za študente, ki so vlogo zanj oddali do 25. januarja. Tistim, ki so ali bodo vlogo oddali od 26. do 31. januarja, bo solidarnostni dodatek izplačan v februarju.

image_alt
Za dodatke več kot za čakanje na delo


Otrokom do polnoletnosti s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji je sicer po sedmem protikoronskem paketu solidarnostni dodatek namenjen v višini 50 evrov, študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki se v študijskem letu 2020/21 izobražujejo po javno veljavnih študijskih programih v Sloveniji, pa je namenjen dodatek v višini 150 evrov. Solidarnostni dodatek za velike družine znaša sto evrov za družine s tremi otroki in 200 evrov za družine s štirimi ali več otroki. Dodatek za nego otroka je za mesece oktober, november in december 2020 višji za sto evrov na mesec.

Komentarji: