Prvič po enajstem oktobru dan brez smrtnih žrtev covida-19

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije bolezni covid-19.
Fotografija: Potrjenih je bilo 83 novih okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Potrjenih je bilo 83 novih okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo

20.25 Ema članice EU poziva k uporabi vseh razpoložljivih cepiv proti covidu-19

Države članice Evropske unije morajo uporabiti vsa razpoložljiva cepiva v boju proti pandemiji covida-19, je danes dejal Marco Cavaleri, vodja strategije Evropske agencije za zdravila (Ema) za cepljenje. Izpostavil je, da še ni mogoče povedati, kateri tip cepiva je najboljši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

19:05 V Veliki Britaniji prvič po februarju več kot 10.000 novih okužb

V Veliki Britaniji so v zadnjih 24 urah potrdili 11.007 novih okužb z novim koronavirusom. Prvič od konca februarja so tako v enem dnevu potrdili več kot 10.000 okužb, kar je posledica širjenja bolj nalezljive različice delta, ki so jo prvič ugotovili v Indiji. V Veliki Britaniji, kjer je covid-19 med pandemijo zahteval največ življenj v Evropi, in sicer skoraj 128.000, so se epidemiološke razmere spomladi izboljšale zahvaljujoč dolgemu zaprtju države in učinkoviti kampanji cepljenja. V zadnjem času pa so se razmere poslabšale, zato je vlada v ponedeljek za štiri tedne preložila popolno odpravo omejitvenih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

18.15 Od ponedeljka za prireditve in shode z več kot 100 udeleženci uveden pogoj PCT

Vlada je na seji podaljšala nekatere omejitve za preprečevanje širjenja covida-19 in na novo določila, da bo od ponedeljka za javne shode in prireditve z nad 100 udeleženci veljal pogoj preboleli, cepljeni, testirani. Zaradi velikega povpraševanja po informacijah o protikoronskih ukrepih pa je delovanje klicnega centra podaljšala še do 30. junija. Vlada je na današnji seji izdala odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom, ki bo veljal od ponedeljka do 27. junija, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

17.58 S ponedeljkom po vsej državi možno delovanje vseh trgovin in storitev

Vlada se je danes zaradi izboljšanja epidemioloških razmer odločila, da s ponedeljkom po vsej državi ponovno omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev. Tako bo njihovo obratovanje skoraj nemoteno, obratovalni čas bo omejen le v diskotekah in nočnih klubih, in sicer do polnoči.

17.39 Na kulturnih prireditvah znova dovoljena tudi stojišča

Vlada je z dodatnim rahljanjem ukrepov po koncu razglašene epidemije na javnih kulturnih prireditvah znova dovolila tudi stojišča za obiskovalce. Uporaba zaščitnih mask na teh prireditvah na prostem ne bo več obvezna, na prostem pa bodo lahko svoje dejavnosti znova izvajale tudi knjižnice, muzeji, galerije in arhivi, so sporočili po današnji seji. Knjižnice, muzeji, galerije in arhivi bodo lahko svojo dejavnost na prostem izvajali pod enakimi pogoji, kot veljajo za izvajanje dejavnosti v zaprtih javnih prostorih.

15:31 Vlada turizmu zagotovila dodatnih 243 milijonov evrov pomoči

Vlada je danes potrdila predlog novega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije covida-19 za gospodarstvo. Ta panogi gostinstva in turizma po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška prinaša dodatnih 243 milijonov evrov pomoči.

15.08 WHO opozarja, da se pandemija covida-19 krepi v Afriki

Tretji val pandemije covida-19 se v Afriki krepi in pospešuje z novimi različicami novega koronavirusa, so danes opozorili v uradu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v regiji. Pozvali so k povečanju dobave cepiv proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Direktorica regionalnega urada WHO v Afriki Matshidiso Moeti je opozorila, da v Afriki število okužb tedensko narašča za 22 odstotkov. Na virtualni novinarski konferenci je pozvala k okrepitvi dobav cepiv. Opozorila je, da so na celini doslej proti covidu-19 v celoti cepili manj kot odstotek prebivalstva, okoli 12 milijonov ljudi.

14.50 V Mariboru cepljenje brez naročanja tudi v soboto

Na prvi dan množičnega cepljenja proti covidu-19 brez predhodnega naročanja v Mariboru so do poldneva cepili okoli 400 ljudi. V mariborskem zdravstvenem domu so za zdaj zadovoljni z odzivom, a ker bi radi dali možnost cepljenja čim večjemu številu ljudi, bodo cepljenje brez naročanja poleg petka izvedli še v soboto. Cepijo tudi otroke. Cepljenje brez naročanja so v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Mariboru začeli danes ob 9. uri, in sicer s cepivom Johnson & Johnson.

12.00 Cepljenje brez naročanja mogoče tudi na Gorenjskem

V Kranju, Škofji Loki in Tržiču se bo začelo cepljenje proti covidu-19 brez predhodnega naročanja. V Škofji Loki bodo začeli že v petek, v Kranju v ponedeljek, v Tržiču pa v torek, so sporočili iz tamkajšnjih zdravstvenih domov in kranjske občine. V Kranju začenjajo tudi cepiti otroke, starejše od 12 let. Na cepljenje vabijo prijavljene, za katere je cepljenje odobril njihov pediater. V ponedeljek jih bodo cepili 86. Kot so pojasnili na Mestni občini Kranj, mora otroka pri cepljenju spremljati odrasla oseba oziroma zakoniti zastopnik. Če pride sam, pa bo moral s seboj prinesti podpisano soglasje. V Kranju bo v tamkajšnji vojašnici sicer v ponedeljek dopoldne potekalo cepljenje za naročene, med 12. in 14. uro pa za nenaročene. V Škofji Loki bo cepljenje za nenaročene potekalo že v petek, in sicer med 10.30 in 13. uro na Kidričevi cesti 1A. Začeli bodo s cepivom Janssena, ko zalogo tega porabijo, bodo nadaljevali s cepivom AstraZenece. Pred tem bodo cepili naročene, so pojasnili v Zdravstvenem domu Škofja Loka. V Tržiču pa bodo cepljenje izvedli v torek med 13. in 18. uro, v cepilni ambulanti v Zdravstvenem domu Tržič. Na voljo bo 300 odmerkov cepiva AstraZenece. Vse naročene bodo še naprej cepili v rednih terminih.

11.30 Prvič po enajstem oktobru dan brez smrtnih žrtev covida-19

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo včeraj izvedenih 2333 PCR-testov. 83 jih je bilo pozitivnih. Hospitaliziranih je 121 oseb, v zadnjem dnevu ni umrl noben okužen bolnik, kar je prvi dan brez smrtnih žrtev med bolniki s covidom-19 v državi od 11. oktobra lani. Cepljenih je bilo doslej 568.727 oseb. 

11.15 V Angliji velik porast števila okužb

Zaradi širjenja različice delta v Angliji znova močno narašča število okužb z novim koronavirusom. Glede na analizo, ki jo je naročila vlada, je med 20. majem in 7. junijem število naraslo za 50 odstotkov. Časovni okvir se ujema s širjenjem delte, je danes sporočilo zdravstveno ministrstvo v Londonu. K širjenju največ prispevajo necepljeni mladi. Podatki o 110.000 hitrih testih med 20. majem in 7. junijem razkrivajo, da se število primerov vsakih 11 dni podvoji. Središče širjenja je na severozahodu Anglije, poroča britanski BBC.

11.00 Na Hrvaškem razvili aplikacijo za preprečevanje goljufanja na spletnih izpitih

V Zagrebu so pripravili računalniško aplikacijo za preprečevanje prepisovanja med spletnim preverjanjem znanja študentov. Aplikacijo z imenom Cheatless so kot pilotni projekt preizkusili na dveh hrvaških zasebnih univerzah. Kot poročajo hrvaški mediji, so interes za novo aplikacijo že pokazali v ZDA in Makedoniji. Spletni izpiti so z epidemijo postali stalnica. 

Aplikacijo Cheatless je pripravil učitelj z zagrebške visoke šole za informacijske tehnologije Jurica Đurić. V sredinem pogovoru za spletno televizijsko platformo Večernjega lista je povedal, da je aplikacija namenjena predvsem izpitom na spletu za študente, a jo je možno enostavno prilagoditi tudi za uporabo v osnovnih in srednjih šolah. Kmalu naj bi jo preizkusili tudi na državnih šolskih tekmovanjih.

Plonkanje pri spletnih izpitih bo onemogočeno. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Plonkanje pri spletnih izpitih bo onemogočeno. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Đurić je pojasnil, da aplikacija med uporabo blokira vse druge računalniške aplikacije in programe razen programa Microsoft Teams, prepoveduje tudi uporabo zunanjih digitalnih zaslonov in tehnologij kot tudi vse digitalne bližnjice, kot so kopiranje in posnetek zaslona. Poudaril je, da kamera računalnika posname pogled udeleženca izpita, kar lahko razkrije, ali ta gleda stran in poskuša med izpitom kaj prebrati. Med pilotnim projektom so razkrili več študentov, ki so si na ta način pomagali med izpitom. Naslednji korak za razvoj aplikacije je uvajanje umetne inteligence, ki bi o takšnem sumljivem obnašanju študentov nemudoma obvestila profesorja, je še pojasnil Đurić.

10.28 Slovenija na zemljevidu ECDC oranžna

Slovenija na epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ECDC še vedno predstavlja osamljeno rdečo liso, v regiji je le še manjši del Hrvaške obarvan rdeče, sicer pa je območje Evropske unije z izjemo predelov Španije, Francije, Belgije, Nizozemske, Danske, Litve in Latvije obarvan oranžno.

Kot je na twitterju objavila vodja vladne svetovalne skupine za epidemijo Mateja Logar, bo ECDC končno tudi našo državo uvrstil med oranžna območja.10.25 Madžarska bo 24. junija odprla meje

Madžarska bo 24. junija na svojih schengenskih mejah predvidoma odpravila nadzor, ki ga je uvedla zaradi pandemije covida-19, je v sredo povedal zunanji minister Peter Szijjarto. Pogoj za odprtje meja je, da ne bo nepričakovanih preobratov v pandemiji, je dodal. Za zdaj še ni znano, kaj pomeni odprava nadzora na schengenskih mejah za morebitne turiste. Na Madžarsko lahko že več tednov pridejo ljudje, ki so bili cepljeni proti covidu-19 v eni od držav, s katero ima Budimpešta sklenjen dvostranski dogovor o priznanju potrdila o cepljenju, med njimi je na primer Slovenija, ne pa tudi Avstrija.

9.30 Cepivo Curevac 47-odstotno učinkovito

Cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško podjetje Curevac, ne dosega pričakovane učinkovitosti. Kot je pokazala vmesna analiza pozne faze testiranja, je le 47-odstotno učinkovito proti koronavirusni bolezni ne glede na stopnjo resnosti, je v sredo sporočilo podjetje. Podjetje je za to okrivilo kontekst, v katerem je potekalo testiranje, ki da je brez primere, saj je med zajetimi v testiranje krožilo najmanj 13 različic novega koronavirusa. Izpostavljajo tudi zelo raznolike odzive na cepivo med različnimi starostnimi skupinami. Razočaranje glede učinkovitosti sledi zamudam, s katerimi se je Curevac spopadal v poznih fazah testiranja, saj je čakal na zadostno število obolelih s covidom-19. Tako kot visokoučinkoviti cepivi, ki sta ju razvili konkurenčni podjetji Biontech/Pfizer in Moderna, tudi cepivo Curevaca temelji na novejši informacijski tehnologiji mRNK. Varnostnih pomislekov glede cepiva testiranje ni pokazalo. EU je s podjetjem sklenila pogodbo o nakupu do 405 milijonov odmerkov cepiva.

EU je s podjetjem sklenila pogodbo o nakupu do 405 milijonov odmerkov cepiva. FOTO: Andreas Gebert/Reuters
EU je s podjetjem sklenila pogodbo o nakupu do 405 milijonov odmerkov cepiva. FOTO: Andreas Gebert/Reuters


9.20 Nemška podjetja niso izkoristila vse državne pomoči

Nemška podjetja po dobrem letu pandemije covida-19 niso izkoristila vseh sredstev, ki jim jih je za pomoč zagotovila država, kažejo izsledki raziskave dresdenske podružnice münchenskega inštituta za ekonomske raziskave Ifo. Od 150 milijard evrov subvencij so podjetja zaprosila za slabo četrtino teh sredstev. Skupna izplačila nadaljnjih premostitvenih pomoči so prav tako bistveno nižja od predvidenih zneskov. Od novembrske pomoči je bilo izplačanih približno 56 odstotkov razpoložljivih sredstev, od decembrske pa približno 33 odstotkov.

Novi boni bodo namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Novi boni bodo namenjeni izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. FOTO: Jure Eržen/Delo


6.45 Vlada bo predvidoma potrdila interventni zakon za turizem

Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog novega interventnega zakona, ki naj bi omilil posledice epidemije covida-19 na gospodarstvo. Največja pozornost bo tokrat posvečena gostinstvu in turizmu, posebni ukrepi so predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo. Predvideni so tudi novi boni za vse prebivalce Slovenije.

Poleg turističnih bonov, ki so jih lani prejeli vsi prebivalci Slovenije in jih je mogoče unovčiti še do konca tega leta, bo zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 prinesel nove bone, namenjene izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi.

Preberite še:

Komentarji: