Danes v znamenju pregledovanja in ocenjevanja škode

Največ težav je ujma povzročila na Štajerskem, Koroškem, Dolenjskem in v Beli Krajini.
Fotografija: Meteorne vode so zalivale objekte. FOTO: GZ Črnomelj
Odpri galerijo
Meteorne vode so zalivale objekte. FOTO: GZ Črnomelj

Štajerska, Koroška, Dolenjska in Bela Krajina bodo danes v znamenju pregledovanja in ocenjevanja škode, ki jo je povzročilo včerajšnje neurje. Razbesnelo se je med 14. in 17. uro. Močan veter je podrl prek sto dreves, razkrival strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij, ceste in objekte je zalivala voda, sprožili so se plazovi … Posredovati so morali gasilci iz skoraj šestdesetih prostovoljnih društev in zavodov.

Na Koroškem in Štajerskem danes odstranjujejo posledice neurja, ki je bilo predvsem v znamenju močnega vetra, nalivov in strel. V Spodnji Polskavi v občini Slovenska Bistrica je strela udarila v stanovanjsko hišo, pri tem pa je stanovalec utrpel poškodbe, zaradi katerih se trenutno zdravi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Branko Hojnik je danes za STA povedal, da je oprema v hiši močno poškodovana, zato stavba ni primerna za bivanje. Stanovalcu bodo ob vrnitvi iz bolnišnice zagotovili začasno namestitev.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Celje, je na območju Gornjega Gradu drevo padlo na osebno vozilo, k sreči voznik ni bil poškodovan. Na območju Radelj ob Dravi je promet oviral del strehe, ki jo je veter odnesel na vozišče. Sicer pa je tudi na mnogih drugih cestah na območju Policijske uprave Celje bil promet oviran zaradi zemlje in peska na voziščih, pa tudi zaradi podrtih dreves.

Na območju občine Črna na Koroškem je bilo največ težav zaradi zemeljskega plazu, ki je za okoli dve uri zaprl glavno cesto od Črne proti Slemenu. Močan veter je tudi tam podrl nekaj dreves, eno v centru Črne, danes pa so delavci že pristopili k odpravljanju posledic neurja tudi na makadamskih cestah, je za STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

Posledice toče. FOTO: Dejan Javornik
Posledice toče. FOTO: Dejan Javornik

Iz celjske policijske uprave so danes sporočili še, da so v četrtek nekaj po 22. uri prejeli obvestilo, da je na Sv. Primožu na Pohorju v občini Vuzenica zagorelo zapuščeno gospodarsko poslopje. Ogenj je uničil nekaj delovnih strojev in krmo. Vzrok požara še ni potrjen, je pa po navedbah policije velika verjetnost, da je zagorelo zaradi udara strele. Policisti z ogledom kraja požara nadaljujejo danes.

Po navedbah centra za obveščanje je zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 12 krat 25 metrov, požar pa so pogasili prostovoljni gasilci iz Vuzenice, Mute in Vuhreda.

Tudi na območju regijskega centra za obveščanje Maribor so morali gasilci po četrtkovem neurju odstranjevati več podrtih dreves in pomagati pri črpanju meteornih vod iz nekaterih objektov.

V Občini Hoče-Slivnica so prekrili s folijo streho dveh hiš in gospodarskega objekta, ki jih je veter razkril. Veter je po besedah župana Marka Soršaka podrl večje drevo na državno cesto in delno tudi na štiripasovnico, ki vodi do avtoceste, a so gasilci hitro ukrepali in očistili cestišče. Na cesti Ruše-Lovrenc na Pohorju promet po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste še vedno poteka izmenično enosmerno zaradi plazu pri Fali.

Hudo in še huje

Hudo je bilo na območju Novega mesta, Trebnjega, Šentjerneja, Straže, Mirne Peči, Črnomlja, Žužemberka in Metlike. Več dreves je padlo na ceste, zato je bil promet oviran, ponekod prehod ni bil mogoč. Na cestah je bilo blato. Tudi na parkirišče je padlo nekaj dreves in poškodovalo avtomobile. Meteorna voda je zalivala objekte in dvorišča. Brez strehe  je ostalo več hiš in gospodarskih poslopij.

O velikih težavah so poročali v občinah Braslovče, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Starše, Novo mesto, Šentjernej, Trebnje, Črna na Koroškem, Dravograd, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Dež je zalival kleti, stanovanja, dvorišča, trgovine, tiskarno in frizerski salon. Tega je zalilo v Ravnah na Koroškem, o meteorni vodi v stanovanjski hiši so poročali iz Slovenj Gradca. V naselju Spodnja Polskava je udar strele poškodoval stanovanjski objekt. Poškodovana je bila ena oseba, ki so jo prepeljali v bolnišnico.

Posledice viharnega vetra ob prihodu nevihtnega sistema nad območje Maribora. FOTO: Matej Štegar/Twitter/Neurje.si
Posledice viharnega vetra ob prihodu nevihtnega sistema nad območje Maribora. FOTO: Matej Štegar/Twitter/Neurje.si

V Mariboru je neurje podiralo celo prometne table. V kraju Šentpavel je padala toča. Prav tako na Prevaljah. V podjetju SIJ Metal Ravne je odneslo del strehe. V naselju Javorje, v občini Črna na Koroškem, se je sprožil plaz. Tudi cesta Ruše - Lovrenc na Pohorju je bila zaprta zaradi plazu pri Fali. V občini Hoče-Slivnica je prišlo do vetroloma. Na cesti Pesnica – Maribor je bil promet zaradi udora cestišča pri Veterinarski bolnici urejen izmenično enosmerno.

Napoved za prihodnje dni

Danes bo delno jasno, sprva ponekod še oblačno ali megleno. Predvsem v vzhodni polovici države bo še nastala kakšna ploha ali nevihta. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 31 stopinj. Jutri bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 20, najvišje dnevne od 26 do 31 stopinj.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in vsak dan nekoliko bolj vroče. V ponedeljek popoldne bo v severni Sloveniji možna kakšna vročinska nevihta. Nad zahodno in srednjo Evropo se krepi območje visokega zračnega tlaka. S severovzhodnikom doteka k nam nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak.

Preberite še:

Komentarji: