Davčne zagate glede 2,3 milijona evrov donacij tudi uradno konec

Palčica Pomagalčica je z Zvezo prijateljev mladine sklenila donatorsko pogodbo.
Fotografija: Kdaj bo Kris odšel na zdravljenje čez lužo, še ni znano. FOTO: Jurček Dolenc
Odpri galerijo
Kdaj bo Kris odšel na zdravljenje čez lužo, še ni znano. FOTO: Jurček Dolenc

Ljubljana – Društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki, ki je v zadnjih dneh zbralo 3.981.621 evrov za zdravljenje malega Krisa, je  del denarja predalo Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Sodelovanje z organizacijo z urejenim statusom humanitarne organizacije je namreč nujno zaradi davčnega zapleta, v katerem se je zaradi zbranih donacij znašlo društvo.

»Ponosni smo, da je društvo Palčica Pomagalčica izbrala nas,« je povedala Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je skupaj s predstavnico društva Lariso Štoka podpisala pogodbo o prenosu 2,3 milijona evrov, kolikor stane ameriško zdravilo za malega Krisa Zudicha. Krisovi starši pričakujejo navodila ameriških zdravnikov v roku desetih dni.  
 

Donacije presegle 3,98 milijona evrov


Preostanek od donacij, ki so presegle 3,98 milijona evrov, pa bo za zdaj ostalo na računu društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki. »Denar bomo namenili drugim otrokom, poimenovali smo jih Krisovi prijatelji, katerih zdravje je življenjsko ogroženo,« je napovedala Štoka. Pogovarjajo se že za pomoč še enemu dečku. 

Pogodba z Zvezo prijateljev mladine določa, da bodo morebitne dodatne stroške pri zdravljenju Krisa, ki so povezani s prevozom, zdravniškim osebjem in terapijo, urejevali z aneksom k pogodbi. Tako naj bi društvo na račun zveze nakazalo še dodatnih 100.000 evrov. Morebiten presežek denarja, ki ga bo prejela zveza, pa bo – kot dogovorjeno s Palčico Pomagalčico in dobrodelnimi  škratki – nakazan v njihov sklad Sapramiška, s katerim pomagajo otrokom s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin.


Izključno dobrodelnost


Abanka, pri kateri imam društvo odprt račun, se je za zdaj odpovedala vsem provizijam na nakazila za Krisa. Pri zvezi prijateljev mladine upajo, da bo banka  uslišala tudi njihovo prošnjo, s katero jih pozivajo, naj enako storijo v njihovem primeru. »Naj poudarim, da naša pomoč Krisu temelji izključno na dobrodelnosti,« je še izpostavila Krašna. 

Preberite še:

Komentarji: