Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Del brutalne kriminalne združbe deloval tudi v Sloveniji

Leta 2018 so v Sloveniji ustanovili celico mednarodne kriminalne organizacije, ki je Evropo zalagala z drogami in orožjem.
Policija je pred časom razbila dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo (simbolična fotografija). FOTO: Jure Eržen/Delo
Policija je pred časom razbila dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo (simbolična fotografija). FOTO: Jure Eržen/Delo
28. 5. 2021 | 14:04
28. 5. 2021 | 14:14
4:17
Predvsem srbski in črnogorski mediji so pred dnevi razkrili podrobnosti brutalnih dejanj Kavačkega klana, ki je evropske države zalagal s prepovedanimi drogami in orožjem. Na slovenski policiji pa so pojasnili, da so razbili pomemben del dobro organizirane kriminalne združbe, ki je delovala tudi v Sloveniji.

Kot je pojasnila v. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Petra Grah Lazar, so ob sodelovanju z drugimi kriminalisti policijskih uprav 14. in 15. maja opravili 23 hišnih preiskav v zasebnih prostorih. Tam so iskali in našli dokaze o dobro organizirani mednarodni kriminalni združbi, imenovani Kavački klan, ki je tihotapila prepovedane droge in orožje v države Evropske unije in Zahodnega Balkana.

Kavački klan ima korenine v Črni Gori, intenzivno pa je deloval tudi v Srbiji in širše po Evropi. Kot je poročalo več medijev, naj bi združbo vodil Črnogorec Radoj Zvicer, ki se pred roko pravice neuradno skriva v Južni Ameriki. Da vlagajo intenzivne napore v njegovo odkritje, je razvidno iz besed srbskega predsednika Aleksandra Vučića: »Pozivam ga, da je bolje, da me ubije, ker ne bo svoboden, dokler bom živ.«
 

Človeško meso za čevapčiče


Ko so februarja v Srbiji izvedli 30 hišnih preiskav, so naleteli na hišo groze. Imela je skrivne prostore, kjer so se dogajala grozodejstva. Žrtve naj bi surovo mučili, jim odrezali ude, izdrli oči in jih obglavili, nato pa predelali v čevapčiče, ki naj bi si jih Zvicer nato privoščil z gorčico in čebulo. Pred tem so razrezane metali v Donavo, celo raztapljali trupla v kislini. Srbski policisti so v spektakularni akciji v aretirali Zvicerjevo desno roko, Marka Miljkoviča, ki ga srbsko podzemlje pozna kot Mesarja.



Grah Lazarjeva je pojasnila, da je mednarodna združba leta 2018 začela ustanavljati celico tudi v Sloveniji, kjer se je začelo novačenje članov. Ti so imeli točno določene vloge, hierarhična struktura pa je bila zelo striktna. Člani združbe so bodisi skrbeli za tihotapljenje drog in orožja na različne konce Evrope, v nasprotno smer pa skrbeli za prenos denarja. Ustanavljali so tudi podjetja, namenjena umazanim poslom.

Slovenski del klana naj bi po ugotovitvah policije poskrbel za pot denarja, tako naj bi iz Španije v Beograd pretihotapili okoli 5,6 milijona evrov gotove, so poročali mediji.
 

Težko delo za preiskovalce


NPU je v svojem delu obširne mednarodne preiskave na prste stopil 48 osumljencem, med njimi je 25 slovenskih državljanov, 23 pa tujcev. Osmerico glavnih so kriminalisti z očitki, da so preprodajali droge in orožje, pospremili k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča, šest jih je končalo v priporu. Po podatkih policije je pet osumljencev na begu in je za njimi razpisano iskanje.

Okoli 790 kilogramov kokaina, deset kilogramov heroina, skoraj 2250 kilogramov konoplje, večjo količino amfetamina in več kosov orožja naj bi šlo čez roke kriminalne združbe, velik del je potoval tudi skozi Slovenijo.

Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije, je povedal, da je kakšno leto dni trajajoča preiskava pokazala, da je slovenska policija kos tudi tako zahtevnim nalogam, ko gre za preiskavo kriminalnih združb najvišjega ranga.

Preiskava pa ni bila zahtevna le zaradi mednarodnih razsežnosti, temveč zaradi izredno dobre organiziranosti kriminalne združbe, katera je uporabljala tehnološko napredna komunikacijska sredstva, kar je od organov odkrivanja in pregona terjalo še dodatno angažiranje. Tu jim je pomoč nudil tudi Europol.

Ker so osumljenci nezakonito bogateli, v nekaterih primerih sočasno teče tudi finančna preiskava po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine