Desus objavil prioritete za vstop v vlado, težke okoli dve milijardi evrov

Prvak SDS Janez Janša je o sodelovanju SDS, SMC, NSi in Desusa ocenil, da je možno oblikovati večinsko koalicijo.
Fotografija: Predsednica Desusa Aleksandra Pivec je v četrtek opozorila, da je za Desus bistven program. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Predsednica Desusa Aleksandra Pivec je v četrtek opozorila, da je za Desus bistven program. FOTO: Blažž Samec/Delo

Desus je objavil prioritete, za katere v primeru vstopa v programsko vlado zahteva časovni načrt in zagotovljena finančna sredstva. Vrednotijo jih na okoli dve milijardi evrov v mandatu. Največ se jih nanaša na področje zdravstva in skrbi za starejše, med njimi je tudi ustanovitev ministrstva brez listnice ali vladnega urada za demografska vprašanja.

Prvak SDS Janez Janša je v drugem krogu pogajanj za oblikovanje koalicije SDS, SMC, NSi in Desusa v četrtek ocenil, da je, kar zadeva vsebino, možno oblikovati večinsko koalicijo. Seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. Na prvi pogled je Janša ocenil, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni.Predsednica Desusa Aleksandra Pivec je v četrtek opozorila, da je za Desus bistven program. Če ne bo sprejetih vsaj prvih nekaj prioritet in če ne bodo prejeli zagotovila, da jih bodo v dveh letih uresničili tudi v finančnem smislu, bodo pogajanja končali.

Na njihovem seznamu je najprej splošno navedena ohranitev učinkovitega, kakovostnega in vsem dostopnega javnega zdravstva – skrajšanje čakalnih dob in celovita prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ob hkratni pripravi in sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi. Nujen je predhodni dogovor o zagotovitvi stabilnih virov financiranja še pred pripravo ustreznih vsebin, so navedli.

Bodo dobili novo vlado ali predčasne volitve? FOTO: Jure Eržen/Delo
Bodo dobili novo vlado ali predčasne volitve? FOTO: Jure Eržen/Delo


Želijo zagotovilo za ustanovitev demografskega sklada za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema in zaščito državnega premoženja. Poudarjajo, da pokojnine zaradi izpada rednega usklajevanja med letoma 2010 in 2015 še vedno zaostajajo za 5,6 odstotka, zato je po njihovem mnenju nujno določiti dinamiko dodatnega izrednega usklajevanja pokojnin.

Zahtevajo krajše prehodno obdobje za dvig odmernega odstotka pokojnin na 63,5 odstotka, dvig minimalne pokojnine za polno pokojninsko dobo nad prag revščine, povrnitev pravice do seniorske olajšave za upokojence s polno pokojninsko dobo, izplačilo letnega dodatka v skladu s sistemskim zakonom ter redno in izredno usklajevanje. Želijo še ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin ter zagotovilo, da se v pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bo posegalo.

Med zahtevami na področju skrbi za starejše so tudi konkretnejše, in sicer dokončanje domov za starejše v Vrtojbi in Osilnici ter vsaj dva nova domova za starostnike iz javnih sredstev na leto.

Med prioritetami so sprejetje svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja sklada kmetijskih zemljišč, povečanje samopreskrbe na deficitarnih področjih, prenova zadružniškega sistema ter priprava in sprejetje novele zakona o zadružništvu.

V Desusu so sicer poudarili, da se ob pogajanjih za novo vlado pripravljajo tudi na predčasne volitve. Postopki evidentiranja že potekajo, predsednica pa obiskuje pokrajinske odbore.

Komentarji: