Polnar govori tudi o možnosti nove poslanske skupine

Poslanci Desusa podpirajo aktualno vlado in so proti idejam Karla Erjavca.
Fotografija: Robert Polnar je ostro nastopil do Erjavca. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Robert Polnar je ostro nastopil do Erjavca. FOTO: Blaž Samec/Delo

Poslanec DeSUS Robert Polnar je po srečanju poslancev z vodstvom stranke oster do prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki se ga omenja kot mandatarja nove vlade. Kot je pojasnil, imajo štirje poslanci DeSUS pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine: »Če se te stvari ne bodo umirile, imamo namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev.«

V poslanski skupini nepovezanih poslancev bi bili po Polnarjevih navedbah poleg njega še sedanji vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič. Kot je pojasnil, bodo podpirali aktualno vlado do konca mandata. Poslanec DeSUS Jurij Lep pa je naklonjen odhodu iz Janševe koalicije.

Po Polnarjevih besedah so namreč na četrtkovem sestanku poslanske skupine z vodstvom stranke izvedeli, da je Erjavec po svojem in po prepričanju voditeljev KUL edini politik v Sloveniji, »ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše.« Kot je dogajanje danes opisal Polnar, je imel občutek, kot da bi gledal kakšen nemški nadrealistični film, »v katerem pri glavnem junaku nikoli ne veš, ali se mu tisto, kar se dogaja na filmskem platnu, sanja, ali pa je to resnično.«

image_alt
Jurša: Desus ostaja v koaliciji


Kot ugotavlja, očitno ni pomembno, da Erjavec ni bil izvoljen v DZ, in da je predsednik stranke, ki ima zdaj v DZ samo pet mandatov. »Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede mandata 2004-2008, ki jo čuti do Janše. Zdi se mi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL,« je pojasnil Polnar.

Dodal je, da je osebno proti takim eksperimentom, zato kaj takega ne bo podprl in ostaja podpornik aktualne vladne koalicije. Kolikor je razumel tri druge poslanske kolege, torej Juršo, Simonoviča in Hršaka, precej podobno delijo njegovo mnenje.

Kot je pojasnil Polnar, je že v četrtek predlagal, naj se ne obotavljajo in sprejmejo odločitev. »Kolegi se s tem niso strinjali in so celo zgodbo prestavili. Računam, da na sredino prihodnjega tedna ali na začetek tedna po 25. decembru,« je povedal. Upa pa, da bodo štirje poslanci, ki »smo se odločili, da tovrstnih političnih norosti ne bomo podpirali,« ostali v enotni poslanski skupini in podpirali aktualno vlado, ali pa ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Janja Sluga je zagotovila, da je njihova poslanska skupina enotna. FOTO: Jure Eržen/Delo
Janja Sluga je zagotovila, da je njihova poslanska skupina enotna. FOTO: Jure Eržen/Delo


Polnar je glede nadaljnjih dogodkov v DeSUS še povedal, da trenutno velja dogovor, da ministra iz vrst DeSUS ne odstopita. Kako bosta ravnala v prihodnje, pa je po njegovih besedah nepredvidljivo.

Na poslance DeSUS sicer v zadnjih dneh letijo očitki, da želijo ostati v aktualni koaliciji zaradi bojazni pred predčasnimi volitvami. »Materialno sem relativno solidno situiran in se mi zdi izpod nivoja mojega dostojanstva sploh razpravljati o tem,« je danes na to vprašanje odgovoril Polnar. Sicer pa je napovedal, da ne bo več kandidiral za poslanca.

Prav danes je Erjavec sestankoval z vodji opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v KUL in v svoje vrste vabijo tudi DeSUS in SMC. Za konstruktivno nezaupnico imajo namreč same vsaj sedem glasov premalo. Kot možnega mandatarja omenjajo Jožeta P. Damijana in Erjavca.

Ta je stranki DeSUS le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika DeSUS v ponedeljek predlagal izhod iz Janševe koalicije, a so poslanci stopili na zavoro. V četrtek je Jurša sporočil, da vsaj za zdaj ostajajo v koaliciji. Je pa napovedal pogovore za tesnejše povezovanje s poslansko skupino SMC.
 

Račun brez krčmarja


V poslanski skupini SMC se o scenariju, po katerem bi del njihovih poslancev podprl morebitno konstruktivno nezaupnico in za mandatarja podprl predsednika Desusa Karla Erjavca, še niso pogovarjali, zato je po besedah vodje poslanske skupine Janje Sluga to trenutno »račun brez krčmarja«. Obenem je zagotovila, da je njihova poslanska skupina enotna.

V četrtek je Sluga pozdravila pobudo Desusa po tesnejšem sodelovanju med strankama in poudarila, da se veselijo sodelovanja.

Podobno je tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek dejal, da je močan center za ravnotežje in povezovanje nujen in da je sodelovanje prvi korak na tej poti.


Fajonova: Tisti, ki bo zbral zadostno podporo za mandatarja, bo prejel podporo KUL


Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v KUL, so svoj program danes predstavile novoizvoljenemu predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu. Na vprašanje, ali ga podpirajo za mandatarja morebitne nove vlade, je predsednica SD Tanja Fajon odgovorila z napovedjo, da bo imel podporo KUL tisti, ki bo zbral več oz. potrebnih 46 poslanskih glasov.

Stranke KUL so se po srečanju z Erjavcem sestale tudi z Jožetom P. Damijanom, ki se prav tako omenja za možnega mandatarja morebitne nove vlade. Po srečanju z Damijanom izjav ni bilo.

Fajonova pa je po srečanju z Erjavcem v izjavi v DZ povedala, da tudi on podpira program KUL in deli ambicijo za zamenjavo vlade Janeza Janše.

»Imeli smo zelo dober sestanek. Atmosfera je dobra, nov predsednik DeSUS pa bo pokazal, ali bo uspel zbrati potrebne glasove za mandatarja,« je povedala Fajonova. Težko pa napove, ali bodo vložili konstruktivno nezaupnico tudi v primeru, da ne bodo imeli vnaprej zagotovljenih 46 poslanskih glasov.

»Želja je, da imamo dovolj glasov, ker je tudi želja, da projekt uspe. Vsak drugačen poskus bi nam mogoče škodil. Časa imamo še nekaj. Če to ne bo december, je lahko začetek januarja, si pa želimo, da to izpeljemo čim prej, kot je mogoče,« je pojasnila predsednica SD.

Za morebitno mandatarstvo se pogovarjajo tako z Damijanom kot Erjavcem. Tisti, ki bo imel več glasov, bo dobil njihovo podporo. Je pa po ocenah Fajonove skoraj bolj verjetno, da bi imel več možnosti Erjavec.

Pri Erjavčevem predlogu za izstop iz koalicije so sicer na zavoro stopili njegovi poslanci. Poslanec DeSUS Robert Polnar je danes pojasnil, da imajo štirje od petih poslancev DeSUS pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine. »Če se te stvari ne bodo umirile, imamo namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev,« je povedal.

A Fajonova meni, da projekt KUL in nove vlade ni pokopan. Ravnanje poslancev DeSUS je sicer po njenih besedah predvsem vprašanje za Erjavca. »On se bo moral pogovoriti s svojimi poslanci. Bi me pa presenetilo, če poslanci nazadnje, ko bi prišlo do glasovanja, ne bi izrekli podpore svojemu predsedniku. Pustimo času čas, naslednji dnevi bodo turbulentni,« je dodala.

Predsednica SD je tako po današnjih pogovorih z Erjavcem optimistična, da jim utegne uspeti zamenjati vlado. Na vprašanje, na čem temelji ta optimizem, je odgovorila, da morda na skupni ambiciji, da uspejo. »Ob zavedanju, da je danes morda čas za poslance SMC in DeSUS, da spoznajo, da podpirajo škodljiva ravnanja aktualne vlade, in je morda čas, da razmislijo, kaj zanje pomeni politična prihodnost, če v vladi ostanejo,« je še pojasnila.

Preberite še:

Komentarji: