Dobili smo urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab

Ustanovil ga je celjski škof Maksimilijan Matjaž v pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki.
Fotografija: Celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Oste Bakal

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je ustanovil urad za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab. Namen urada je pomoč žrtvam spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja, ter preprečevanje ponavljanja teh zločinov, je zapisano na spletnih straneh celjske škofije.

Pri tem so spomnili, da je papež Frančišek v apostolskem pismu Vos estis lux mundi (Vi ste luč sveta) maja 2019 določil, da se v škofijah ustanovi eden ali več stalnih in javnosti lahko dostopnih sistemov za prijavo spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja.

Urad celjske škofije bo imel sedež na naslovu odvetnika Pavla Terška v Laškem. Deloval bo po priloženem statutu v skladu z omenjenim apostolskim pismom, s smernicami za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih oseb v Katoliški cerkvi v Sloveniji ter z drugimi zavezujočimi dokumenti Cerkve, ki sta jih ali jih še bosta izdala Sveti sedež in Slovenska škofovska konferenca glede spolnih zlorab, ki so jih zagrešili kleriki oziroma člani ustanov posvečenega življenja ali družb apostolskega življenja, so še zapisali.

Preberite še:

Komentarji: