Dodatnih 32,5 milijona za Severno Primorsko

Država bo v večji meri sofinancirala devet projektov v skupni vrednosti skoraj 42 milijonov evrov – v prvi vrsti kolesarske povezave in protipoplavno zaščito na reki Vipavi.
Fotografija: Občine predvidevajo za 170 kilometrov kolesarskih povezav. Foto Icra
Odpri galerijo
Občine predvidevajo za 170 kilometrov kolesarskih povezav. Foto Icra

Dodatek k dogovoru za razvoj regij sta danes v Ljubljani podpisala župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon v vlogi predsednika Razvojnega sveta Severne Primorske regije in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Osnovni dokument iz lanskega novembra sicer vključuje tri regijske projekte – vzpostavitev koridorja in posodobitev povezave 4. razvojne osi, regijsko štipendijsko shemo in Skupnostni center v Novi Gorici.
Občine predvidevajo za 170 kilometrov kolesarskih povezav. Foto Icra
Občine predvidevajo za 170 kilometrov kolesarskih povezav. Foto Icra

Dodatek zajema devet projektov v višini 41,9 milijona evrov, od tega bo država primaknila 32,5 milijona denarja iz evropske kohezijske politike. Kar 14,5 milijona bo regija namenila projektu gradnje regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti. Vključuje osem občin (Idrija, Cerkno, Bovec, Kobarid, Tolmin, Kanal ob Soči, Brda, Ajdovščina), nosilec pa je Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI). Za protipoplavno zaščito na reki Vipavi je predvidena naložba v višini 6,7 milijona evrov, vključuje pa občine Vipava, Ajdovščina, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica, Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica. Projekt bo vodila direkcija za vode.
Reka Vipava zdaj redno poplavlja. Foto Tomi Lombar/delo
Reka Vipava zdaj redno poplavlja. Foto Tomi Lombar/delo

Za nameček se na Severnem Primorskem lahko veselijo še podpore za sedem lokalnejših projektov. Nova Gorica bo urejala poslovno cono v Kromberku in zaščitila vodotok Koren, medtem ko bodo v Ajdovščini gradili poslovno cono in izboljšali vodooskrbni sistem Hubelj. Poslovno cono bodo gradili tudi v Brdih na Dobrovem. Občina Miren-Kostanjevica bo posodobila kanalizacijsko omrežje, Renče-Vogrsko pa dogradila vodovodni sistem Mrzlek.

Komentarji: