Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Država kupuje, a jo tare manko novogradenj

Blizu nakupa le v Ljubljani, drugod bo treba spodbujati.
Stanovanja v stanovanjskih fondih ministrstev se kupujejo iz namenskih sredstev, zbranih kupnin za prodana stanovanja in sicer relativno nizkih najemnin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Stanovanja v stanovanjskih fondih ministrstev se kupujejo iz namenskih sredstev, zbranih kupnin za prodana stanovanja in sicer relativno nizkih najemnin. FOTO: Voranc Vogel/Delo
21. 10. 2019 | 08:30
3:47
Ljubljana – Že konec leta 2017 je vlada pod vodstvom Mira Cerarja potrdila načrt popolnitev stanovanjskih fondov, ki jih imajo ministrstva za obrambo, notranje zadeve in javno upravo za svoje uslužbence in funkcionarje. Nakup 41 novih stanovanj naj bi v skladu z investicijsko dokumentacijo izvedli do konca maja prihodnje leto, a se rok vse bolj zamika. Ugotavljajo namreč, da novogradenj zunaj prestolnice skorajda ni.

Za nakup 25 stanovanj v Ljubljani, pri katerih sodelujejo vsa tri ministrstva in bodo predvidoma pripravljena za prevzem ob koncu leta 2020 ali v začetku leta 2021, potekajo pogajanja in zato ocenjene vrednosti projekta ministrstvo za javno upravo, ki vodi postopek, ne razkriva. O sredstvih je pripravljeno govoriti le notranje ministrstvo, kjer so za nakup 15 novogradenj – od tega deset v Ljubljani, tri v Kopru z okolico in dve v Kranju – predvideli tri milijone evrov, torej okoli dvesto tisočakov na stanovanje. A ker pogajanja za območje Ljubljane, kot rečeno, še potekajo, za preostale lokacije pa ponudbe še niso znane, tudi oni poudarjajo, da ocenjena vrednost projekta še ni dokončna.

Za preostala stanovanja, ki jih ministrstvi za notranje zadeve in obrambo iščeta v Kranju, Kopru, Celju, Izoli, Luciji in Ankaranu, pa bosta ministrstvi pristopili k aktivnemu iskanju in spodbujanju potencialnih ponudnikov k predložitvi ponudb za nakup nepremičnin, saj doslej na pozive za zbiranje zavezujočih ponudb za nakup nepremičnin nista dobili nobenih ponudb. Zaradi skromne ponudbe novogradenj na lokacijah zunaj Ljubljane se bo, kot pravijo na ministrstvih, če bo treba, terminski načrt iz investicijske dokumentacije spremenil oziroma podaljšal v leto 2022.



Po prvotnem planu je bila ena od alternativ nakupa tudi možnost, da bi se država sama lotila gradnje bloka v prestolnici in večstanovanjskih stavb na drugih lokacijah, a so ministrstva na koncu pretehtala, da bodo raje pristopila k nakupu novozgrajenih stanovanj. Zaloge teh iz preteklih let so sicer, kot ugotavlja geodetska uprava v zadnjem poročilu o slovenskem trgu nepremičnin, v glavnem pošle že do konca leta 2017. Ker pa se ponudba na nepremičninskem trgu ne more na hitro prilagoditi povpraševanju, saj je za projektiranje in zgraditev novih stanovanj potreben čas, pa lahko pričakujemo večje število kupo-prodaj na primarnem trgu šele letos in v prihodnjih dveh do treh letih.

Bosta pa ministrstvi za obrambo in za javno upravo na trg dali skupno 31 stanovanj, ki jih imata v svojih fondih, saj so neperspektivna zaradi lokacije ali pa slabega stanja. Od preostalih približno dva tisoč stanovanj, s katerimi razpolagajo vsa tri ministrstva, je velika večina zasedenih. Nekaj od 190 nezasedenih pa, kot rečeno, čaka na prodajo, prenovo oziroma nove najemnike. Bistveni splošni pogoj za dodelitev službenega stanovanja javnim uslužbencem in funkcionarjem pri tem je nelastništvo nepremičnine, ki upravičencu in osebam, ki bodo z njim živele, omogoča normalno rabo v oddaljenosti 60 kilometrov od mesta opravljanja zaposlitve. Za funkcionarje je ta razdalja krajša, in sicer 20 kilometrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine