Državni načrt kot jara kača

Nič novega, za traso Šentrupert-Velenje bosta Braslovče in Polzela čakali na presojo ustavnega sodišče
Fotografija: Braslovška polja, koder je načrtovana državna cesta Šentrupert-Velenje. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Braslovška polja, koder je načrtovana državna cesta Šentrupert-Velenje. FOTO: Brane Piano

Braslovče, Polzela – Braslovški župan Branimir Strojanšek je na včerajšnje zasedanje občinske sveta sicer uvrstil seznanitev svetnikov z zahtevo o ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu (DPN) za traso Šentrupert-Velenje. Ni pa o tem predlagal ponovnega sklepanja in tudi občinski svetniki ob odsotnosti nekaterih, ki so zahtevali ponoven premislek o podpori ustavni presoji DPN, o tem niso sklepali. Pozno zvečer so se sinoči le seznanili s potekom postopka.
 
»Počakali bomo na odločitev ustavnega sodišča. Občinski svet se je odklonilno do trase prvič opredelil že leta 2007 in nimamo česa spreminjati,« je že pred zasedanjem povedal Strojanšek.
 
Spomnimo, da sta vložitev zahteve spomladi na predlog civilnih iniciativ, predvsem Civilne iniciative Braslovče, ki že desetletje nasprotuje trasi preko polj v občini Braslovče, podprli občini Braslovče in Polzela. Občina Šmartno ob Paki zahteve ni podprla oziroma jo na občinskem svetu sprva je, a župan Janko Kopušar je nazadnje ni podpisal, ker se je besedilo zahteve po seji občinskega sveta še spremenilo.
 
Zahteva je bila na ustavno sodišče vložena junija. Strojanšek je povedal, da ga je pooblaščeni odvetnik pred nedavnim obvestil, da je vlada ustavnemu sodišču že poslala odgovor na zahtevo po presoji in da bo v 20 dneh odgovoril na stališča vlade.
 
Župan Polzele Jože Kužnik s tem še ni bil seznanjen, je pa pričakoval obisk ministra Gašperšiča in pogovore o možnosti umika zahteve, vendar v času dopustov in pred menjavo vlade do tega ni prišlo.
 
Tako je usoda že januarja 2017 na vladi sprejetega DPN še vedno negotova in zato je tudi Dars je na odseku tretje razvojne med Savinjsko dolino in Velenjem upočasnil priprave na investicijo.
 
V Šmartnem ob Paki spomladi zahteve za ustavno presojo DPN župan Janko Kopušar ni podpisal, ker je odvetnik v zahtevo zapisal, da nasprotujejo vsaki trasi te državne ceste po ozemlju njihove občine. »S tem pa se ne moremo strinjati, saj česa takega nikoli nismo sklenili,« je takrat povedal.

Komentarji: