DZ: Miha Kordiš se materialni imuniteti ne more odreči

Čeprav se je danes poslanec Levice želel odreči materialni imuniteti v primeru tožbe Roka Snežiča, je prejel odgovor, da tega ne more storiti.
Fotografija: Jaz sem »zanj dvojni doktor prava, ne goljuf«, je včeraj dejal Snežič. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Jaz sem »zanj dvojni doktor prava, ne goljuf«, je včeraj dejal Snežič. FOTO: Blaž Samec/Delo

»Materialna imuniteta ni odvisna od volje poslanca niti od dovoljenja državnega zbora, zato se ji poslanec ne more odreči niti mu je državni zbor ne more odvzeti,« je sodišču namreč odgovoril predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak in dodal, da obstoj materialne imunitete, ki se nanaša na mnenje ali glas, ki ga je poslanec izrekel na seji državnega zbora ali njegovih delovnih teles, pomeni absolutno oviro za kazenski pregon.

Miha Kordiš, poslanec Levice, pa je očitke stranki SDS, iz katere prihaja finančni minister Andrej Šircelj, da »promovira Roka Snežiča in podobne goljufe«, izrekel na seji odbora za finance.

»Glede na to, da je materialna imuniteta ena od okoliščin, ki izključujejo pregon, vas prosimo za pojasnilo, ali je bil z navedenega vidika opravljen preskus obtožnega akta ter sporočilo, ali vztrajate, da državni zbor odloči o procesni imuniteti,« je še odpisal Ivan Hršak.

Rok Snežič zdaj pravi, da se za odškodninsko tožbo ne bo odločil, saj si želi Kordiša preganjati kazensko.

Komentarji: