Enkratna finančna injekcija RTV Slovenija

Vlada pokimala, da bo zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti. Koliko, še ne razkrivajo. Kaj pa rezi?
Fotografija: Člani uprave RTV Slovenija so prejšnji mesec pisali vladi in jo prosili, naj začne poravnavati svoje obveznosti. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Člani uprave RTV Slovenija so prejšnji mesec pisali vladi in jo prosili, naj začne poravnavati svoje obveznosti. FOTO: Črt Piksi

Z vladnega urada za komuniciranje (UKOM) so po dnevih razburjenj, kje vse je mogoče na RTV Slovenija pričakovati reze, sporočili, da bo vlada po srečanju s člani uprave in proučitvi stanja za letošnje in prihodnje leto zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti in s tem povečala financiranje države. Za koliko sredstev gre, še ne razkrivajo. Neuradno pa se omenja znesek petih milijonov evrov za letos in desetih milijonov evrov za prihodnje leto.

V dokumentu, ki ga je uprava poslala vladi, je razvidno, da naj bi letos RTV Slovenija po pogodbi z uradom za narodnosti dobila 2,1 milijona evrov, celotni odhodki programa manjšin pa so za letos načrtovani v vrednosti 11,6 milijona evrov, kar pomeni le 18-odstotno pokritost odhodkov.

Ker pa zakon o RTV Slovenija določa, da se iz državnega proračuna financira del narodnostnih programov, v deležu, ki se ne financira iz prispevka, so prejšnji mesec predsednik uprave Zvezdan Martić in člani uprave Simon Kardum, Andrej Trček in Franci Pavšer izrazili pričakovanje, da vlada ob slabem finančnem stanju RTV Slovenija začne poravnavati obveznosti iz tega dela.

Ker gre za enkratni znesek, se postavlja vprašanje, kaj bo s financiranjem v prihodnje, na kar so opozorili tudi na vladi z besedami, da dolgoletne krize RTV Slovenija ne bo mogoče odpraviti le s posameznimi interventnimi ukrepi. »Vlada zato pričakuje, da se bo reševanja zatečenega stanja aktivno lotilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTV Slovenija kot sodobnega medijskega servisa,« so sporočili.

Sami so do zdaj – kot že pretekle vlade – zavračali možnost zvišanja RTV-prispevka, ki je neusklajen že od leta 2012. Prav njegovo uskladitev na RTV Slovenija vidijo kot edino možnost za stabilno financiranje zavoda, zato so – tudi kot opozorilo – že preigravali scenarije možnih rezov.

Na zahtevo sveta zavoda je uprava že pripravila izračune učinka ukinitve glasbene produkcije, založbe, mediateke, informativnega programa drugega program TV Slovenija, radijskega uredništva za tujo javnost, pa regionalnih centrov Maribor in Koper ter z njimi razburila javnost in zaposlene.

Iz dokumenta uprave je razvidno, da bi ukinitev vseh omenjenih enot, pri čemer so upoštevali tudi ukinitev polovične tehnične produkcije v Kopru in Mariboru, pomenila prihranek v višini 16,1 milijona evrov na leto. A ob upoštevanju obračuna odpravnin po kolektivni pogodbi bi ukinjanje omenjenih enot RTV Slovenija vsaj v prvem letu pravzaprav prineslo izgubo v višini 0,6 milijona evrov.

Če pa bi vsem zaposlenim znižali plače za en plačni razred, bi lahko prihranili 1,4 milijona evrov na leto, v primeru dveh pa 2,9 milijona.

Odločitev, ali in kakšni rezi bodo doleteli RTV Slovenija prihodnje leto, bo predvidoma znana sredi prihodnjega meseca, ko bosta pred svetom zavoda ključna dokumenta – programsko-produkcijski in finančni načrt – in ko bo znano, kakšna bo finančna injekcija države.

Preberite še:

Komentarji: