Erjavec: Hrvaška je predstavila le politične argumente

Predvidoma bo to postopkovni korak, ki ne bo vodil k premikom pri slovenskih in hrvaških stališčih.
Fotografija: Karl Erjavec je zadovoljen z ustno obravnavo v Bruslju. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Karl Erjavec je zadovoljen z ustno obravnavo v Bruslju. FOTO: Uroš Hočevar

Slovenska stran je z ustno obravnavo o arbitraži, ki je danes potekala na sedežu Evropske komisije, po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca zadovoljna. Kot je povedal v izjavi za medije v Ljubljani, je komisija razpravo vodila na strokovni ravni. Tako so nastopali tudi slovenski predstavniki, hrvaška pa je predstavila le politične argumente.

Predstavniki slovenske delegacije so bili po Erjavčevih navedbah s sestankom zadovoljni. »Komisija je po njihovih besedah sestanek vodila na strokovni ravni, takšna so bila tudi vprašanja. Izkazalo se je, da je bilo na Evropsko komisijo naslovljeno pismo zelo dobro strokovno utemeljeno,« je povedal.Hrvaška stran je po ministrovih besedah v obravnavi nastopala s političnimi argumenti, torej da arbitražna razsodba ne obstaja, zaradi česar je ne morejo implementirati. Trdili so tudi, da neuresničevanje ne predstavlja kršitve prava EU.

»Evropska komisija je iskala povezavo med neimplementacijo arbitražne razsodbe in pravom EU. Naši predstavniki v Bruslju so nastopali strokovno in tako tudi odgovarjali, hrvaška stran pa ni predstavila nobenih novih argumentov,« je povedal Erjavec.

Dobili potrdilo


Postopek se bo po njegovih besedah zdaj nadaljeval z mnenjem, ki ga lahko pripravi komisija. Še prej bo pripravila poročilo za kolegij komisarjev, ki se bo odločil, ali bodo izdelali posebno mnenje, ki bo del postopka pred Sodiščem EU. »Seveda pa se lahko kolegij odloči tudi, da ne poda nobenega mnenja,« je pojasnil.

Minister je sicer zelo zadovoljen, da so slovenski predstavniki dobili potrdilo, da so svoja stališča argumentirali pravilno in bo to dobra popotnica v primeru nadaljevanja postopka pred Sodiščem EU.Ustna obravnava je bila predvidena kot postopkovni korak, ki ne bo vodil k premikom pri slovenskih in hrvaških stališčih. Tudi političnih pobud od komisije na tej strokovni obravnavi se ni pričakovalo. Presenečenj po neuradnih navedbah ni bilo, obe strani sta predstavili znana stališča, komisija je bila strokovna, tehnična in korektna.

Ustna obravnava slovenske pritožbe glede arbitraže na evropski komisiji je trajala okoli dve uri in pol.
Ustna obravnava slovenske pritožbe glede arbitraže na evropski komisiji je trajala okoli dve uri in pol.


Obravnava je predvidena v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja prava unije. Člen je sredi marca sprožila Slovenija zaradi kršitev prava unije, ki so posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe.

Slovenija po neuradnih informacijah Hrvaški očita konkretne kršitve prava unije, na primer kršitve načel pravne države ter schengenskih in ribiških pravil. Hrvaška vztraja, da ne krši prava EU in da tako unija pri tem nima pristojnosti.

Komisija ima po prejetju slovenskega pisma tri mesece časa, konkretno do vključno 18. junija, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori.

Pravna služba komisije je sicer že julija lani potrdila povezavo med arbitražno odločbo in pravnim redom EU. Komisija je takoj po razglasitvi arbitražne razsodbe obe strani tudi pozvala k njeni uresničitvi. A kljub hrvaškemu zavračanju tega poziva v komisiji, katere vodstvo je iz iste evropske politične družine kot hrvaški premier Andrej Plenković, doslej niso storili ničesar.

Komentarji: