Erjavec prejel 40 glasov, zato Janša ostaja predsednik vlade

Poslanci so glasovali o konstruktivni nezaupnici. Oddanih je bilo 53 glasovnic, za Karla Erjavca je glasovalo 40 poslancev.
Fotografija: Karel Erjevec je zatrdil, da se je v politiko vrnil, ker stanje v Sloveniji ni več normalno in ne zaradi osebnih ambicij. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Karel Erjevec je zatrdil, da se je v politiko vrnil, ker stanje v Sloveniji ni več normalno in ne zaradi osebnih ambicij. FOTO: Voranc Vogel/Delo

V državnem zboru se je ob 10. uri začela izredna seja z razpravo in končno odločitvijo glede konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše s kandidatom za novega predsednika vlade Karlom Erjavcem. Predlagatelji bi za uspeh nezaupnice potrebovali 46 glasov, a so jih dobili samo 40.

Po razpravi so poslanci prevzeli glasovnice. Glasovanje se je pričelo ob 20.55, končalo ob 21.10. Seja se je nadaljevala ob 21.25, ko je predsednik državnega zbora Igor Zorčič razglasil rezultate. Razkril je, da je glasovnice prevzelo 53 poslancev, od tega jih je bilo šest neveljavnih, sedem poslancev je glasovalo proti, 40 poslancev pa je izrazilo podporo Karlu Erjavcu. To je premalo, zato Janez Janša ostaja predsednik vlade.

Po končanem glasovanju in razpravi smo prenašali izjave, ki si jih lahko ogledate v posnetku.


 

Erjavec: Pričakoval sem več glasov


»Obžalujem, da smo prejeli samo 40 glasov, pričakoval sem jih vsaj nekaj več. Očitno še ni prišel čas za spremembe, očitno se poslanci strinjajo s sedanjo politiko,« je rekel Karel Erjavec. »Pričakoval sem boljši rezultat, sej smo imeli ob prvi vložitvi nezaupnice 42 glasov. Očitno državni zbor podpira to sedanjo politiko, a je vprašanje, kaj se bo dogajalo v prihodnjih tednih in mesecih. Vemo, da je do konca mandata še dobro leto, ko bodo o novi vladi odločali ljudje. Iz terena vemo, da so ljudje nezadovoljni. Ura resnice bodo naslednje volitve.«

»Moja vrnitev temelji na tem, da utrdim stranko Desus. Zame je bistveno, da je Desus parlamentarna stranka, sedaj pa bo še več časa, da stranko uredim in da se pripravimo na volitve,« je nadaljeval Erjavec. »Ne bom špekuliral, kdo ni oddal veljavne glasovnice. Šest neveljavnih glasovnic kaže tudi to, da ti poslanci ne podpirajo niti Janeza Janše. Svet stranke Desusa je sprejel sklep, da smo del opozicije. Če bo kdo od naših poslancev sodeloval z vlado, potem ne more biti več poslanec Desusa.«

Karl Erjavec ni prejel dovolj glasov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Karl Erjavec ni prejel dovolj glasov. FOTO: Blaž Samec/Delo





 

Mesec: Rešili so samo vlado


»S konstruktivno nezaupnico smo upali, da bodo poslanci v tajnem glasovanju glasovali proti sedanji vladi, ampak odločili so se drugače. Če bodo v opoziciji danes odpirali šampanjce, to ni prava poteza, saj so si rešili samo vlado, ljudje pa so še naprej nezadovoljni,« je dejal Luka Mesec. »Koalicija Kul mora obstati, saj vidimo pri sosednji Madžarski, kaj se zgodi, če opozicija ni povezana. Stranka Desus se mora odločiti, kako naprej. Očitno je, da so prav poslanci te stranke onemogočili Karla Erjavca.«

»Štirideset nas je, ki nas skrbi, kam gre ta država. Najbolj žalostno pa je, da v nekaterih strankah niso prevzeli glasovnic,« je rekel predsednik LMŠ Marjan Šarec. »Mi imamo čisto vest. Kdor je glasoval drugače, bo račun dobil na volitvah. Koalicija Kul, vsaj štiri originalne stranke te koalicije, je svojo nalogo opravila, zato se nimamo česa sramovati.«

»Kdo je glasoval proti in kdo je oddal neveljavne glasovnice, ne moremo vedeti, a garantiram; enajst poslancev SD je glasovalo za konstruktivno nezaupnico,« je dejal Matjaž Han iz SD.

»Danes je Slovenija dobila možnost, da stopi na pravo stran. Na žalost poslanci v večini te možnosti niso izkoristili. Toda če bi imela vlada Janeza Janše trdno večino, bi imela vsaj 46 glasov, a vidimo, da jih nima. Garantiram pa, da je pet poslancev SAB oddalo glas v podporo Karla Erjavca,« je povedala Alenka Bratušek.
 

V koaliciji precej dobre volje


Precej boljše volje so v vladi. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je dejal: »Za nas je pomembna samo številka 46 in te ni bilo. Rezultat glasovanja je pričakovan. V štirih mesecih, ko je opozicija iskala glasove, smo videli, da število njihovih glasov kvečjemu padalo in ne raslo. In sedaj že napovedujejo interpelacijo za iste ljudi, ki so jih vabili v svojo vlado.«


Maratonska razprava v parlamentu


Nezaupnico so v sredo prejšnji teden ponovno vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus.  Poleg sistematičnega kršenja temeljnih načel ustavne ureditve, ogrožanja ugleda in položaja države v mednarodni skupnosti opozicija Janševi vladi očita tudi neučinkovit spopad z epidemijo covida-19. Poudarjajo predvsem veliko število mrtvih in okuženih. Temeljna značilnost tretje Janševe vlade pa naj bi bila tudi neverjetna lahkotnost ocenjevanja, da več denarja ko zmečemo iz javnofinančne malhe za protikoronske pakete, bolje nam gre. 

image_alt
Kakšna je prihodnost Janševe koalicije in Kula

 

Golubović: Cilj SDS je jasen, ugrabiti demokratične procese


Brane Golubović FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Brane Golubović FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Predstavitev programskih zasnov kandidata za morebitno novo vlado Erjavca in Janšev odgovor sta bila v prvem delu programa seje. Uvod v razpravo je podal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, in sicer z dopolnilno obrazložitvijo nezaupnice s strani predlagatelja, skupine poslank in poslancev. Povedal je, da predlagatelji nezaupnice ne nameravajo sodelovati pri vladnem rušenju institucij, barantanju o življenjih, sodstvu in medijih in ponovil niz očitkov opozicije Janši in SDS.

»Cilj SDS je jasen, ugrabiti demokratične procese, demokratične institucije in državo ter zamrzniti ustavo v najvišji akt soglasja v neki skupnosti. Brez spoštovanja ustave nam ostanejo samo še brezpravnost, oblastniška samovolja, avtoritarna država in družba brez prihodnosti,« je povedal.

Premieru in njegovi stranki je očital še zavestno ignoriranje ustavnega reda, ignoriranje državnega zbora, poskus finančne razgradnje in podreditve RTV, STA in drugih medijev, podrejanje neodvisnih ustanov, policije, NPU, Sove, urada za preprečevanje pranja denarja ... Očital ji je tudi prepozno, neustrezno in stihijsko ukrepanje med epidemijo, potiskanje Slovenije v družbo najspornejših držav EU in skrivanje programa okrevanja.

Na začetku zasedanja je bilo navzočih 76 poslancev. 

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus so konstruktivno nezaupnico ponovno vložile v sredo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in Desus so konstruktivno nezaupnico ponovno vložile v sredo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Protest pred parlamentom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Protest pred parlamentom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Protest pred parlamentom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Protest pred parlamentom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Erjavec program morebitne vade koalicije Kul strnil v štiri stebre


FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
Karl Erjavec je med argumenti za uspeh nezaupnice izpostavil nujnost zaustavitve denormalizacije države, nespoštovanja temeljnih ustavnih načel, uvrščanja Slovenije med države s težavami s spoštovanjem vladavine prava, neustreznega soočanja z najnevarnejšo epidemijo v zadnjem stoletju in politikantskega odnosa do nje.

Poslance je pozval k razmisleku o glasovanju o bodisi avtoritarni bodisi demokratični Sloveniji. Ponovil je, da danes ne odločajo o Karlu Viktorju Erjavcu, pač pa o prihodnosti Slovenije. Ni pozabil poudariti niti, da je Janša stranko SMC postavil v povsem podrejen položaj. Prepričan je, da ta stranka enostranskega ravnanja Janše ne bo zmogla preprečiti.

»V naši parlamentarni zgodovini je vlaganje konstruktivne nezaupnice zelo redko, je prej izjema kot pravilo. Konstruktivna nezaupnica je tokrat vložena zlasti zato, ker smo se znašli v prelomnem trenutku za prihodnost naše države,« je povedal.

Program morebitne lastne vlade oziroma koalicije Kul je strnil v štiri stebre. To so zdravje, solidarnost, okolje in razvoj. Tako vlada v primeru uspeha napoveduje cilj finančno in organizacijsko stabilizirati javnozdravstveni sistem, ga finančno okrepiti ter ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Na področju solidarnosti je kandidat za mandatarja med drugim navedel zakon o dolgotrajni oskrbi in nov stanovanjski zakon, na področju okolja pa zakon o podnebni politiki.

Med razvojnimi prioritetami pa je navedel povišanje sredstev za raziskave in razvoj, poenostavitev poslovanja podjetij in povišanje sredstev za kulturo. Po Erjavčevih besedah nova vlada ne bo zaničevala in žalila ustvarjalcev, za vodenje ustanov pa bodo ponovno ključne strokovne reference. Poleg tega bodo preoblikovali strateške usmeritve zunanje politike.

Obljubil je, da bo njegova morebitna vlada izpeljala cel mandat. Izpostavil je še, da bo nova vlada krepila zaupanje v vse tri veje oblasti, v stroko in v znanstveno dokazana dognanja. Politika nove vlade bo usmerjena v krepitev zaupanja državljanov, njen cilj pa bo »narediti Slovenijo spet normalno državo«, je povedal.

Erjavec je sicer po poročanju STA ob prihodu na sejo povedal, da ima mešane občutke, vendar je zadovoljen, da je konstruktivna nezaupnica vložena in bodo poslanci odločali o prihodnosti Slovenije. Kot je povedal, težko ocenjuje, kakšna bo podpora, računa pa na najmanj 43 glasov.

A je znova poudaril, da je za uspeh nezaupnice aktualni vladi bistveno doseči 46 poslanskih glasov. Če jih ne bo, bo po njegovih besedah pomenilo, da so se poslanci odločili za nadaljevanje aktualne politike. Sam je znova poudaril, da si bo njegova vlada v primeru uspeha prizadevala Slovenijo znova narediti normalno državo.

»Boste res dovolili, da vlada do konca tega mandata vzpostavi drugo republiko?« je v svojem nastopu še vprašal poslance. »Vse, kar je bilo zgrajenega v zadnjih 30 letih, je po mnenju aktualne vlade zanič.« 


 

Janša konstruktivno nezaupnico označil za destruktivno farso


Janez Janša FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Janez Janša FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Janša dogajanja ni označil za vlaganje konstruktivne nezaupnice, pač pa »destruktivne farse«. Označil jo je za zmes kritikastrstva, lepih želja, manipulacij in laži. Obnovil je vrsto ukrepov vlade, ki jih sam ocenjuje za uspešne in učinkovite.

Predstavil je tudi delež umrlih zaradi covida-19, ki je po njegovem mnenju argument uspeha Slovenije glede pandemije. Izpostavil je, da ima Slovenija osmi največji delež starostnikov v prebivalstvu na svetu in nevlaganje v slovenske domove ostarelih. Ljudje so v pandemiji umirali zaradi vlad v zadnjih desetih letih, je ocenil. Celo zato, ker je denar šel na Metelkovo 6 v Ljubljani.

Pripomnil je, da ne delajo druge republike, pač pa branijo prvo, in sicer pred politiko, ki jo predstavlja Kul. Erjavca se je lotil še z navedbo števila manj kot 400 glasov, ki jih je prejel na zadnjih državnozborskih volitvah.

V govoru predlagatelja interpelacije Golubovića in Erjavca je tudi pogrešal številke, bile so le »neke fraze«. »Nekaj v tem smislu: pač igrali bomo nogomet, brcali bomo žogo in ta se bo kotalila zato, ker je okrogla, to je bil ta program, nič konkretnega. In polno govorjenja o tem, kako ta vlada krši človekove pravice, dela drugo republiko itd.,« je dejal premier. Ob tem je navedel, da ne delajo druge republike, ampak branijo prvo.

Janša je tudi navedel, da zaradi seje zamujajo vladni kolegij in da zaradi tega nastaja zastoj, čeprav njegovi kolegi na vladi tudi v tem trenutku delajo. Na seji DZ sicer ni prisotnega nobenega ministra.

»Iz Kula zapravljate čas in denar davkoplačevalcev, v zadnjih desetih letih ste za svojo paravojsko z Metelkove in Roga zapravili več kot za domove starejših in študentske domove. Rezultat so mazanje fasad in grožnje s smrtjo,« je povedal.

Povedal je, da se SDS ne boji volitev. V dosedanji razpravi je bil edini, ki mu je del državnega zbora hitro namenil aplavz.


 

Šarec: Doslej nepojmljivo postaja nova normala


Marjan Šarec FOTO: Voranc Vogel/Delo
Marjan Šarec FOTO: Voranc Vogel/Delo
Marjan Šarec je vladi očital, da je »imela vso našo pomoč«, a je vlada raje napovedala tožbo in vnaprej obsojala za vse hudo. Še tisto dobro, kar so naredili, z zmedeno in neprimerno komunikacijo podrli in razvrednotili. »Jokanje, kako je opozicija grda in nesramna, je, milo rečeno, groteskno.«

Epidemija ni krinka za ekscese oblasti, čeprav jo aktualna vlada razume na tak način, je dodal. »Doslej nepojmljivo postaja nova normala.«

Ponovil je, da morebitnega neugodnega rezultata glasovanja ne bo razumel kot poraz opozicije. »Poraz bi bil nemo gledati razgradnjo države. Poraz bi bil neukrepati in sprenevedavo čakati na volitve. Poraz bi bil dopuščati vašo oblastniško aroganco. Poraz je, ker nekateri to dopuščajo.«

»Aktualna vlada je izgubila bitko z epidemijo,« je povedal vodja polanske skupine Socialnih demokratov Matjaž Han. Janševa vlada je epidemijo po njegovem mnenju porabila za boj za svoj obstanek.

»Vladi in vladnim predstavnikom je dovoljeno vse in še več, kar potrebujejo v danem trenutku,« je prepričan. »Ne izumljamo tople vode. Vlada je ljudi pripeljala do roba zdržljivosti.«
 

Gregor Perič: Odločitev stranke glede Erjavca je znana in je ne bi ponavljal


Gregor Perič FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Gregor Perič FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Stališče SMC je predstavil Gregor Perič. Ocenil je, da je imela aktualna vlada, ko je nastopila delo, na začetku epidemije težak položaj. 

»Vlada se je na pandemijo odzivala podobno kot druge države,« je navedel. Z omejitvami in izdatno finančno podporo. Druga vlada bi se morda odzvala drugače, a brez strogega ukrepanja obvladovanja epidemije ne bi bilo. »Epidemija nas žal kot narod ni povezala,« je ugotovil. Prevladal bo vtis, da smo padli na izpitu zrelosti. Strankam Kul je oponesel preračunljivo ravnanje ob lanskem sestopu z oblasti. 

Glasovanje o konstruktivni nezaupnici ne bo zaprlo nobenega pomembnega vprašanja in izid ne bo pomirjujoč za nikogar, je dodal. »Odločitev stranke glede Erjavca je znana in je ne bi ponavljal,« pa je navedel glede nepodpore njegove stranke nezaupnici.
 

Mesec: Ne mine niti en dan, da se ne bi ukvarjali z ekscesi te vlade


Luka Mesec FOTO: Leon Vidic/Delo
Luka Mesec FOTO: Leon Vidic/Delo
Luka Mesec je podal oceno, da v državi že deset mesecev vlada izredno stanje. »Vlada nam skrajna desnica orbanovskega in trumpovskega tipa. Ne mine niti en dan, da se ne bi ukvarjali z ekscesi te vlade. Pravna država je dekonstruirana, živimo v dveh realnostih, v kateri za ministre veljajo drugačna pravila od tistih, ki so jih sami postavili,« je povedal.

Po njegovi oceni v aktualni vladi tudi nihče več ne odgovarja, ne za maske, ne za hitre teste, ne za presežne smrti. Mesec je navedel še podatke iz objave Eurobarometra s konca prejšnjega tedna. Sodeč po raziskavi je 80 odstotkov vprašanih prebivalcev Slovenije odgovorilo, da se stvari v državi pomikajo v napačno smer, le 20 jih je menilo, da gredo v pravo. Glede ocene stanja demokracije v državi pa smo na zadnjem mestu v EU.

Vladno ustanavljanje demografskega sklada je ocenil za vzpostavjanje holdinga, prek katerega bo vlada lahko kadrirala povsod. V družbah, v medijih.


 

NSi vložitvi konstruktivne nezaupnice ne pripisuje posebnega pomena


Stališče NSi je predstavil vodja njene poslanske skupine Jožef Horvat. Vložitvi konstruktivne nezaupnice stranka ne pripisuje posebnega pomena, je povedal. O Erjavcu se mu ne zdi smiselno zgubljati besed. Stranka, skratka, nezaupnice ne bo podprla.

Nastop je izkoristil za navedbo tega, kar po njegovem mnenju sodi med uspehe aktualne vlade, s poudarkom na ministrih iz kvote NSi. Poskus opozicije sicer jemlje kot poskus realizacije apetita po denarju in razumevanju tega, da si pri koritu, za človekovo pravico.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je opozorila na enormne zneske zadolževanja države. Tako razklani Slovenci nismo bili še nikoli, po številu smrti zaradi covida-19 smo med prvimi v svetu. Vlada je ukrepe sprejemala sporadično in zmedeno, Janša pa nadaljuje s svojo politično agendo tako doma kot na tujem.

Največji poraženci krize in epidemije so po njenem mnenju upokojenci, ki plačujejo tudi fizično, z življenji, in mladi, ki so oropani prihodnosti.
 

Jurij Lep: Ideološke prepreke so prevelike za sodelovanje v vladi


Stališče Desusa je predstavil namestnik vodje poslanske skupine Jurij Lep. Začel je s tistim, za kar ocenjuje, da so v okviru koalicije dosegli za upokojence. Po drugi strani je poudaril, da niso imeli nobenih vplivov pri vprašanjih, kakršna sta odmik od jedrne Evrope v zunanji politiki ali prekinitev financiranja STA.

Ideološke prepreke so prevelike za sodelovanje stranke Desus v obstoječi vladi, je izpostavil. Vladno ukrepanje glede epidemije je ocenil za neuspešno.
 

Poslanci na nasprotnih bregovih


Dušan Šiško iz SNS je Erjavca označil za »multipraktik ministra«, ki nima osnovnih moralnih pogojev za kakršno koli javno funkcijo. Napovedal je, da poslanci te stranke glasovnic ne bodo dvignili.

Danijel Krivec iz SDS je ponovil več argumentov SDS iz Janševega nastopa, sicer pa povedal, da je danes pustni ponedeljek in marsikaj dopuščeno. Napovedal je, da bodo maske zvečer padle. Prepričan je, da se demokracija v času Janševe vlade krepi, opoziciji pa očital, kar je ona vladi. Namreč izkoriščanje epidemije za boj za oblast.

Po koncu predstavitev poslanskih skupin je kot prvi v razpravi Jani Möderndorfer iz LMŠ opozoril, da je brez podpore med epidemijo ostal niz skupin, da bo o reševanju delovnih mest mogoče govoriti šele po epidemiji. Osredotočil se je na tisoče mrtvih v domovih starejših, ki jih očita Janši. »Po nepotrebnem je vsak dan umrlo za en avtobus ljudi,« je govoril o vladi Janše, ki ga sicer na razpravi več ni bilo.

Če bi bila Slovenija pravna država, bi bil Erjavec danes pred sodiščem, je povedal Branko Grims iz SDS. Koalicijo SDS je označil za koalicijo sovraštva proti zdravju in varnosti ljudi.

Robert Pavšič iz LMŠ je ocenil, da je vlada pred drugim valom spregledala čas ukrepov in da poleti ni storila ničesar. Šele jeseni so, denimo, začeli širiti UKC Ljubljana. »Danes smo slišali iz ust predsednika vlade, da so ljudje sami krivi, da so umrli. Zato, ker so stari,« je povedal.



Da se vlada iz spomladanskih izkušenj ni ničesar naučila, je prepričana tudi Bojana Muršič iz SD.

Matej T. Vatovec iz Levice je dejal, da so ljudje siti podrejanja in ustrahovanja, siti so plenjenja, napačnih dobav, mask ali zanič hitrih testov. Siti so maltretiranja in osornosti predsednika vlade, ki smo ji bili še enkrat priča. Izlil je žolč in odvihral iz dvorane, namesto da bi poslušal.

»Dejstvo je, da danes iz te moke ne bo kruha, gre za pesek v oči, 10 ur in 45 minut neproduktivne razprave,« je med svojim prispevkom k tej minutaži dodal Aleksander Reberšek iz NSi. Meni, da vlada dela dobro.

Tudi Alenka Bratušek iz SAB je poudarila, da je Slovenija glede deleža umrlih zaradi epidemije druga na svetu in da je Janša vodenje med epidemijo zavozil. Študentje so po vladnem načrtu v celem letu prejeli dvakrat po 150 evrov, duhovniki 700 evrov mesečno, je med drugim povedala.

Robert Polnar iz stranke Desus je nezaupnico označil za »najostudnejšo orgijo vulgarne diskreditacije političnega prostora«, o kateri se trudi ohraniti zdrav razum, osebno mero človekoljubja in se zadevi zoperstaviti.

Karl Erjavec je na Polnarjev nastop, v katerem ni manjkalo žaljivk, odgovoril, a je Polnar dvorano zapustil. 

Robert Polnar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Robert Polnar. FOTO: Blaž Samec/Delo


Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS) je menil, da je vlaganje nezaupnice cirkusantstvo.

Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) je menila, da so zasmehovanje, blatenje in diskreditacije modus operandi te vlade, dr. Franc Trček (SD) pa je med drugim poudaril neustreznost vladanja predsednika vlade Janše. 

Suzana Lep Šimenko in Eva Irgl iz stranke SDS sta menili, da opozicija izkorišča epidemijo za boj proti vladi. Poslanka Irgl je kandidatu za mandatarja očitala težnjo po »vrnitvi v socializem«. Karl Erjavec je njen očitek zavrnil in povedal, da predvidevajo manj privatne iniciative in prostega trga na temeljnih področjih, kot sta šolstvo in zdravstvo.

Monika Gregorčič iz vrst SMC je menila, da je Šarec z odstopom lani izdal njihovo zaupanje. Na njene očitke sta se v daljših replikah odzvala tako poslanec Möderndorfer kot Karl Erjavec. Ta je med drugim spomnil, da so protikoronski ukrepi, kot sta policijska ura in omejitev gibanja na občine, neustrezni in jih zato ljudje občutijo kot poseg v njihovo svobodo. Na očitke o domnevno preveliki naklonjenosti Slovenije do Rusije je Erjavec pojasnil, da si je kot minister prizadeval za uravnoteženo zunanjo politiko.


Erjavec: Če ne prej, bodo vlado zamenjali volivci


Poslanec Levice Miha Kordiš je menil, da gre Slovenija pod trenutno vlado z dneva v dan iz slabega na slabše, posledice pa da so smrti oseb s covidom-19. O smrtih oseb s covidom-19 je spregovoril tudi Rudi Medved iz stranke LMŠ, ki je dejal, da je vlada za stanje nenehno obtoževala druge. 

Jure Ferjan (SDS) je v svojem govoru med drugim napadel vodenje zunanjepolitičnega resorja Karla Erjavca. Tadeja Šuštar (NSi) je v svojem govoru menila, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Janez Cigler Kralj (NSi), dela dobro. 

Mag. Dejan Židan (SD) je menil, da bi bil Karl Erjavec boljši predsednik vlade od Janeza Janše. Poudaril je, da vlada s protikoronskimi svežnji »ni dala denarja«, pač pa zadolžila prihodnje generacije. 

Dušan Verbič (SMC) je bil kritičen do (ne)zrelosti slovenske demokracije in je postavil vprašanje, koliko časa bo še poteklo, da bodo politične stranke v Sloveniji svoje interese podredile tudi lastni državi. Boris Doblekar (SDS) je kritiziral koalicijo Kul, ki da jo sestavljajo ekstremno leve stranke, in izbiro mandatarskega kandidata.

Ravnanje vlade v času epidemije je kritiziral tudi Aljaž Kovačič (LMŠ); med drugim se je obregnil ob to, da so se otroci s posebnimi potrebami vrnili v izobraževalne programe šele po odločitvi ustavnega sodišča. Izpostavil je, da vlada ni naredila dovolj za mlade prekarce. Da ob vsaki kritike vlade sledijo sankcije, diskreditiranje, je povedal Predrag Baković (SD). Nik Prebil (LMŠ) pa je bil prepričan, da opozicijski poslanci ne širijo sovražnosti, kot jim to očitajo koalicijski kolegi. Povedal je, da je vlada doslej izvedla več kot 630 kadrovskih menjav. 

Bojan Podkrajšek (SDS) je bil kritičen do Karla Erjavca, med drugim je izpostavil nekonsistentno podporo Erjavcu v stranki Desus. Karel Erjavec je njegove očitke zavrnil v vseh točkah. Zraven je zatrdil, da se je v politiko vrnil, ker stanje v Sloveniji ni več normalno in ne zaradi osebnih ambicij. Če nezaupnica danes ne uspe, potem je prepričan, da bodo volivci vlado zamenjali na naslednjih volitvah.

Franc Breznik (SDS) je Erjavca kar tikal, češ da se že dolgo poznata, iz obeh strani pa so letele ostre besede, njihova vsebina pa se ponavlja že ves dan.

Malo pred osmo zvečer se je končala redna razprava, nato sta državni zbor nagovorila še Karl Erjavec in Jani Möderndorfer. Razumljivo sta poslance nagovorila k glasovanju za spremembo vlade.

Kljub temu so z razpravo nadaljevali, saj niso porabili vsega časa. Zato so se poslanci malo po osmi uri zvečer spet prijavili in nadaljevali v enakem slogu; poslanci koalicije so hvalili Janšo in napadali Erjavca, poslanci opozicije pa ravno obratno. Razpravo so končali okoli 20.45.

Preberite še:

Komentarji: