Konstruktivna nezaupnica bo vložena z desetimi poslanskimi podpisi

Karl Erjavec bo nezaupnico vložil prihodnji teden. Kot pravi, so poslanci Desusa enotni in jo podpirajo.
Fotografija: Ko se bodo Desusovi poslanci izrekli, bo Janez Janša predlagal novega ministra za zdravje. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Ko se bodo Desusovi poslanci izrekli, bo Janez Janša predlagal novega ministra za zdravje. FOTO: Blaž Samec/Delo

Prvak Desusa Karl Erjavec je po današnjem sestanku vodstva Desusa s poslansko skupino napovedal, da bo prihodnji teden vložil konstruktivno nezaupnico. »Datum bo določen po jutrišnjem sestanku s Koalicijo ustavnega loka,« je dejal. Poslanci Desusa so po Erjavčevih besedah enotni in nezaupnico podpirajo. Natančen datum vložitve konstruktivne nezaupnice bodo določili po sredinem sestanku s Koalicijo ustavnega loka. Erjavec pričakuje uspeh in nato oblikovanje nove vlade.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je po srečanju vrha stranke izjavil: »Konstruktivna nezaupnica bo vložena z desetimi poslanskimi podpisi, tudi iz vrst Desusa.« Toliko jih je namreč potrebnih za vložitev po poslovniku. Poudaril je, da je tudi njim v interesu, da se čim prej vloži konstruktivna nezaupnica in s tem preveri, kakšno podporo ima aktualna vlada. »Če konstruktivna nezaupnica ne bi uspela, se bomo pogovarjali o tem, v kakšni funkciji bo naša poslanska skupina delovala. Ne vidimo se v ekstremni opoziciji,« je dejal Jurša.

Erjavec namreč ne vidi potrebe, da bi ponovno dokazovali, da ima ta koalicija najmanj 42 glasov. »Prepričan sem, da bo samo glasovanje pokazalo, da ima Koalicija ustavnega loka potrebno večino, da oblikuje novo vlado,« je poudaril. Dodal je, da je aktualna vlada manjšinska in nima zadostne podpore. 

image_alt
Koaliciji se preštevata


Erjavec pred sestankom: Vse je odvisno od njihove vesti


Pred začetkom sestanka je Erjavec izrazil pričakovanje, da bodo poslanci na strani stranke. »Vse je odvisno od njihove vesti. Mislim, da vedo, zakaj so v DZ. Zlasti zaradi številnih naših članov in simpatizerjev,« je dejal ob prihodu v DZ. Poslanci Desusa in vodstvo stranke so se sestali ob 10. uri.

Erjavec je v izjavi novinarjem ob prihodu med drugim poudaril, da poslanci zastopajo strankine volivce. Tako pričakuje ugoden razplet, poslance je spomnil, da jim je stranka veliko dala. Sestanek vodstva Desusa s poslansko skupino naj bi danes prinesel odgovor o nadaljnjem delovanju oziroma položaju strankinih poslancev. Ti namreč tudi po izstopu Desusa iz koalicije dajejo različna sporočila o tem, na kateri strani se vidijo.

Premier Janez Janša njihov odgovor o tem, ali sodelujejo z vlado ali so klasična opozicija »brez kadrovskega razreza v vladi glede na koalicijsko pogodbo«, pričakuje do srede, ko se bo sestala koalicija. V vladi sicer za zdaj še vedno dela minister za kmetijstvo iz vrst Desusa Jože Podgoršek.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je v petkovi izjavi pojasnil, da se v katerem koli mandatu težko vidi v ekstremni opoziciji. Po mnenju poslanca Branka Simonoviča pa bi po tem, ko je Erjavec umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade in se je postopek konstruktivne nezaupnice ustavil, poslancem Desusa kazalo iti v konstruktivno opozicijo.
 

V KUL za vložitev konstruktivne nezaupnice ne glede na število podpisov pod predlog


Predsednik LMŠ Marjan Šarec je vesel Erjavčeve izjave, da bodo štirje poslanci DeSUS podprli konstruktivno nezaupnico. Koliko podpisov bo pod predlogom in koliko jih bo kdo prispeval, po njegovih navedbah ni tako pomembno oz. je stvar dogovora. Že večkrat je dejal, da je nezaupnico treba vložiti zato, da se zadeve izčistijo in bo jasno, kdo je opozicija in kdo koalicija, predvsem pa, kdo podpira sedanjo smer in kdo normalizacijo države. Zagotovil je vseh 14 poslanskih glasov LMŠ za nezaupnico.

Šarec verjame, da bodo na sredinem sestanku KUL glede tega enotni. Zanj je bistveno, kot pravi, da Erjavec dela tisto, kar je rekel: »Da bo stranko potegnil iz vlade, kar je naredil, ter da bo naredil vse, kar je potrebno za to, da tudi svoje poslance prepriča. Vsaj meni ni nikoli rekel, da bo šlo vse gladko in da so zadeve že popolnoma dogovorjene.« S tem je odgovoril na vprašanje, ali verjame, da ima Erjavec to pot dejansko zagotovljene štiri glasove poslancev DeSUS.

Predsednica SD Tanja Fajon se zanese na Erjavčeve besede in je vesela, »da je očitno tudi poziv SD v zadnjih dneh, da morajo proces konstruktivne nezaupnice čim prej izpeljati, padel na plodna tla«. Informacije so po njenih navedbah spodbudne. Kot je dejala, ni pomembno, ali bo predlog nezaupnice vladi Janeza Janše vložen z 10 ali 43 podpisi, saj bodo šteli glasovi na glasovanju. Kdo bo koliko podpisov prispeval, se bodo dogovorili v sredo. Vsekakor pričakuje tudi podpis katerega od poslancev DeSUS.

»Če se bo izkazalo, da ne bo zadostne podpore v DZ za nezaupnico, pa so prava pot naprej volitve,« ocenjuje Fajonova.

Koordinator Levice Luka Mesec je v današnji izjavi v DZ ponovil svoje stališče, ki ga je izrekel v ponedeljkovi oddaji Studio City, da bi bi bilo za konstruktivno nezaupnico bolje imeti vnaprej zagotovljenih čim več podpisov poslancev, zato, da »vemo, kje smo«. »A če očitno ni druge možnosti, kot da gremo z 10 podpisi, bomo pač šli z 10,« je dodal. Napovedal je, da bodo podrobnosti razkrili po sredinem sestanku KUL.

Opozicija sicer na vlado pritiska tudi z interpelacijami. Interpelacijo ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja so že vložili, v sredo bodo vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje Simone Kustec, v petek pa ministra za kulturo Vaska Simonitija, je povedala Fajonova. Napovedala je še stopnjevanje pritiska na vlado.

Na vprašanje, ali je opozicija v procesu vlaganja konstruktivne nezaupnice kredibilna, pa je Fajonova odgovorila z oceno, da je bistveno bolj verodostojna kot vlada, ki je že izgubila eno stranko. Opozicija ima tudi ta hip v DZ več glasov kot vlada, je dodala.

Iz SAB so sporočili, da se do sredinega sestanka KUL ne bodo odzivali na napovedano vložitev konstruktivne nezaupnice.

Prvič so poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in del poslancev DeSUS konstruktivno nezaupnico vložili 15. januarja, in sicer z 42 podpisi, a je Erjavec soglasje h kandidaturi za predsednika vlade nato umaknil. Kot razlog je navedel, da se nekateri poslanci izredne seje zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije takrat ne bi mogli udeležiti.

Preberite še:

Komentarji: