Erjavec: »Šarec žal ne ve, kakšne poslance bo dobil«

Prvak Desusa Karl Erjavec napoveduje možnost razkola poslanske skupine Liste Marjana Šarca po volitvah.
Fotografija: Predsednik stranke Desus Karl Erjavec je s približevanjem datuma volitev vse bolj oster v svojih izjavah FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Predsednik stranke Desus Karl Erjavec je s približevanjem datuma volitev vse bolj oster v svojih izjavah FOTO: Voranc Vogel

»Relativni zmagovalec volitev bo verjetno SDS Janeza Janše, in ker je predsednik republike Borut Pahor velik formalist in je vedno zelo korekten, ko gre za proceduro, sem prepričan, da mu bo dal pobudo za sestavo vlade,« napoveduje Karl Erjavec v pogovoru za Sobotno prilogo.



Prvak Desusa ocenjuje, da so Ljudmilo Novak, ki je bila odlična predsednica NSi, zaradi pretrdega stališča, da z Janezom Janšo nikoli več, zamenjali. Koalicija skrajno desne SDS in NSi pod vodstvom Mateja Tonina je zato po njegovi oceni realnost.

»Gospod Šarec, proti kateremu osebno nimam nič, pa žal ne ve, kakšne poslance bo dobil. Lahko, da mu po izvolitvi ne bodo sledili v njegovih odločitvah, da z Janšo ne gre v koalicijo,« ocenjuje Erjavec.

Po njegovi oceni Janez Janša obljublja vse možne stvari zastonj, obenem pa napoveduje znižanje davkov. »Naše zahteve pa so za razliko od SDS realne. Smo socialdemokratska stranka, ki daje prioriteto problematiki starejših. Pripravili smo zakon za popravo krivic upokojencem, ko se pokojnine zaradi finančne krize niso usklajevale. Za to bi potrebovali 334 milijonov evrov. Od kod bi vzeli? Državni proračun je moral prejšnja leta za pokojnine ZPIZ-u zagotoviti okoli 1,4 milijarde evrov, lani nekaj manj kot milijardo. In iz tega prihranka bi mi jemali,« razlaga.

Komentarji: