Vladni pogajalci Fidesu poslali predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev

Danes je zadnji delovni dan pred ponedeljkom, ko Fides napoveduje začetek stavke do preklica.
Fotografija: Pogajanja med vladno stranjo in sindikatom so se začela v sredo. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Pogajanja med vladno stranjo in sindikatom so se začela v sredo. FOTO: Matej Družnik/Delo

Vladna pogajalska skupina je zdravniškemu sindikatu Fides posredovala predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev, »s katerim celovito odgovarja na stavkovne zahteve sindikata Fides«. Sindikat je tako po navedbah ministrstva za javno upravo predlagal, da se današnja pogajanja preložijo, saj potrebujejo čas za preučitev vladnega predloga.

V nadaljevanju se bosta vodji pogajalskih skupin dogovorili o naslednjem terminu pogajanj, so za STA pojasnili na ministrstvu. Tretja pogajanja med stranema so bila sicer sklicana za danes ob 12. uri.

Ob tem so na ministrstvu poudarili, da je cilj vlade dogovor, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani, za javnofinančno stanje države ter v dobro bolnikov. Ocenjujejo, da je stavka 15. januarja nepotrebna, saj da se je vlada ustrezno odzvala na podpisano zavezo, da se bo pogajala ločeno, kot izhaja iz podpisanega stavkovnega sporazuma januarja 2023.

image_alt
Pogajanja med Fidesom in vladno stranjo niso prinesla zbližanja stališč

»Prepričani smo, da se tudi sindikalna stran zaveda, da se v primeru stavke daljšajo tudi čakalne dobe, zdravstveni sistem pa je še manj dostopen ljudem. In to moramo postaviti v ospredje, ko se pogajamo,« so še navedli na ministrstvu.

Pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, so se začela v sredo, sindikat pa je vse od takrat poudarjal, da od vlade pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ter vladna stran sta danes po pričakovanjih nadaljevala pogajanja, ki sta jih po torkovi opozorilni stavki sindikata začela v sredo. Danes je sicer zadnji delovni dan pred ponedeljkom, ko Fides napoveduje začetek stavke do preklica. Sindikat se je pripravljen pogajati tudi med koncem tedna.

Fides preučuje vladni predlog

Zdravniški sindikat Fides še preučuje vladni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev, zato se bodo pogajanja nadaljevala v ponedeljek ob 12. uri. Ob tem so v sindikatu zavrnili vladni predlog za preklic oz. prestavitev stavke, saj po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidijo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev.

Kot so v sporočilu za javnost pojasnili v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, jim je vladna pogajalska skupina tik pred današnjim pogajalskim sestankom posredovala pisni predlog sporazuma o rešitvi stavkovnih zadev.

Vladni predlog sporazuma sindikat trenutno proučuje in se bo do njega uradno opredelil do konca sobote, ko bodo pripravili tudi svoj protipredlog sporazuma o reševanju stavkovnih zadev.

Vladna stran je napovedala, da bo nato Fidesov protipredlog preučila v nedeljo. Strani sta se zato dogovorili, da nadaljujejo pogajanja v ponedeljek ob 12. uri, so pojasnili v Fidesu.

»Vladni predlog za preklic stavke oz. njeno začasno prestavitev smo zavrnili, saj že po prvem pregledu predloga sporazuma ne vidimo zadostnega približevanja rešitvi stavkovnih zahtev,« so poudarili. V ponedeljek se bo tako začela stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki bo trajala do preklica.

Pri tem so v sindikatu za STA poudarili, da posredovani vladni predlog ne vključuje protipredloga aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, ki ga je Fides pričakoval v zadnjih dneh.

V Fidesu namreč s svojimi predlogi aneksov med drugim predlagajo odpravo plačnih nesorazmerij med starejšimi in mlajšimi zdravniki. Mladim zdravnikom so se namreč plače zvišale do pet plačnih razredov, medtem ko je bil večji del bolj izkušenih zdravnikov deležen povišanja do dveh plačnih razredov. V Fidesu bi z aneksom h kolektivni pogodbi določili tudi karierno pot zdravnika in zobozdravnika z novimi delovnimi mesti.

Sindikat Fides je stavko napovedal 18. decembra lani, kot glavni razlog pa izpostavil neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov. Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in preostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Zdravniki in zobozdravniki so zato v torek opozorilno stavkali, za ponedeljek pa je napovedano nadaljevanje stavke, ki bo trajala do preklica.

Sindikat družinskih zdravnikov ne podpira zahtev Fidesa

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum podpirajo stavko zdravnikov, ne pa tudi zahtev sindikata Fides, saj ocenjujejo, da njihove zahteve ne naslavljajo glavnih problemov v zdravstvu. V Praktikumu med drugim zahtevajo povišanje plač nezdravniškemu kadru in administrativne razbremenitve, je za STA pojasnil predsednik Igor Muževič.

V Praktikumu stavko podpirajo, ker je po njihovem mnenju javno zdravstvo skrhano, zato je nujno pripraviti ukrepe za njegovo stabilizacijo. »To se najbolje vidi pri nezdravniškem kadru, torej odhajanju srednjih medicinskih sester, bolničark, negovalk. Treba je primarno rešiti problematiko plač tega kadra, da bomo sploh lahko varno obravnavali bolnike,« je povedal Muževič.

Menijo, da je stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides legitimna, saj gre za zaveze, ki jih vlada ni izpolnila, sami pa vanje niso bili vključeni. »Tudi če bodo vse zahteve Fidesa izpolnjene, ocenjujemo, da s tem ne bo prišlo do stabilizacije javnega zdravstva, ker je problematika še večja na nivoju srednjih medicinskih sester in strežnic in tega Fidesove zahteve ne naslavljajo,« je opozoril Muževič.

K Fidesovi stavki svojih članov ne pozivajo, so pa številni člani Praktikuma tudi člani Fidesa, je dejal. »Naši člani so obveščeni o naših zahtevah in predvsem podpirajo naše zahteve. Fides pa ima drugačne zahteve, ki nam niso blizu,« je še dodal.

V Praktikumu menijo, da je stavka nujno potrebna, stavkati pa da je treba, da politika ne bo enostransko dvignila glavarinskega količnika, ki bi predstavljal nevarnost za kakovostno in zakonito oskrbo bolnikov. V sindikatu zahtevajo tudi bistveno povišanje plač najnižje plačanemu zdravstvenemu kadru. »Ne vidimo možnosti, da je to mogoče narediti v obstoječem plačnem sistemu in zato predlagamo in zahtevamo nov zdravstveni steber za vse te poklice,« je pojasnil Muževič.

Zahtevajo tudi obsežne administrativne razbremenitve v zdravstvu in preučitev vseh storitev, ki jih lahko opravi nezdravstveni kader. Opozarjajo pa tudi na izvajanje mednarodne resolucije Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki jo je Slovenija podpisala oktobra lani in med drugim vključuje sprejetje strategije in akcijskega načrta za izboljšanje delovnih pogojev za vse profile, ki delajo v zdravstvu.

Svoje zahteve so ministrstvu za zdravje posredovali danes in ga pozvali, naj skliče sestanek ministrstva s predstavniki Praktikuma, »da lahko predstavimo argumente za naše zahteve in dorečemo podrobnosti sporazuma, ki bi ga sklenili«.

Preberite še:

Komentarji: