Figo&co. kmalu prihajajo v Bilje

Dobrodelne Bilje: S takšnimi imeni bi lahko razprodali bistveno večji stadion, a ne bodo pozabili na nogometne korenine
Fotografija: Tina Maze in monaški knez Albert II. leta 2015 v Biljah. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tina Maze in monaški knez Albert II. leta 2015 v Biljah. Foto Jože Suhadolnik

Bilje bodo čez mesec dni spet prizorišče dobrodelnosti, kjer se bodo 1. septembra na nogometni tekmi zbrali številni nekdanji in aktualni zvezdniki najbolj popularnega svetovnega športa. Tokrat je prirediteljem priskočil na pomoč tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.
Blaž Močnik
Svojo prisotnost so že potrdili nekdanji superzvezdniki Luis Figo, Frank de Boer, Dejan Stanković, Gilberto Silva, Nuno Gomez, Nemanja Vidić, Gaizka Mendieta in Kristian Karembeu. To bo osma prireditev po vrsti, ki jo poleg Aleksandra Čeferina soorganizirajo še Nogometna zveza Slovenije, Zavod Vozim in mednarodno nogometno gibanje Common Goal, seveda pa ne bi nič nastalo brez domačega Nogometnega društva Bilje.
Predsednik Borut Pahor je častni pokrovitelj prireditve. Foto Jože Suhadolnik
Predsednik Borut Pahor je častni pokrovitelj prireditve. Foto Jože Suhadolnik

"Postopoma bomo dodali še kakšno ime, tudi kakšno pomembno iz italijanske lige Serie A in drugih evropskih lig, ime reprezentanc evropskih in svetovnih prvakov, klubov zmagovalcev lige prvakov. Pričakujemo približno 15 svetovnih zvezd nogometa," je napovedal Matjaž Nemec, tokrat v vlogi podpredsednika ND Bilje. V preteklosti so se na Goriškem že znašli zvezdniki svetovnega formata, organizatorje pa je počastil z obiskom tudi monaški knez Albert II.

Trdne biljenske korenine

"Zavedamo se, da bi lahko napolnili bistveno večji stadion. To je projekt, ki bi si ga želela marsikatera nogometna prestolnica in marsikateri stadion, ampak sam koncept je zastavljen tako, da se vračamo k nogometnim koreninam. Osnovno sporočilo je, da se nogomet igra tudi v manjših krajih. Takšni nogometaši sicer niso vajeni nastopati na takšnih prizoriščih, a jim je takšen pristen pristop všeč, čeprav pa jih je izjemno težko uskladiti," pravi Nemec. Bilje so sicer najboljši dokaz, da se splača pozornost usmeriti v takšne korenine in da se od tam lahko daleč pride. Naselje s približno 1.100 prebivalci je namreč dalo tri slovenske reprezentante z Valterjem Birso, Timom Matavžem in Miho Zajcem. Na srečo je igrišče v Biljah postavljeno v nekdanji glinokop, tako da bo takšen amfiteater lahko sprejel približno 4000 ljudi.
POrimož Peterka in Anže Kopitar. Foto Jože Suhadolnik
POrimož Peterka in Anže Kopitar. Foto Jože Suhadolnik

Letošnji izkupiček prireditve bo šel v dobrobit Zavoda Vozim in dobrodelno organizacijo poklicnih nogometašev Common Goal. Denar bodo prireditelji zbirali s prodajo vstopnic, z izkupičkom poslanih smsjev, dražb dresov zvezdnikov in gala večerjo v Hitovi Perli s slovenskimi športniki in gostujočimi nogometaši. "Cena vstopnice zaenkrat ni določena, denar pa bomo zbirali še do polovice septembra," je sklenil Nemec.

Komentarji: