Gašpar Mišič: »Kempinski Palace bo dobil plažo«

Iztekel se je razpis Okolja Piran za najem četrtine osrednje portoroške plaže, za katero je ponudbo oddal le Kempinski Palace.
Fotografija: Hotel Kempinski Palace je bil do zdaj brez lastne plaže. Njihovi gostje so uporabljali plažo hotelov LifeClass Portorož. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Hotel Kempinski Palace je bil do zdaj brez lastne plaže. Njihovi gostje so uporabljali plažo hotelov LifeClass Portorož. FOTO: Aleš Černivec

Na razpis za oddajo dela centralne plaže Portorož, ki ga je objavil upravljalec plaže - piransko javno komunalno podjetje Okolje Piran -, je prispela ena ponudba, ki jo je oddalo podjetje  Hotel Palace Portorož, lastnik hotela Kempinski Palace.

V najem ponujajo območje peščenega dela plaže pred lokali Paco 1, Jadro in Cacao, za obdobje 20 let, za okoli 18.400 evrov letne najemnine, brez vračunanega davka. Pogoj je tudi, da najemnik v prihodnjih petih letih v ureditev plaže vloži pol milijona evrov – od tega 350.000 evrov v prvem letu. Podpis pogodbe bo po besedah direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča predvidoma prihodnji teden.

Na objavo razpisa sta se odzvala piranska občinska svetnika Davorin Petaros in Nevenka Kavčič (Gibanje za Občino Piran), ki poudarjata, da Okolje Piran, ki je zgolj upravljalec, ne more oddati plaže brez soglasja občine, ki je njena lastnica. Obregnila sta se tudi ob to, da gre za javno kopališče, ki mora biti dostopno tako turistom kot domačinom brez razslojevanja. Kot sta še izpostavila, gre za razpis za točno določenega naročnika.

Petaros in Kavčičeva zato zahtevata, da Okolje razpis razveljavi ter da se o tem odpre širšo javno razpravo glede upravljanja z državnim premoženjem.



Podpis pogodbe bo po besedah direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča predvidoma prihodnji teden. FOTO: Jure Eržen/Delo
Podpis pogodbe bo po besedah direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča predvidoma prihodnji teden. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

»Plaža ne bo geto«


»Postopki za oddajo plaže so bili izpeljani v skladu z vsemi pravili. Imamo soglasje občine in portoroške krajevne skupnosti, pri trditvah občinskih svetnikov gre, kot že večkrat prej, za zavajanje. Davorin Petaros pač nasprotuje vsemu,« meni Gašpar Gašpar Mišič.

Po njegovih besedah želijo z oddajo dela osrednje portoroške plaže predvsem dvigniti turistično ponudbo v Portorožu. »Razpisni pogoji prepovedujejo, da bi ta del plaže po novem ogradili. To ne bo geto,« je zatrdil Gašpar Mišič, ki pa dopušča možnost, da bo nov najemnik postavil nekaj korit za rože.

Iztekel se je razpis za oddajo dela centralne plaže Portorož, ki ga je objavil upravljalec plaže - piransko javno komunalno podjetje Okolje Piran. FOTO: Matej Povse
Iztekel se je razpis za oddajo dela centralne plaže Portorož, ki ga je objavil upravljalec plaže - piransko javno komunalno podjetje Okolje Piran. FOTO: Matej Povse


Direktor Okolja obenem napoveduje, da bodo pod svoje okrilje prevzeli plažo pred hotelom Metropol. »Ta plaža je v izredno slabem stanju in v njeno obnovitev nameravamo vložiti pol milijona evrov, s katerimi bomo prenovili tlakovce, pomole in odstranili objekte nekdanje Alaye,« še pove Gašpar Mišič.

»Ni predvideno, da bi zahtevo svetnikov obravnavali na občinskem svetu, lahko pa, da bosta podala pobudo,« je pripomnil tudi Bruno Kuzmin iz piranske občine. Zagotovil je, da bo plaža ostala odprta za vse.
 

Kempinski Palace brez komentarja


V Hotelu Kempinski Palace Portorož, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića, nimajo posebnega komentarja. Po besedah njihove predstavnice za stike z javnostmi Petre Zierer si za svojo plažo prizadevajo že od leta 2008, ko so še pod Istrabenzom hotel prenovili in ga ponovno odprli.

Preberite še:

Komentarji: