Grad Kostel je spet odprt za obiskovalce

Otvoritev gradu, ki je dal ime današnji občini in pokrajini med Sv. Ano in Bilpo
Fotografija: Ohranil se je le gornji grad. Spodnji je doživel katastrofo leta 1943, ko so ga zminirali partizani.
Odpri galerijo
Ohranil se je le gornji grad. Spodnji je doživel katastrofo leta 1943, ko so ga zminirali partizani.

Kostel - Danes popoldne bodo s pestro slovesnostjo obiskovalcem odprli grad Kostel, ki si ga ni bilo mogoče ogledati dobrih dvajset let. Ogled enega največjih grajskih kompleksov pri nas – večji je le Celjski grad – bo, vsaj v začetku, možen le med vikendi.

Ob petkih med 16. in 19. uro ter ob sobotah in nedeljah med 10. in 13. uro ter med 16. in 19. uro grad Kostel spet sprejema obiskovalce. »Potihoma smo želeli, da bi bil grad odprt že prej, vendar smo morali zagotoviti predvsem varnost obiskovalcev,« pravi Uroš Jelenovič, direktor Zavoda za kulturo in turizem Kostel, ki upravlja z gradom. Morali so poskrbeti za varnost na strmi poti, ki pelje od cerkve Sv. Treh kraljev do pozidanega dela gradu, obenem pa so obiskovalcem uredili poti po gradu oziroma so zaprli dele, ki so zaradi nedokončanih del lahko nevarni.

S tem je grad, za katerega menijo, da je obstajal že leta 1200 – prvič je pisno omenjen leta 1336 -, končno postal prijazen do obiskovalcev. Potem, ko so ga v devetdesetih letih pozidali in na delu gradu uredili streho, ga je država pred štirimi leti predala v upravljanje majhni in obmejni občini Kostel, ki ima manj kot 700 prebivalcev.

Lokalna skupnost je v zadnjih treh letih zagotovila elektriko na gradu – pred tem elektrike tam pač ni bilo -, letos pa so z nekaj manj kot 50.000 evri uredili varne dostope po gradu, lesene podeste, stopnice, ograje, prireditveni prostor. S tem so grajski kompleks, ki kljub dolgotrajni obnovi še nima oken in vrat, uredili, da lahko varno sprejme obiskovalce. »Letos nameravamo postaviti še dvoje sanitarij, ene na gradu in druge na parkirišču pod gradom, kjer je izhodišče za na grad, in troja kovana vrata,« pravi Uroš Jelenovič.

Vsebinsko pa so grad, ki je bil izjemnega pomena v času turških vpadov, ko so Turki v Kostelu prehajali Kolpo tudi trikrat na leto, popestrili z razstavo o puntarstvu Le vkup, le vkup uboga gmajna, ki so jo pripravili v Pokrajinskem muzeju Kočevje. Razstava bo na ogled do konca oktobra. »Grad Kostel bi radi z različnimi prireditvami in dogodki približali predvsem mladim,« pravi Uroš Jelenovič, ki opozarja, da grad, s katerega je odličen razgled po kolpski dolini in reki Kolpi, zaradi strmega dostopa ni primeren za invalide in gibalno ovirane ljudi.

Grajski kompleks, ki je edini v Sloveniji, kjer še vedno živijo prebivalci – grad je namreč razdeljen na gornji grad, ki je pozidan, in spodnji grad, kjer je videti ostanke nekdanjega obzidja – bi radi popestrili z digitaliziranimi vsebinami oziroma bi v njem uredili virtualni muzej.

Komentarji: