Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško po načrtih

Po dograditvi prizidka bodo nadaljevali z obnovo starega dela knjižnice.
Fotografija: Dela potekajo po načrtih. FOTO: Občina Krško
Odpri galerijo
Dela potekajo po načrtih. FOTO: Občina Krško

Krško – V starem mestnem jedru Krškega pospešeno gradijo prizidek k Valvasorjevi knjižnici Krško, ki deluje v nekdanjem kapucinskem samostanu. Trenutno gradijo kletno etažo objekta, ki naj bi bila zaključena do sredine decembra.

Od začetka gradbenih del pred petimi meseci so odstranili del spomeniško zavarovane škarpe, zgradili temelje in povezali komunalne vode do objekta – ogrevanje, vodo, elektriko. Naložba naj bi bila zaključena v letu 2022. S tem bo Krško dobilo 1600 kvadratnih metrov velik prizidek k Valvasorjevi knjižnici, ki bo v eni etaži in z ozelenjeno streho ustrezal številnim zahtevam spomeniškega varstva. Prizidek ne bo tujek v starem mestnem jedru, obenem pa bo zagotavljal vse pogoje za delovanje sodobne knjižnice.

Vrednost pogodbe za gradnjo prizidka znaša 4,4 milijona evrov. Občina bo sredstva zagotovila iz proračuna, 380.000 evrov pa pričakujejo iz Eko sklada. Naložba pa s tem ne bo končana, saj občina načrtuje tudi obnovo obstoječega, samostanskega dela knjižnice, ki meri 1140 kvadratnih metrov. Celotna naložba, gradnja prizidka in obnova starega dela knjižnice je ocenjena na 8,1 milijona evrov, končana v letu 2023.

Komentarji: