Inšpektorji zapečatili smučišče na Krvavcu

Inšpekcijski postopek sicer še poteka, upravljavci smučišča pa si zaenkrat ne upajo napovedati, kako naprej.
Fotografija: Sproščanje ukrepov med občinami je prineslo tudi smučarje na Krvavec. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Sproščanje ukrepov med občinami je prineslo tudi smučarje na Krvavec. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Smučišče na Krvavcu, ki je kljub vladnemu odloku o prepovedi obratovanja tudi danes bilo odprto, so tekom dneva inšpektorji zapečatili, so za STA potrdili v RTC Krvavec. Najprej so sicer zapečatili gondolo, ki smučarje prevaža iz doline na smučišče, medtem ko naj bi smučarjem, ki so bili že na progi, omogočili varen povratek v dolino.

Inšpekcijski postopek sicer še poteka, upravljavci smučišča, ki so še zjutraj napovedovali, da bodo navkljub prepovedi obratovanja odprti še vse do konca leta, pa si zaenkrat ne upajo napovedati, kako naprej.

Iz zdravstvenega inšpektorata RS so v pisni izjavi navedli, da so v petek na smučišču Krvavec izvedli inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave obratujejo kljub veljavni prepovedi, zato so upravljavcu smučišča izdali odločbo o prepovedi opravljanja dejavnosti obratovanja žičniških naprav. Danes so na omenjenem smučišču ponovno opravili inšpekcijski nadzor in ugotovili, da žičniške naprave kljub izrečeni odločbi še vedno obratujejo. Zato bodo upravljavcu izrekli globo zaradi nespoštovanja odrejenih ukrepov v višini 4000 evrov.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kot so dodali na inšpektoratu, so upravljavca ponovno pozvali, naj preneha z obratovanjem žičniških naprav. Ker poziv ni bil upoštevan, so inšpektorji izrekli prepoved obratovanja žičniških naprav, v okviru katere so upravljavcu pojasnili, da bodo žičniške naprave v primeru nespoštovanja prepovedi zapečatene. Zaradi nadaljevanja obratovanja žičniških naprav so nato v sodelovanju z inšpektoratom za infrastrukturo zapečatili vse delujoče žičniške naprave, pri čemer ostaja omogočeno vračanje posameznikov z gondolo v dolino. Upravljavec smučišča je sicer s svojim sodelovanjem omogočil nemoteno in varno izvedbo postopka, inšpektorjem pa je pri izvajanju nadzora pomoč nudila tudi policija.

Vlada je v sredo zvečer sprejela odlok, ki do konca leta prepoveduje obratovanje žičniških naprav v Sloveniji. Po poročanju Televizije Slovenija pa je smučišče Krvavec v petek ostalo kljub temu odprto in inšpektorji so mu že naložili 4400 evrov kazni in prepoved obratovanja.

V Rekreacijsko turističnem centru (RTC) Krvavec so za STA pojasnili, da so smučišče odprli tudi danes in da kljub izrečeni globi s strani inšpekcije nameravajo obratovati vse do konca leta.

Predsednik vlade Janez Janša je medtem danes na twitterju spomnil, da so smučišča v Nemčiji, Franciji, Italiji in drugih državah popolnoma zaprta, čeprav imajo te države boljšo epidemiološko sliko kot Slovenija in večje rezerve v zdravstvu za obravnavo dodatnih bolnikov s covidom-19. Kot je dodal premier, se nekateri »dobesedno norčujejo iz našega zdravja in življenj«.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedal, da čeprav je vlada z odredbo prepovedala obratovanje žičniških naprav do konca leta, morda smuka od 1. januarja še ne bo spet mogoča.

»Treba je zagotoviti boljšo epidemiološko sliko in ko bodo izpolnjeni ti pogoji, bodo sproščena tudi smučišča,« je opozoril Kacin in spomnil, da žičniške naprave v teh dneh ne delujejo na smučiščih v marsikateri evropski državi. »V Avstriji so smučišča odprli, a imajo bistveno boljšo epidemiološko sliko,« je dodal.

Zagotovil je, da si vlada prizadeva ustvariti pogoje, da bi lahko naprave na smučiščih ponovno zagnali že 1. januarja.
Predvsem pa je treba poskrbeti za to, da se bodo lahko 4. januarja ponovno odprle šole za učence prve triade. Za to pa je treba zagotoviti boljšo epidemiološko sliko, je ponovil.

Ravnanje upravljavcev smučišča na Krvavcu pa je Kacin komentiral z besedami: »Ali je na mestu državljanska nepokorščina, se mora vprašati vsak sam.«

Preberite še:

Komentarji: