​Vladni predlog ni navdušil Inštituta 8. marec

V inštitutu so zbrali več kot 5000 podpisov podpore modelu »ja pomeni ja«, a jih je vlada prehitela z lastnim predlogom redefinicije posilstva.
Fotografija: »Evidentno je, da so nas želeli prehiteti,« je včerajšne vladno sprejetje predloga komentirala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
»Evidentno je, da so nas želeli prehiteti,« je včerajšne vladno sprejetje predloga komentirala direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. FOTO: Jure Eržen/Delo

Inštitut 8. marec je, kot pravi, v slabem tednu zbral okoli 7000 podpisov, potrebnih za vložitev predloga za zakonsko redefinicijo posilstva in spolnega nasilja v kazenskem zakoniku po modelu »ja pomeni ja« v državni zbor. Da imajo dovolj podpisov, so objavili včeraj, a jih je tik pred iztekom včerajšnjega dne prehitela vlada in v postopek vložila lasten predlog za redefinicijo obeh kaznivih dejanj.

»Za obstoj kaznivega dejanja ni več potrebno, da mora storilec uporabiti silo, ali zagroziti, in se tudi ne zahteva, da bi se žrtev morala storilcu fizično upirati, saj mora žrtev pred kakršnim koli spolnim dejanjem s tem soglašati in svojo privolitev konkludentno ali z besedami izraziti,« se glasi nova definicija posilstva in spolnega nasilja v predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah kazenskega zakonika, ki ga je vlada sprejela včeraj pozno zvečer. In že poslala v državni zbor.

image_alt
Od danes mogoče s podpisom podpreti »ja pomeni ja«

 

Vladni predlog Inštituta 8. marec ni navdušil


»Oba predlagana nova odstavka pomenita inkriminacijo posega v spolno samoodločbo osebe, brez njene predhodne privolitve, kar je odmik od veljavnega modela prisile,« še piše v predlogu, pri čemer je privolitev »opredeljena kot posledica svobodne volje osebe, kar pomeni, da ne sme biti podrejena kakršnim koli prisilnim okoliščinam v zvezi s svojo voljo«.



Vladni predlog se zdi v sozvočju z zahtevami Inštituta 8. marec in peticijo, ki poziva k redefiniciji posilstva in spolnega nasilja po modelu »ja pomeni ja«. Ta model temelji ravno na zahtevi po opustitvi nujnosti dokazovanja žrtve, da se je posilstvu oziroma spolnemu nasilju fizično upirala.

»Model ja pomeni ja jasno in enoznačno sporoča, da je telo vsake osebe brez njene svobodne privolitve absolutno nedotakljivo,« navajajo v inštitutu, ki pa ga včerajšnji nenapovedan vladni manever nikakor ni navdušil.

»Vlada je voljo ljudi prehitela in včeraj brez predhodno objavljenega gradiva in zunaj standardnih postopkov vložila zakon, do katerega je bilo še do danes opoldne nemogoče dostopati,« so v inštitutu zapisali danes. Jezi jih, ker jih je vlada prehitela sredi noči, in to v času, ko se je pod njihovo peticijo v manj kot tednu nabralo več kot 5000 podpisov, kar je kvota, potrebna za vložitev spremembe zakonske definicije posilstva in spolnega nasilja po modelu »ja pomeni ja« v državni zbor.
 

Predlog inštituta vložili opozicijski poslanci


Po podatkih, ki jih je inštitut danes objavil na Facebooku, je vlada svoj predlog vložila zjutraj, le tri minute zatem pa naj bi inštitutov predlog vložila skupina opozicijskih poslancev iz vrst LMŠ, SD, SAB in Levice. Tudi v teh strankah namreč vladi očitajo, da ni ravnala pošteno.

Kateri predlog bo državni zbor obravnaval najprej? Po navedbi inštituta naj bi vladi zaradi pomanjkljivosti njen zakon celo umaknili iz obravnave, a nam v državnem zboru tega niso potrdili. Potrdili so, da sta bila vložena oba predloga, prvi pa bo po postopku obravnavan predlog opozicijskih poslancev. Torej inštitutov.


 

»Če bo zakon vsebinsko ustrezen, s svojim predlogom zakona ne bomo težili«


»Evidentno je, da so nas želeli prehiteti,« je danes vladno potezo povedala direktorica inštituta Nika Kovač, ki pa samega predloga vlade še ni želela komentirati. Pred tem ga je potrebno natančno preučiti.

Njen inštitut se je na Facebooku sicer ravno včeraj pohvalil, da je z ekipami prostovoljcev, nevladnimi organizacijami in strankami zbral več kot 5000 spletnih podpisov peticije. A z opombo, da jih zaradi dolgotrajnih postopkov v državni zbor še ne morejo vložiti. »Vsak digitalno oddan podpis gre še v obravnavo na upravno enoto. Tam ga pregleda uradnik, natisne, doda podpis in žig ter ga po pošti pošlje na naš naslov. Danes so tako k nam prihajali šele podpisi, ki ste jih oddali prejšnjo sredo in četrtek,« so zapisali in dodali, da so prejeli tudi več kot tisoč podpisov tistih, ki so jih sami podpisali na upravnih enotah.«

»Ker je bil zakon objavljen šele danes ob 12. uri, vsebine še ne poznamo. Če bo zakon vsebinsko ustrezen, s svojim predlogom zakona ne bomo težili,« je glede predloga dodala še Tija Jakič, članica programskega odbora inštituta.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič upa, da bo obravnavanje predlogov redefiniranja posilstva in spolnega nasija »tema, glede katere bo politika složna«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič upa, da bo obravnavanje predlogov redefiniranja posilstva in spolnega nasija »tema, glede katere bo politika složna«. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Vladni predlog priznava model »ja pomeni ja«


Na ministrstvu za pravosodje so po poročanju STA prepričani, da pomeni vladni predlog sprememb kazenskega zakonika, ki pri posegih v spolno nedotakljivost prinaša model »ja pomeni ja«, velik premik v kaznovalnem pravu in zaščiti žrtev. Ministrica Lilijana Kozlovič upa, da bo morda to »tema, glede katere bo politika složna«.

Obstoječa zakonodaja glede kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost v glavnem temelji na tradicionalnem modelu prisile. Kar pomeni, da se za obstoj kaznivega dejanja zahteva prisila in posledično upiranje žrtve, česar kljub zavračanju dejanja žrtev pogosto ni sposobna. Zaradi tega so v praksi določeni nedopustni posegi v spolno nedotakljivost ostali nekaznovani, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje.

»Vzporedno s pripravo predloga pa se je v javnosti vzpostavil širši družbeni, posledično pa tudi politični konsenz za prehod v sistem modela afirmativnega soglasja,« še menijo na ministrstvu. Zapisali so še, da so podprli namen Inštituta 8. marec, da začne z zbiranjem podpisov za uveljavitev modela ja je ja.

Komentarji: