Italijanski fašisti ponovno potvarjajo zgodovino

Ob dnevu spomina na fojbe mazaška akcija Casa Pound in predavanja, ki potvarjajo zgodovinska dejstva.
Fotografija: Neofašistično gibanje Casa Pound, ki je preraslo v stranko, je maloštevilno, a glasno in agresivno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Neofašistično gibanje Casa Pound, ki je preraslo v stranko, je maloštevilno, a glasno in agresivno. FOTO: Jure Eržen/Delo

Da dan spomina na fojbe in eksodus italijanski desnici vse bolj služi kot priložnost za potvarjanje zgodovine, jasno dokazuje mazaška akcija neofašističnega gibanja Casa Pound, ki je v današnji noči, po lastnih besedah, po več kot sto italijanskih mestih polepilo lepake z napisom »Titovi partizani, nečastneži in morilci«.

Tarča mazaške akcije so bili zlasti objekti slovenskih zamejcev, po poročanju Primorskega dnevnika so bili lepaki izobešeni med drugim na Prosvetnem domu na Opčinah in Gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu. Podobno provokacijo so neofašisti izvedli tudi decembra lani, ob obletnici usmrtitev obsojencev na drugem tržaškem procesu.



V sklopu dogodkov ob dnevu spomina pod pokroviteljstvom občine Trst so tudi predavanja o »lažnem samopomilovanju Slovencev« in predavanje o »jugoslovanskih teroristih«, ki med drugim trdi, da so slovenski kulturni dom v Trstu požgali kar Slovenci sami. Oba dogodka sicer prirejajo sklad Rustia Traine, združenje Dalmati italiani nel Mondo in Lega nazionale, organizacije, ki si prizadevajo za širitev italijanske meje na Primorsko ter v Istro in Dalmacijo, ob tem pa potvarjajo zgodovinska dejstva. 

Zaradi napovedanih dogodkov sta predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj že pred dnevi napisala protestno pismo tržaškemu županu Robertu Dipiazzi. Ta je bil, kot poroča Primorski dnevnik, nad njunim stališčem, da je treba okrepiti mirno sožitje, »osupel«, saj je bil po lastnih besedah vedno pozoren do slovenske skupnosti. Poudaril je še, da sam raje deluje v smeri integracije slovenske manjšine kakor mirnega sožitja.

Walter Bandelj je za Delo povedal, da odvetniki SSO že pišejo tožbo proti gibanju Casa Pound, upa pa, da se bodo na provokacijo fašistov odzvali tudi državni vrh in evropski poslanci. Spomnil je, da se zgodovina slabih odnosov med sobivajočimi Slovenci in Italijani ni začela s fojbami, temveč da so bile te odziv na grozote fašizma, poudaril pa je, da bo odziv, ki ga že pripravlja SSO, pisan v duhu zaskrbljenosti, ne zaostrovanja. 


 

»Priložnost za pogled v preteklost in skupno usmerjenost v prihodnost«


Predsednik republike Borut Pahor je v odziv na današnje dogajanje na Bazovici znova spomnil na končno poročilo o slovensko-italijanskih odnosih 1880–1956, ki ga je pripravila mešana slovensko-italijanska zgodovinsko-kulturna komisija. Ugotovitve te skupne, slovensko-italijanske zgodovinske komisije so v Italiji še vedno preslišane in neupoštevane.


 

»Malikovanje fašistične ideologije terja ukrepe«


Na Facebooku sta se odzvala poslanca Socialnih demokratov Meira Hot in Matjaž Nemec.


 

Tendenciozne interpretacije, ki jih krepi celo Mattarella


»Iz leta v leto postaja italijanski dan spomina (Giorno del ricordo), dan rehabilitacije fašizma. Na podlagi prenapihnjenih in tendencioznih interpretacij zgodovine, ki jih krepi celo italijanski predsednik republike Mattarella, se ustvarja podlaga za vse bolj agresivno sovraštvo med narodoma,« so zapisali v Levici.

Preberite še:

Komentarji: