Iz lokalov, kjer je nadzor, se druženja selijo v zasebne prostore

Gostinci, kozmetiki in frizerji ob omejevanju ali prekinitvi dejavnosti pričakujejo pomoč države.
Fotografija: Gostinci opozarjajo, da je pri njih v nasprotju z zasebnimi zabavami nadzor nad spoštovanjem ukrepov možen. FOTO: Marko Feist/Delo
Odpri galerijo
Gostinci opozarjajo, da je pri njih v nasprotju z zasebnimi zabavami nadzor nad spoštovanjem ukrepov možen. FOTO: Marko Feist/Delo

Ljubljana – Danes se bo vlada skupaj s strokovno skupino ministrstva za zdravje sestala na kriznem sestanku, kjer bodo v luči poslabšanja epidemiološke slike v Sloveniji razpravljali tudi o morebitnih dodatnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Gostinci, kozmetiki in frizerji, združeni v sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), so na predsednika vlade in resorne ministre danes naslovili pismo, v katerem jih pozivajo k ponovnemu razmisleku o ukrepih zapiranja in omejevanja posameznih dejavnosti.

V primeru omejevanja dejavnosti ali celo zapiranja pa od vlade pričakujejo, da jim bo v celoti pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.


Opozarjajo, da lokali niso vir okužb
 

Gostinci, frizerji in kozmetiki se zavedajo slabe epidemiološke slike v državi, vendar so mnenja, da je možno kljub temu še vedno opravljati dejavnosti v skladu s priporočili NIJZ. Gostinci opozarjajo, da se omejuje gostinske lokale, kjer se držijo navodil, po drugi strani pa se slavja in druženja selijo v zasebne prostore (zasebne zabave), kjer nadzora ni mogoče izvajati. 

»Gostinski lokali nikoli niso bili viri okužb, zato se nam zapiranje zdi neupravičeno. Če bi do tega prišlo, pa bo to pomenilo ogromno gospodarsko škodo za gostinstvo, turizem in vse povezane panoge,« opozarjajo v sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS. Gostinci zato predlagajo, da se, podobno kot v Avstriji in Nemčiji, omejitve sprejema glede na število okuženih po občinah ali regijah.

image_alt
Bojana Beović: Začasno zapiranje dejavnosti bi bilo zaželeno čim prej

 
Kot alternativno rešitev zapiranju gostinci predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

Ob morebitnem zaprtju od države pričakujejo, da jim bo v celoti pokrila nadomestila plač za zaposlene in temeljni dohodek za delodajalce (ne glede na upad prometa), pokrila stroške najemnin in druge fiksne stroške. Država pa naj poskrbi tudi za poroštva bank, ki terjajo obroke posojil tudi v času zaprtja ali omejenega delovanja lokalov. Gostinci obenem pričakujejo, da se jim predvideni ukrepi predstavijo pravočasno (vsaj en teden prej), da lahko prilagodijo nabave in se na ukrep pripravijo.
 

Svarila pred delom na črno

 
Frizerji in kozmetiki so prav tako zaskrbljeni, saj je v novih ukrepih predvidena zgolj ena stranka v salonu, kar pomeni zanje dodatno gospodarsko škodo. Mnenje Sekcije frizerjev in Sekcije kozmetikov pri OZS je, da se delo v salonih lahko nadaljuje z veljavnimi ukrepi NIJZ, ki so že zdaj strožji kot v sosednjih državah. Obenem opozarjajo, da takšnega omejevanja, torej ena stranka v salonu, nima nobena od držav, ki ima še slabšo epidemiološko sliko.

Ker se napovedujejo zaostritve tudi v frizerskih salonih, opozarjajo na možnost povečanega obsega dela na črno. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ker se napovedujejo zaostritve tudi v frizerskih salonih, opozarjajo na možnost povečanega obsega dela na črno. FOTO: Matej Družnik/Delo

 
Zaradi trenutnih ukrepov NIJZ frizerji in kozmetiki že zdaj ne morejo opravljati dela v prvotnem obsegu. Dodatno omejevanje na eno stranko na salon pa v praksi pomeni, da bo čez noč ostalo brez dela veliko zaposlenih. Ker pa je v enem salonu lahko tudi več različnih espejev, bi omejitev na eno stranko v salonu pomenila tudi zapiranje dejavnosti. Hkrati se bo, tako kot v času zaprtja spomladi, ponovno povečalo delo na črno po domovih, in to brez ustrezne zaščite.
 
V primeru dodatnega omejevanja na eno stranko na salon frizerji in kozmetiki, podobno kot gostinci, zahtevajo, da jim država v celoti krije stroške nadomestila plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce, krije stroške najemnin in druge fiksne stroške.

Preberite še:

Komentarji: