Karantena za drugo skupino Slovencev iz Španije bo v Postojni

Nadaljuje se vračanje Slovencev v domovino. V karanteni naj bi bili v hotelu Epic na obrobju Postojne.
Fotografija: Postojnski župan Igor Marentič je objavil, da je lastnik Hotela Epic na obrobju Postojne Janez Skubic svoj hotel ponudil za karanteno že pred časom, država je ponudbo sprejela. FOTO: Dragica Jaksetič/Delo
Odpri galerijo
Postojnski župan Igor Marentič je objavil, da je lastnik Hotela Epic na obrobju Postojne Janez Skubic svoj hotel ponudil za karanteno že pred časom, država je ponudbo sprejela. FOTO: Dragica Jaksetič/Delo

Slovenske oblasti za danes iz Madrida načrtujejo letalski prevoz za novo skupino Slovencev, ki so obtičali v tujini. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je po poročanju STA dejal, da je polet načrtovan ob 21. uri, letalo pa bo v Sloveniji pristalo okoli polnoči. Iz Skopja in Prištine pa naj bi danes prispeli letali s po petimi Slovenci.

Najprej bo letalo iz Zagreba v Madrid odpeljalo 80 španskih državljanov, iz Španije se bo vrnilo s 45 slovenskimi državljani, na njem pa bodo tudi madžarski, avstrijski in hrvaški potniki, je za Televizijo Slovenija izjavil Šter. Dodal je, da bo najprej pristalo v Ljubljani, nato pa poletelo naprej do Zagreba, tako da bo tranzit treba zagotoviti le za Avstrijce, ki bodo iz Ljubljane odšli v svojo domovino.



Po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina gre pri načrtovanem poletu iz Madrida za humanitarni podvig, ki vključuje tudi državljane Španije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

»Vsi tujci bodo takoj po pristanku odpeljani v svoje države, za našo skupino pa je pripravljena karantena na novi lokaciji,« je dejal Kacin. Kot je popoldan poročala STA, naj bi jih v karanteno sprejeli v postojnskem hotelu Epic. Postojnski župan Igor Marentič je izjavil, da je lastnik hotela Janez Skubic že pred časom ponudil hotel in država je ponudbo sprejela. Z Brnika jih bodo v Postojno prepeljali še nocoj.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

V karanteni že pred odhodom iz Španije


Kot so izpostavili na regijskem štabu Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko, so bili slovenski državljani v karanteni že pred odhodom iz Španije, v Postojni pa bodo v dvotedenski karanteni. »Vsi so bili že nekajkrat testirani in nihče med njimi ni okužen z novim virusom. Zato smo prepričani, da z njihovim sprejemom ne ogrožamo nikogar, samo pomagamo rojakom, da se bodo čim prej zdravi vrnili domov, kjer bodo s svojimi družinami, tako kot vsi ostali čakali, da premagamo svetovno pandemijo covida-19,« so v CZ zapisali v objavi na Facebooku.

Pred hotelom bodo goste pričakali predstavniki civilne zaščite in rdečega križa, gostje bodo v hotelu bivali v sobah. V karanteni jim bo ves čas na voljo zdravstvena oskrba, če bi jo potrebovali. Ves čas karantene hotela ne bodo smeli zapuščati ali se gibati po okolici, so poudarili v CZ za Notranjsko.



Postojnčane in prebivalce celotne regije sta poveljnik CZ Sandi Curk in Marentič tudi pozvala, naj pokažejo »velikost človeškega duha«, ko se nudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo. »Danes to pomoč potrebujejo naši rojaki, ki se vračajo iz Španije, jutri jo bomo lahko vsi mi. Zato je prav, da tudi v teh težkih razmerah pomagamo po svojih najboljših močeh in da izkažemo svojo solidarnost z vsemi, ki so pomoči potrebni,« sta zapisala v pozivu.
 

Evakuaciji tudi iz Skopja in Prištine


Danes po besedah Kacina potekata še dve evakuaciji slovenskih državljanov iz tujine. Na letališču Jožeta Pučnika naj bi tako pristali letali iz Skopja in Prištine, na katerih naj bi bilo po pet Slovencev. »Letala prihajajo po svoje državljane in pripeljejo naše,« je dejal Kacin in dodal, da bo za pripeljane Slovence odrejena karantena.

Jelko Kacin FOTO: Blaž Samec
Jelko Kacin FOTO: Blaž Samec

 

V bolnišnicah okoli 90 ljudi, 25 na intenzivnih oddelkih


»Virus ne izbira. Ne drži, da so ogroženi samo starejši. V bolnišnicah ležijo tudi mlajše osebe,« je na dopoldanski izjavi za medije poudaril Kacin in znova pozval k samoizolaciji in upoštevanju ukrepov, da bomo zajezili virus.

»Ključni zaščitni ukrepi so samoizolacija, izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih, upoštevanje varnostne razdalje med ljudmi - meter in pol je minimum. Pomembno je tudi vzdrževanje čistoče rok. Od nas veh je odvisno, kako bomo uspeli zajeziti širjenje covida-19. Zajezitev je ključna, če želimo, da naš zdravstveni sistem zdrži,« je opozoril.

V bolnišnicah je po njegovih besedah okoli 90 ljudi, 25 jih je na intenzivnih oddelkih, saj potrebujejo umetno predihavanje. V Slovenji je bilo v petek opravljenih 1387 testov na covid-19. Potrjenih je bilo 52 novih okužb, skupno je tako v Sloveniji potrjenih 684 pozitivnih oseb. 

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo




 

 



 


Kako je v domovih za starejše? 


Nekatera krizna žarišča okužb so v domovih za starejše, še posebej veliko okuženih je bilo v domu za upokojence v Šmarju pri Jelšah in v Metliki.  

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič je poudarila, da s prepovedjo obiskov v domovih za starejše želijo ustaviti širjenje epidemije. Zdaj se lahko okužijo prek zaposlenih, je pojasnila. Poudarila je, da zaposleni še vedno zelo dobro skrbijo za stanovalce domov. »Še vedno jih vozijo ven, na sveži zrak, a skrbijo, da je med njimi dovolj velika razdalja, in da ne prihajajo v stik z zunanjimi osebami.«

Ker tveganje za prenos okužbe v domove še vedno obstaja preko zaposlenih ali zdravniških ekip, ki prihajajo v dom, so po njenih navedbah tudi zanje sprejeli veliko ukrepov. Tako si že na vhodu razkužujejo čevlje, zaposleni ne prihajajo v službo vsi hkrati, nimajo stika v garderobi, tudi na malico hodijo posebej. Tudi če namreč nekdo ne kaže znakov okužbe, to ne pomeni, da še ni kužen, je spomnila.

Starejše v domovih, ki so pokretni in dobrega zdravja, pa je pozvala, naj ne hodijo v banke, v trgovino in po opravkih, da se ne bi okužili. 

Glede pomoči na domu se zavedajo zaskrbljenosti izvajalcev. Socialne oskrbovalke bodo deležne nagrade v okviru megazakona. Podatka o okuženih med njimi nimajo.

Na vprašanje, kaj je vlada na seji včeraj in danes že potrdila, je Ribičeva odgovorila: »Vlada gre od člena do člena, kaj je in kaj bo. Namen vlade pa je, da vse ranljive skupine prejmejo neko pomoč, da se na nobenega ne pozabi.«




Vlada sprejema paket zakonov 


Vlada danes nadaljuje z usklajevanji predlogov ukrepov za pomoč prizadetim zaradi epidemije novega koronavirusa, združenih v mega zakonu, je poudaril Kacin in nadaljeval, da bo vlada delala tudi jutri, če bo treba. Predvidoma jutri bodo mega zakon tudi predstavili. 


 
Ministrski zbor naj bi v petek zvečer že potrdil dodatek za upokojence z najnižjimi dohodki in kmete, pa tudi predlog kriznega dodatka v višini 200 evrov za vse, ki v tem času delajo in so še posebej izpostavljeni.
 
Danes bo vlada predvidoma odločala tudi o pomoči študentom. Minister za delo Janez Cigler Kralj naj bi predlagal mesečno nadomestilo v višini med 200 in 300 evri.

Komentarji: