ZN: Za odpravo negativnih vplivov pandemije ključnih naslednjih 18 mesecev

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije nove koronavirusne bolezni.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

17.33 ZN: Za odpravo negativnih vplivov pandemije ključnih naslednjih 18 mesecev

Upočasnitev gospodarske rasti leta 2020 ni pripomogla k upočasnitvi podnebnih sprememb, ugotavljajo ZN v poročilu o ciljih trajnostnega razvoja za leto 2021. Naslednjih 18 mesecev se jim zdi ključnih za prizadevanja za odpravo negativnih vplivov pandemije covida-19 in spodbujanje ukrepov za doseganje globalnih ciljev.

Poročilo ZN, ki spremlja svetovna prizadevanja za dosego ciljev trajnostnega razvoja, ugotavlja, da je pandemija covida-19 povzročila resne motnje v vsakodnevnem življenju. Napredek pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja je bil še pred pandemijo počasen, leta 2020 pa je bilo še dodatnih 119 do 124 milijonov ljudi potisnjenih v revščino, izgubljenih je bilo 255 milijonov delovnih mest, število ljudi, ki trpijo zaradi lakote, pa se je povečalo za 83 do 132 milijonov, piše v njem.

Poročilo tudi ugotavlja, da je pandemija razkrila in okrepila neenakosti znotraj in med državami. Uporaba cepiva proti covidu-19 je denimo veliko bolj razširjena v Evropi in Severni Ameriki kot pa v podsaharski Afriki, propad mednarodnega turizma je nesorazmerno prizadel majhne otoške države v razvoju. Upočasnitev gospodarske rasti leta 2020 ni pripomogla k upočasnitvi podnebnih sprememb, nadaljuje poročilo. Opozarja tudi, da je pandemija znatno povečala dolžniške stiske in zlasti za države v razvoju prinesla ogromne finančne izzive. Svetovni tokovi neposrednih tujih naložb so se zmanjšali, dodaja.

Uporaba cepiva proti covidu-19 je denimo veliko bolj razširjena v Evropi in Severni Ameriki kot pa v podsaharski Afriki. FOTO: Phill Magakoe/AFP
Uporaba cepiva proti covidu-19 je denimo veliko bolj razširjena v Evropi in Severni Ameriki kot pa v podsaharski Afriki. FOTO: Phill Magakoe/AFP


16.05 Jerala: Za zadostno precepljenost do jeseni bi morali na teden cepiti 100.000 ljudi

Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost prebivalstva za kolektivno imunost, bi morali v prihodnjih treh mesecih precepiti okoli 100.000 prebivalcev na teden, je danes izpostavil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Po mnenju ministra za zdravje Janeza Poklukarja pa je smiselno v kolektivno imunost vključiti tudi otroke in mladostnike.

Zadosten odstotek precepljenosti prebivalstva je ključen tudi zaradi širjenja delta različice novega koronavirusa. Po besedah Tatjane Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani se delta različica širi hitreje, v zadnjih tednih pa smo v Sloveniji zaznali več kot 100 primerov okužb s to različico, kar predstavlja 41 odstotkov vseh okužb v tem času.

Cepiva, ki jih imamo za zdaj na voljo, so uspešna tudi v zaščiti pred delta različico, trdi Avšič Župančeva. Najmanj so cepiva učinkovita proti beta oz. južnoafriški različici, ki pa se v Sloveniji, kjer smo zabeležili 26 takšnih primerov okužb, ni razširila.
Da bi do jeseni dosegli zadostno precepljenost, bi se moralo v prihodnjih mesecih tedensko cepiti vsaj 100.000 posameznikov. S tem namreč lahko dosežemo, da se vsak mesec kolektivna precepljenost zviša za 10 odstotkov, je na današnji novinarski konferenci Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) pojasnil vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Jerala.

Roman Jerala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Roman Jerala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


15.53 K cepljenju pozval tudi Kemijski inštitut

K čim večji precepljenosti so danes pozvali tudi na Kemijskem inštitutu. »Boj z epidemijo covida-19 je tek na dolge proge in kot družba bomo uspešni le, če bo precepljenost zadostna,« so zapisali v sporočilu za javnost. Med pandemijo se je po njihovi oceni izkazala tudi moč znanosti, ki je lahko »zaradi desetletij predhodnih temeljnih raziskav hitro priskočila na pomoč in pripravila odlična cepiva.« Kot so še poudarili v pozivu, pa je nujno tudi zavedanje, da z zavračanjem cepljenja škodimo sebi, svojim bližnjim in naši skupni prihodnosti. »Ob morebitnem ponovnem širjenju okužb bo znova preobremenjen naš zdravstveni sistem, zopet bomo šteli nepotrebne žrtve, spet bo prihajalo do gospodarske škode, obstalo bo šolstvo, kultura, naš vsakdan,« so zapisali na Kemijskem inštitutu.

15.06 Poklukar ob predlogih strokovne skupine izpostavlja dinamičen potek epidemije

Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da je potek epidemije dinamičen in je treba tako rekoč skoraj dnevno prilagajati določene ukrepe. Zaradi nove, bolj nalezljive koronavirus ne različice delta pa prehajamo v fazo, ko se bo postopno sproščanje ukrepov verjetno ustavilo, ključno pa bo izvajanje protokola PCT.

V ponedeljek so sicer začele veljati nekatere sprostitve protikoronskih omejitev. Tako ob izpolnjevanju pogoja preboleli, cepljeni ali testirani (PCT) uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah tudi v zaprtih prostorih ni več obvezna, prav tako ob izpolnjevanju pogoja PCT maske niso obvezne v notranjosti gostinskih lokalov.

Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da je potek epidemije dinamičen in je potrebno praktično skoraj dnevno prilagajanje določenih ukrepov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister za zdravje Janez Poklukar pravi, da je potek epidemije dinamičen in je potrebno praktično skoraj dnevno prilagajanje določenih ukrepov. FOTO: Blaž Samec/Delo


Kot poročajo mediji, pa bi bilo po mnenju strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje glede na širjenje bolj nalezljive delta različice tudi v vseh preostalih zaprtih prostorih še vedno smotrno uporabljati maske. Svetovalna skupina vladi tudi predlaga, da osebam, ki so cepljene ali so prebolele covid-19, po vrnitvi z držav, ki so na rdečem ali temnordečem seznamu, ne bi bilo treba v karanteno. Še naprej pa bi ta ukrep veljal za tiste, ki novega koronavirusa niso preboleli ali niso cepljeni, karanteno pa bi lahko po petih dneh prekinili s PCR-testom. Minister Poklukar je danes dejal, da vlada v najširšem možnem obsegu posluša predloge strokovne skupine. »Dejstvo pa je, da smo se v zadnjih 16 mesecih naučili, da moramo za obvladovanje epidemije skoraj vsak dan prilagajati določene ukrepe,« je dejal minister na novinarski konferenci Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) ob pozivu k cepljenju. Dodal je, da si želijo, da bi ukrepe lahko spreminjali redkeje, jih pa morajo tudi z vidika odločitve ustavnega sodišča preverjati tako rekoč vsak teden.

14.20 V Kopru brezplačno testiranje tudi ob sredah

Mestna občina Koper bo v sodelovanju z zdravstvenim zavodom Cor Medico Ljubljana brezplačno testiranje s hitrimi antigenskimi testi v juliju izvajala tudi ob sredah med 14. in 19. uro. Brise bodo tako na vstopni covidni točki na Bonifiki odvzemali vsak ponedeljek, sredo in petek. Prvo brezplačno testiranje bodo organizirali že to sredo. Medtem obvezno tedensko testiranje za vse izjeme, ki dnevno prehajajo mejo z Italijo, od danes poteka na novi lokaciji, in sicer na večjem parkirišču v bližini mejnega prehoda z Italijo. Država brezplačno hitro testiranje na meji sicer še naprej izvaja vsak torek, četrtek in petek med 8. in 18. uro, so sporočili z mestne občine.

V Zdravstvenem domu Koper pa bodo tudi danes in v četrtek nadaljevali množično cepljenje, ki ni omejeno le na občane Kopra. Cepljenje izvajajo v specialistični ambulanti za diabetes na Dellavallejevi ulici 3 v središču mesta med 18. in 19. uro. Na voljo so štiri vrste cepiva, in sicer Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson in Moderna. Zaradi velike zasedenosti parkirišča na Vergerijevem trgu (ob Zdravstvenem domu Koper) in Trgu Brolo na koprski občini obiskovalcem zdravstvenega doma svetujejo, da svoja vozila parkirajo v novi Parkirni hiši Belveder. Prva ura parkiranja je brezplačna, za vsako naslednjo uro pa se plača po en evro.

13.50 V Rusiji narašča število umrlih

V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 737 covidnih bolnikov, kar je po vztrajnem naraščanju smrtnih žrtev najvišje število preminulih v obdobju 24 ur doslej. Visoko število smrti se ujema z novim valom okužb z novim koronavirusom, zlasti z različico delta. Rusija je v zadnjih osmih dneh šestkrat presegla predhodno najvišje število smrti v enem dnevu, tokrat pa je prvič doslej v obdobju 24 ur zaradi covida-19 umrlo več kot 700 ljudi. Skupno je doslej v državi umrlo več kot 139.300 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Središče širjenja virusa v državi je Moskva, kjer različica delta predstavlja že okrog 90 odstotkov novih primerov, je povedal župan mesta Sergej Sobjanin. Vsem uradom je odredil, naj pošljejo domov tretjino necepljenih uslužbencev, restavracije pa lahko sprejemajo le cepljene proti covidu-19 ali tiste, ki so ga v zadnjih šestih mesecih preboleli. Do danes se je v Moskvi z obema odmerkoma cepilo le 1,8 milijona od 12 milijonov prebivalcev, izhaja iz podatkov na spletni strani Gogov, ki sledi epidemiološkim podatkom v različnih delih Rusije. V celotni državi s približno 146 milijoni prebivalcev je v celoti cepljenih 18,2 milijona ljudi, še povzema AFP.

Cepljenje v Moskvi. FOTO: Tatyana Makeyeva/Reuters
Cepljenje v Moskvi. FOTO: Tatyana Makeyeva/Reuters


13.30 SAZU poziva k cepljenju

V Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) so znova pozvali prebivalce Slovenije, naj se v čim večjem obsegu odločijo za cepljenje proti covidu-19. Cepljenje je trenutno edino orodje, ki ga imamo na voljo za izhod iz pandemije, brez zadostne precepljenosti pa lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo ponovno širjenje okužb, so poudarili.

S cepljenjem ne zaščitimo le sebe, ampak obvarujemo tudi ranljive družbene skupine, ki se zaradi bolezni ali drugih razlogov ne morejo cepiti, je na današnji novinarski konferenci izpostavil predsednik SAZU Peter Štih. Da cepljenje ščiti veliko večino ljudi, ki se cepi, ob zadostni precepljenosti pa zmanjša možnost za okužbo nezaščitenih, pa je opozorila tudi Tatjana Avšič Županc z inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Kot so še poudarili predstavniki SAZU, se bodo v obsegu cepljenja pokazale razlike med bolj in manj uspešnimi družbami, med tistimi z visoko precepljenostjo, ki bodo letošnjo jesen in zimo lahko živele in delovale bolj sproščeno, in tistimi, kjer bo delež precepljenih nizek in bodo zato v večji meri ponovno izkusile težke posledice pandemije. Ob tem je izredni član SAZU Roman Jerala, ki je sicer vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, še poudaril, da je Slovenija trenutno na prelomni točki. Na voljo imamo dovolj cepiva, delta različica koronavirusa, za katero lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih mesecih prevladala, pa se hitro širi. Zato je nujno, da se v prihodnjih dveh oziroma treh mesecih cepi čim več ljudi, je še dejal Jerala.

11.05 Izrael in Južna Koreja menjavata cepiva

Izraelska vlada je napovedala izmenjavo okoli 700.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetij Biontech in Pfizer z Južno Korejo. Kot je pojasnil premier Naftali Bennett, bo večji količini cepiv konec julija potekel rok, zato bodo omenjene odmerke nemudoma poslali v Južno Korejo, ta pa jim bo to vrnila septembra in oktobra.

To pomeni, da bo Seul v začetku jeseni 700.000 odmerkov cepiva poslal Izraelu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Izrael je podobno izmenjavo v sredini junija načrtoval s palestinskimi oblastmi, a ta ni uspela. Takrat je šlo za milijon odmerkov cepiva, a po dostavi prvih 100.000 so Palestinci od izmenjave odstopili, saj da ti zaradi skorajšnjega izteka roka ne ustrezajo zahtevanim standardom.

9.55 V ponedeljek 48 novih okužb

V ponedeljek so opravili 1695 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 48 okužb, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po podatkih vlade je v ponedeljek umrl en bolnik s covidom-19. V bolnišnicah se jih zdravi 59, od tega jih je 15 na intenzivni terapiji, je objavila vlada na Twitterju. Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 407 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 26, 14-dnevno pa 18 na 100.000 prebivalcev.7.45 V Španiji izrazit porast novih okužb

V Španiji so se epidemiološke razmere v zadnjih dneh občutno poslabšale, saj se je izrazito povečalo število novih okužb z novim koronavirusom zlasti pri mladih. Pristojni zato znova razmišljajo o zaostritvi ukrepov, medtem ko se pospešuje cepljenje proti covidu-19, poroča francoska tiskovna agencija APF. Stopnja incidence je bila v ponedeljek v Španiji višja od 200, in sicer 204 na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih. Še v petek, ko so bili podatki nazadnje objavljeni, je bila stopnja incidence 152,8, poroča AFP. Skrb vzbujajoča je zlasti razširjenost med mladimi, saj je incidenca pri njih skoraj 600.

Špansko ministrstvo za zdravje je v ponedeljek sporočilo, da so v zadnjih 72 urah potrdili 32.607 novih okužb. V Španiji medtem pospešujejo kampanjo cepljenja prebivalstva. Doslej je bilo precepljenih 40,3 odstotka od približno 47 milijonov prebivalcev Španije, medtem ko je en odmerek cepiva prejelo 55,9 odstotka prebivalcev.

V Kataloniji so danes napovedali, da bodo določene omejitve znova uvedli v petek. »Ustaviti moramo nočno življenje v zaprtih prostorih in vzpostaviti omejitve za aktivnosti na prostem, ki privabijo veliko ljudi,« je povedala tiskovna predstavnica katalonske regionalne vlade Patricia Plaja. Veliki dogodki z več kot 500 udeleženci bodo še naprej dovoljeni, če bodo izvajali hitre teste na novi koronavirus. Udeleženci bodo lahko predložili tudi negativen izvid testa PCR ali potrdilo o cepljenju proti covidu-19, na spletu poroča katalonska tiskovna agencija Catalan News.

7.30 Izrael poroča o zmanjšani učinkovitosti Pfizerjevega cepiva

Izrael je danes poročal o zmanjšanju učinkovitosti cepiva proizvajalca Pfizer/Biontech ob širjenju različice delta v tej bližnjevzhodni državi. Učinkovitost Pfizerjevega cepiva je padla na 64 odstotkov, je pa cepivo še zmeraj 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacije in resnega poteka bolezni. V maju je bila ta učinkovitost po podatkih izraelskega ministrstva za zdravje še več kot 95-odstotna. 

60 odstotkov Izraelcev je bilo cepljenih s Pfizerjevim cepivom. FOTO: Jack Guez/AFP
60 odstotkov Izraelcev je bilo cepljenih s Pfizerjevim cepivom. FOTO: Jack Guez/AFP


Odkar so v Izraelu zaradi padca števila okužb, ob visoki precepljenosti prebivalstva, opustili ukrepe varne razdalje, je število okužb znova naraslo. V nedeljo so jih potrdili 343, 35 je resno bolnih. 

7.00 Nemčija sprošča nekatere omejitve potovanj

Nemčija bo sprostila nekatere omejitve potovanj za potnike, ki prihajajo iz Združenega kraljestva, Portugalske, Rusije, Indije in Nepala. Naštete države bodo namreč premaknjene s seznama območji z najvišjim tveganjem virusnih variacij med območja visokega tveganja. 

Gneča na nemških letališčih. FOTO: Ina Fassbender/AFP
Gneča na nemških letališčih. FOTO: Ina Fassbender/AFP


Za osebe, ki bodo priletele iz naštetih območij, tako ne bo več obvezna dvotedenska karantena, pač pa le desetdnevna, že po petih dneh pa jo bodo lahko končali v primeru negativnega testa. Na seznamu najbolj tveganih držav pa ostajajo Bocvana, Brazilija, Esvatini, Lesoto, Malavi, Mozambik, Namibija, Zambija, Zimbabve, Južna Afrika in Urugvaj.

Preberite še:

Komentarji: