Jadranka Rebernik in Jože Možina bi morala izgubiti službo

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat razpravljala o svobodi medijev v Sloveniji in stanju na RTV Slovenija.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš sta zgrožena nad dogajanjem na RTV. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta zgrožena nad dogajanjem na RTV. FOTO: Leon Vidic/Delo

Volilna udeležba na letošnjih državnozborskih volitvah je bila najvišja v tem tisočletju, v začetku spomni Ali Žerdin, ki je presenečen nad potezami Janševe vlade v odhajanju, kot je denimo ponovna deregulacija cen pogonskih goriv in pritiski na RTVS. Prav ti pritiski pa najbolj skrbijo Janeza Markeša, ki meni, da je bil program minulih volitev nasprotovanje Janezu Janši. Markeš obenem ocenjuje, da se klika, ki jo je na čelo javnega servisa postavila vlada v odhajanju politična in ne strokovna.

Marcela Štefančiča so izrinili iz oddaje, ki jo vodi že leta prav na dan svobode medijev, 3. maja. Pod zadnjo vlado je svoboda tiska v Sloveniji nazadovala za kar 18. mest, je spomnil Žerdin. Opozoril je, da je imela na tej lestvica Slovenija daleč najboljšo uvrstitev med prvih deset držav na svetu v letih po osamosvojitvi, nato pa je nihala; močno je upadla po vsaki Janševi vladi.

Markeš meni, da bi zaradi svoje neprofesionalnosti urednica Jadranka Rebernik in novinarji, ki se obnašajo kot »politkomisarji«, kakršen je Jože Možina, morali izgubiti službe na RTV. »Novinarji, kot sta Rebernik in Možina, sta se vedno po koncu brutalnih Janševih vlad potuhnila in še naprej dobivala plače,« je spomnil Markeš, ki meni, da je za takšno stanje na RTV kriv dogovor med SDS in SD.

 

Žerdin je spomnil, da javna razprava o novem zakonu o RTV že teče. Markeš meni, da bi morali RTV simbolno porušiti in zgraditi na novo. Žerdin meni, da je vodstvo televizije pripomoglo k volilnemu porazu desnice, saj je s svojim delom jasno »manifestiralo, kam določen tip vladavine vodi.« Markeš se strinja, da je bilo delovanje RTV v zadnjem času nacionalna sramota, ki se ne sme ponoviti.

Preberite še:

Komentarji: