Janša ne bo več sestavljal vlade

Nekdanji minister prve vlade Janeza Janše in koalicijski partner ter nekdanji predsednik državnega zbora ocenjuje aktualne politične razmere pri nas.
Fotografija: Gregor Virant meni, da utegne sedanja volatilna situacija vzdržati do rednih volitev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Gregor Virant meni, da utegne sedanja volatilna situacija vzdržati do rednih volitev. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Gregor Virant, nekdanji predsednik državnega zbora in prvak stranke Državljanska lista ter večkratni minister, dogajanje v Sloveniji spremlja iz Pariza, kjer opravlja funkcijo direktorja programa Sigma pri OECD.


Kako komentirate aktualne razmere v hramu demokracije?


Poslanci pri sestavi delovnih teles sicer niso dolžni upoštevati skupine nepovezanih poslancev, mora pa sestava delovnih teles odražati vsaj razmerja med ostalimi poslanskimi skupinami. Trenutno stanje temu ne ustreza, zato bi bilo, pravno gledano, razmerja v delovnih telesih državnega zbora treba spremeniti.


Se pa pri tem zapleta.


Trenutno razmerje sil v parlamentu je tako nenavadno, da so zapleti pričakovani. Vladajoča koalicija ima le 38 oziroma skupaj s tihimi podporniki 45 glasov, opozicija pa 43, kar pomeni, da ne ena ne druga stran nima absolutne večine.

image_alt
Koalicija žuga Igorju Zorčiču s 47 podpisi


V tej situaciji bolj kot poslovniška pravila pride do izraza železni zakon, da je v parlamentarni demokraciji treba znati šteti. Tako kot koalicija brez večine vseh glasov ne more razrešiti predsednika državnega zbora, ki je zdaj opozicijski, tako tudi opozicija brez večine ne more priti do spremembe razmerij v delovnih telesih. Povsem možno je, da bo volatilna situacija, v kateri lahko vsak glas nagne tehtnico na eno ali drugo stran, vzdržala vse do rednih volitev.


Do tedaj pa mrcvarjenje?


Seveda, do bridkega konca. Za koga bo konec, bodo pokazale volitve. Vsekakor pa mislim, da Janez Janša ne bo sestavljal naslednje vlade.

Preberite še:

Komentarji: