Janša: Od članov vlade pričakujem promoviranje domačih podjetij

Po tem, ko se je v promocijskem videu pojavila ministrica Pivčeva, se je premier odzval, da promocijo domačih podjetij pričakuje tudi od drugih članov vlade.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Francisco Seco/Reuters
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Francisco Seco/Reuters

Po objavi medijskih prispevkov o gostovanju kmetijske ministrice in predsednice koalicijske DeSUS Aleksandre Pivec na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem videu zasebnega podjetja Vinakras, je danes premier Janez Janša na Twitterju zapisal, da se od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov.

Janša je zapisal, da se »od članov vlade RS enako kot povsod drugod v normalnem svetu pričakuje, da bodo promovirali domača podjetja, podjetnike in kmete, njihove izdelke in destinacije. Čim več, tem bolje,« je navedel. Pri tem je poleg imena Pivčeve navedel še imena predsednikov ostalih koalicijskih strank - prvaka SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter predsednika NSi in ministra za obrambo Mateja Tonina.Da se je Pivčeva 25. in 26. junija s svojo družino na povabilo podjetja Vinakras mudila na Krasu, kjer je nastal tudi promocijski video, je v četrtek poročal spletni Dnevnik. To sproža vrsto pomislekov in tudi zbuja sum korupcije, je ob tem zapisal časnik.
Ministrica je nato za POP TV pojasnila, da je bil prvi dan obisk zasebne narave in v zasebnem angažmaju, drugi dan pa je bila s službenim namenom gostja podjetja Vinakras. Udeležila se je več sestankov in zvečer odprla prenovljeno dvorišče kleti podjetja. »Nisem pa dolžna razlagati svojih zasebnih aktivnosti in aktivnosti svoje družine,« je poudarila in ocenila, da gre v članku, ki ga sicer do tedaj podrobneje še ni prebrala, za vrsto zavajanj.

POP TV je sicer v soboto poročal, da so pridobili elektronsko komunikacijo, iz katere je razvidno, da je izlet s službenega elektronskega naslova urejala podpredsednica stranke DeSUS in direktorica občinske uprave v Brdih Anita Manfreda. Tudi tisti del izleta, ki naj bi bil po navedbah Pivčeve zaseben, navajajo.

Novinarska konferenca vlade - Aleksandra Pivec 18.06.2020 [Aleksandra Pivec,vlada,ministri] Foto Blaz Samec
Novinarska konferenca vlade - Aleksandra Pivec 18.06.2020 [Aleksandra Pivec,vlada,ministri] Foto Blaz Samec


Program ministričinega obiska na Krasu je prvi dan zasebnega obiska tako vključeval obisk Vinakrasa v Sežani, vzpon na razgledni vrh Cerje, ogled več vinogradov Girovci in obisk vinarja Colje, ogled več naselij in srečanje z županom Komna ter večerjo. Drugi dan, ko je bila službeno gostja podjetja Vinakras, pa si je ministrica ogledala kamnolom Lipica, kraško jamo Vilenica pri Lokvi, obiskala vinarja Štoka, kamnoseka v Pliskovici in botanični vrt v Sežani, dan pa zaključila s ponovnim obiskom podjetja Vinakras v Sežani.

Podjetje Vinakras je ministrici plačalo petkovo kosilo, kot je za medij pojasnil direktor podjetja Marjan Colja, gre za vrednost »kakšnih 30 ali 40 evrov«.

Kot je še razvidno iz objavljenih sporočil, je Manfreda članu izvršnega odbora stranke DeSUS Alešu Dugulinu in predsedniku pokrajinskega odbora Severna Primorska Ivanu Lipovšku tudi sporočila, da ju ministrica v petek ob obisku Krasa želi ob sebi v politično podporo. Lipovšek se je vabilu odzval in je tudi sodeloval pri snemanju promocijskega videa za Vinakras tours, poroča medij.

Komentarji: