Janša sledil Olaju, ki je objavil neresnično fotografijo

Premier in generalni direktor policije poskušata izkrivljeno resnico prikazati z objavo več kot desetletje stare fotografije nogometnih huliganov.
Fotografija: Fotografija je iz leta 2009. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je iz leta 2009. FOTO: Blaž Samec/Delo

Epidemija koronavirusa je na površje med drugim prinesla polno lažnih in prirejenih novic, večkrat izvzetih zunaj konteksta, ter diskreditacij, predvsem stroke. A se takšnega pristopa, ki družbo še dodatno hromi in razdvaja, večkrat poslužuje kar sam vrh politike.

Tokrat je znova presenetil premier Janez Janša, saj je včeraj tvitnil fotografijo nasilnih protestov v središču Ljubljane in zraven pripisal: »Res žalostno, da imajo nasilneži, ki že cel dopoldan ovirajo promet in motijo Ljubljančane, podporo Ljubljanskega župana.«

Zavajal tudi prvi mož policije

S čim je povezal podporo ljubljanskega župana Zorana Jankovića in protestnikov, ki si pravico do mirnega zborovanja predstavljajo precej izkrivljeno, iz tvita ni jasno (razen, da se nasilje dogaja v središču Ljubljane), razkrije pa ta nekaj drugega.

Fotografija, ki jo je pripel predsednik vlade, nikakor ni iz časa zdajšnjih protestov, niti ne iz katerega koli drugega obdobja shodov proti vladajoči politiki, ampak gre za obračun ljubljanskih in mariborskih nogometnih navijačev na ljubljanski tržnici. In to iz leta 2009.

Janša je tvit, ko so njegovo manipulacijo razkrili drugi uporabniki twitterja, izbrisal in objavil novega z drugačnimi fotografijami, a istim zapisom. Vendar, kot kaže, je Janez Janša s fotografijo samo sledil generalnemu direktorju policije Antonu Olaju, ki je isto fotografijo (Delovega fotografa) objavil v svojem tvitu, s katerim je opozoril na nasilje nad policisti.

Odgovor Antona Olaja

Na generalnega direktorja policije Antona Olaja smo naslovili novinarsko vprašanje, če se mu zdi primerno, da je objavil fotografijo nasilja nad policisti, ki z zdajšnjimi protesti nima nobene povezave. Sprva se je na naš članek odzval prek twitterja, pozneje pa nam je še odgovoril.

Zapisal je: »Namen objave je bilo izpostaviti številne resnične napade na policiste, s katerimi se srečujemo v zadnjih tednih. Fotografija resničnega napada na policista je bila priložena simbolično. Če je avtor fotografije zaradi tega prizadet, se opravičujem, slika pa je že odstranjena.«

Poslanka SDS »našla« organizatorja

Nobenega dvoma ni, da je vsakršno nasilje nad policisti vredno obsodbe in je krivce potrebno pripeljati pred roko pravice. A v oči zbode predvsem dejstvo, da se za to uporabljajo manipulacije in laži, kar pa ima na koncu predvsem negativne posledice, saj se zaupanje državljanov v sistem še dodatno ruši.

Svojevrsten način prikazovanja resnice si je v sredo privoščila tudi poslanka SDS Andreja Bah Žibert. Ta je, ko so se v Ljubljani zbrali predvsem nasprotniki vladnih ukrepov za zajezitev virusa, soodgovornost za organizacijo protesta pripisala kar Tei Jarc in Jaši Jenullu. Objavila pa fotografijo s petkovega protesta (mimogrede, vidni predstavniki petkovih protestov so se od sredinih distancirali), zraven pa dopisala celo, da ima Jenull v roki mikrofon, a je držal krmilo skiroja.

Preberite še:

Komentarji: