Janša: Slovenija se je dobro pripravila na drugi val epidemije

Predsednik vlade je zavrnil očitke, da država poleti ni ustrezno ravnala. Pripravljeni so sprejeti dobre predloge glede demografskega sklada.
Fotografija: Oktobrsko plenarno zasedanje DZ se je začelo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi ministrski ekipi. FOTO: Yves Herman/AFP
Odpri galerijo
Oktobrsko plenarno zasedanje DZ se je začelo s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši in njegovi ministrski ekipi. FOTO: Yves Herman/AFP

Državni zbor je oktobrsko plenarno zasedanje danes začel s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Janezu Janši. V odgovoru na poslansko vprašanje Janiju Möderndorferju (LMŠ) je zagotovil, da se je Slovenija dobro pripravila na drugi val epidemije novega koronavirusa. Zavrnil je tudi očitke, da država poleti ni ustrezno ravnala, da bi preprečila nove okužbe.

Po poslančevem mnenju je vlada poleti zamudila pri zapiranju meje s Hrvaško. Poleg tega je premalo aktiviranih zdravnikov in zdravstvenih delavcev in ni bolnišnice za bolnike s covidom. Prav tako je kot problem izpostavil odpovedovanje operacij, kar po njegovih besedah tudi ogroža življenja.

image_alt
Od torka zvečer velja splošna omejitev gibanja


Premier Janša je dejal, da bo tudi drugi val epidemije mimo in takrat bodo šele mogoče primerjave z drugimi državami. »Zagotavljam, da bo Slovenija med zmagovalci,« je dejal.

Po njegovih besedah je za hospitalizirane bolnike na voljo najmanj 400 postelj, in to ob manjšem zaustavljanju dejavnosti kot spomladi. Ni pa bilo mogoče podvojiti števila zdravstvenega kadra, saj se ga tako hitro ne da izšolati, je dejal. »Postelj za bolnike ne zmanjkuje, za urgentne bolnike tudi ne, zmoremo in bomo tudi v prihodnjih desetih dneh, ko se bodo številke okuženih verjetno dvigale,« je zatrdil.
 

Janša: Opozicija je glasovala proti vsem ukrepom, ki so logični


Glede zapiranja meje s Hrvaško poleti pa je poudaril, da je bila Slovenija ena od prvih držav, ki je zaprla mejo s Hrvaško. »Je pa res, da se je poleti, ko so bile meje odprte, virus zlasti med mlajšo generacijo prenesel naprej,« je spomnil. Pri tem je omenil še primer Nizozemske, ki ima po splošnem prepričanju najboljši zdravstveni sistem v Evropi. A že nekaj dni od tam vozijo bolnike v Nemčijo, je povedal.

image_alt
Epidemijo 2.0 preživeti s čim manj škode


Na poslančevo vprašanje glede aktiviranja zdravnikov za pomoč pri zdravljenju bolnikov s covidom pa je dejal, da so rešitve predstavljene, tudi načrt je bil predstavljen vnaprej. Na vsa postavljena vprašanja so bili odgovori že podani, je povedal. Pač pa v Sloveniji pogreša to, da bi politika stopila skupaj. »V DZ je opozicija glasovala proti vsem ukrepom, ki so logični in jih

Premier je zavrnil jočitke, da država poleti ni ustrezno ravnala, da bi preprečila nove okužbe. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Premier je zavrnil jočitke, da država poleti ni ustrezno ravnala, da bi preprečila nove okužbe. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
sprejemajo povsod po svetu,« je omenil.

Möderndorfer mu je pri tem odgovoril, da bo opozicija vedno podprla dobre predloge, bo pa proti temu, da se »v imenu covida zaničuje znanstveno in kulturno delo«. Podal je tudi predlog, da DZ opravi razpravo o Janševem odgovoru. DZ bo o njegovem predlogu glasoval v sredo.
 

Pripravljeni upoštevati dobre predloge


Pri vzpostavljanju demografskega sklada bo vlada po besedah premierja upoštevala vsak dober predlog, tudi izmed tistih, ki so jih vložili v SD in SAB. Ker sta v zakonodajnem postopku oba predloga, bi morala po mnenju Soniboja Knežaka (SD) steči širša javna razprava, ki bi nakazala smer, v kateri naj politika sprejme končne rešitve. Janšo je vprašal, ali se bo zavzel za poglobljeno javno razpravo o obeh predlogih in ali bo pri obravnavi vladnega predloga iskal širše soglasje v DZ.

Nekaj stvari je vlada po njegovih navedbah pripravljena upoštevati, a ne bo spremenila začrtane smeri. »To ne pomeni, da bomo spremenili smer, da imamo en sklad, da je upravljanje državnega premoženja enotno in transparentno, da pri nadzoru ne glede na to, kdo je na oblasti, sodelujeta tako vlada kot opozicija ter da se preneha z vrtičkarstvom,« je naštel.

Na Knežakovo vprašanje, kako bo vlada odgovorila na pomanjkljive rešitve predloga zakona o demografskem skladu, na katere je opozorila komisija za preprečevanje korupcije, je Janša odgovoril: »Če gre za resne pripombe, jih bomo upoštevali.« Ob tem  se je vprašal, zakaj komisija z vidika korupcije ne oceni sedanjega sistema: »To vprašanje pa jaz naslavljam na komisijo.«

Preberite še:

Komentarji: