Je to resnično življenje ali zgolj fantazija?

Nekaj poudarkov iz tokratne številke Sobotne priloge.
Fotografija: Zaton premogovništva je izstradal moč skupnosti McDowell v Zahodni Virginiji  in jo potisnil v životarjenje na robu sodobne družbe. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Zaton premogovništva je izstradal moč skupnosti McDowell v Zahodni Virginiji  in jo potisnil v životarjenje na robu sodobne družbe. FOTO: Reuters

Nedavno je kupil portoroško Marino, pred meseci trgovca s tehničnim blagom Big Bang, pred štirimi leti je z nakupom celjskega Izletnika začel zgodbo na področju prevozov. Poimenovali so ga kar »serijski nakupovalec podjetij«. Novinarka Suzana Kos je nekaj mesecev čakala, da je Darko Klarič, eden najbogatejših Slovencev, privolil v intervju. Nerad se namreč izpostavlja, poleg tega ga po vsakem medijskem nastopu zasujejo s poslovnimi idejami in predlogi.

Urednik Sobotne priloge Ali Žerdin pa se je pogovarjal z enim najslavnejših zgodovinarjev na pletu – Niallom Fergusonom. Pred kratkim je pri nas izšla njegova knjiga Trg in stolp (Omrežja, hierarhije in boj za globalni vpliv). Niall Ferguson, ki je bil v mladosti punker in hkrati podpornik Margaret Thatcher, si v knjigi Trg in stolp zastavlja vprašanje, kako sploh razumeti zgodovinske procese in družbo.

Kako razumeti sedanjost, je v portretu novega brazilskega predsednika Bolsonara, ki mu pravijo tudi »tropski Trump«, opisal Boštjan Videmšek.

V Sobotni prilogi nismo pozabili niti na napovedani odstop tega tedna – o Angeli Merkel piše v uvodniku Janez Markeš. Saša Vidmajer pa je pogledala v Italijo, kjer se vse spreminja in hkrati vse ostaja isto.

Nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: AFP
Nemška kanclerka Angela Merkel FOTO: AFP


Delov dopisnik iz New Yorka Sebastijan Kopušar je bil na obisku v Zahodni Virginiji, v okrožju McDowell, ki velja za epicenter sodobne ameriške revščine. Kolumnistka Sobotne priloge Renata Salecl pa piše tudi o tem, da bogataši v silicijevi dolini, večinoma zaposleni v podjetjih, ki služijo s pomočjo interneta, od varušk zahtevajo podpis pogodbe, da otrokom ne bodo dovoljevale dostopa do interneta in da v njihovi prisotnosti ne bodo uporabljale niti pametnih telefonov.

Vesna Milek si je ogledala film Bohemian Rhapsody. Patricija Maličev se je pogovarjala z režiserko Sonjo Prosenc, ki je na festivalu v Karlovih Varih za film Zgodovina ljubezni dobila posebno omembo žirije za izjemen umetniški dosežek. Mojca Kumerdej pa se je s pogovarjala s slovaškim koreografom Milanom Tomášikom, ki je prišel za štiri mesece v Slovenijo, zdaj pa tukaj živi in ustvarja že desetletje.

Komentarji: