Jure Cekuta izgubil bitko s hudo boleznijo

Leta 2002 je kandidiral za predsednika republike. Vpleten je bil v afero Patria.
Fotografija: Cekuta je bil v zadevi Partia II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Odpri galerijo
Cekuta je bil v zadevi Partia II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo

V 68. letu starosti je v soboto umrl slikar Jure Cekuta, je sporočil njegov sin Jure Cekuta mlajši. Od mladih let se je sam likovno izobraževal, med drugim tudi na University of Hawaii. Od leta 1976 je imel več kot 200 samostojnih razstav po Evropi, ZDA in Aziji. Leta 2002 je kandidiral za predsednika republike. Vpleten je bil v afero Patria.

Jure Cekuta se je rodil 6. junija 1952 v Celju, kjer je končal srednjo tehnično šolo ter nadaljeval študij na Višji ekonomsko-komercialni šoli v Mariboru.

Umetniška pot ga je vodila po ZDA in Evropi. Leta 2007 je magistriral ter v letu 2015 končal doktorski študij umetnosti na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu.


Afera Patria in zapor


V aferi Patria je bil obsojen na zaporno kazen. Uprava zapora na Dobu mu je julija na njegovo prošnjo zaradi slabega zdravja začasno prekinila prestajanje zaporne kazni.

Kot navaja STA, je sin zapisal, da je njegov oče »zbolel v dolgoletnem boju s slovenskim pravnim sistemom, v veliki želji, da bi dokazal svojo nedolžnost. Bitko s hudo boleznijo je izgubil v krogu svoje družine in tistih, ki so ga imeli radi.«

Preberite še:

Komentarji: