Kacin: Vloga in medijsko poslanstvo STA nenadomestljivi

Zgodba o STA v tem trenutku nikakor ne prispeva k poenotenju javnosti in učinkovitosti soočanja s covidom, je vladni govorec povedal za Večer.
Fotografija: »Ta zgodba slovenski politični prostor in javnost deli, razklanost slovenske družbe pa še bolj poglablja,« je vladni govorec Jelko Kacin komentiral potezo vlade, ocenjeno za poskus finančnega izstradanja Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Anže Malovrh/STA
Odpri galerijo
»Ta zgodba slovenski politični prostor in javnost deli, razklanost slovenske družbe pa še bolj poglablja,« je vladni govorec Jelko Kacin komentiral potezo vlade, ocenjeno za poskus finančnega izstradanja Slovenske tiskovne agencije. FOTO: Anže Malovrh/STA

Ob ustavitvi tekočega financiranja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) je Jelko Kacin za Večer spregovoril o pomenu te agencije. »Kot ustanovitelj STA tudi po 29 letih poudarjam, da sta njena vloga in medijsko poslanstvo v korist slovenske države izjemno pomembni in nenadomestljivi,« je navedel. Pomen agencije izpostavljajo tudi drugi, ki so sodelovali pri nastanku STA.

»Tiskovno agencijo sem ustanovil tik pred razglasitvijo samostojnosti, še pred vojaškim napadom na Slovenijo. Takrat smo dobro vedeli, da brez lastne tiskovne agencije samostojna država nima možnosti v prizadevanjih za mednarodno priznanje in kot se je pokazalo, tudi ne v obrambi novo razglašene države pred agresijo JLA,« je povedal Kacin.

image_alt
Verčič: Kar se je gradilo 30 let, je mogoče podreti v nekaj tednih


Vloga STA je po njegovih navedbah še danes izjemno pomembna, ne glede na obstoj spletnih portalov in drugih medijev, ki jih takrat ni bilo. »Iz teh razlogov je tudi še kako prav, da država delo Slovenske tiskovne agencije podpira in jo tudi sofinancira.« V luči bodočega predsedovanja Slovenije EU pa kot zlasti pomembnega prepoznava angleški servis STA, ki omogoča, da so z avtentičnimi slovenskimi novicami seznanjene tudi tuje agencije in mediji.

Kako sporno je potemtakem, da vlada financiranje STA na eni izmed dopisnih sej preprosto zaustavi in na tak način onemogoči njeno polno delovanje? »Kot govorec vlade za covid-19 tega ne bi interpretiral, pač pa bi ugotovil, da zgodba o Slovenski tiskovni agenciji in okrog nje v tem trenutku nikakor ne prispeva k poenotenju javnosti in učinkovitosti soočanja države in javnosti s covidom. Ta zgodba slovenski politični prostor in javnost deli, razklanost slovenske družbe pa še bolj poglablja,« je navedel za Večer.
 

»Tovrstna razprava ni vredna odziva«


Izhajajoč iz svojih izkušenj z novinarji STA, zlasti s tistimi, ki poročajo o covidu-19, je Kacin poudaril, da svoje delo opravljajo odgovorno, kakovostno in profesionalno ter si za svoje delo zagotovo zaslužijo plačilo. »Neprimerno je, da bi se kdorkoli od teh ljudi, ki v teh časih res delajo v težkih razmerah, spraševal, ali bo dobil plačo ali ne,« je navedel.

»Je pa seveda tudi res, da je ob tako velikem deležu sofinanciranja STA s proračunskim denarjem na strani proračunskega partnerja zagotovo na mestu, da se poraba tega dela denarja nadzira in o tem tudi sprašuje,« je dodal. Medtem ko je na vprašanje, ali so na mestu tudi vsebinska preizpraševanja, denimo o dolžini intervjujev z glasbeniki, kakršen je Zlatko, odgovoril, da »tovrstna razprava ni vredna njegovega odziva.«

Pomen agencije sta za današnji časnik izpostavila še dva izmed njenih soustanoviteljev Franci Zavrl in Franci Perčič

Preberite še:

Komentarji: