Cena druženja je trenutno previsoka

Inšpektorji in policija pozivajo, naj se ne družimo, saj lahko le tako zajezimo epidemijo.
Fotografija: Testiranje na covid-19 na Metelkovi FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Testiranje na covid-19 na Metelkovi FOTO: Blaž Samec/Delo

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je opozorila, da je cena druženja trenutno previsoka. Inšpektorji namreč opažajo tudi raznorazne pozive na družbenih omrežjih k druženju, ki pa je trenutno prepovedano, in tudi posnetke druženja, kjer je kršena vrsta odlokov. Pozivajo tudi podjetja, naj ne organizirajo novoletnih zabav, včasih tudi pod pretvezo, da gre za izobraževanje.

V obdobju od 30. novembra do vključno 6. decembra so inšpekcijski organi opravili 1921 nadzorov nad obvladovanjem covida-19, izrekli pa 28 prekrškovnih sankcij in 218 opozoril po zakonu o prekrških ter 66 upravnih ukrepov.



Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je povedal, da so v zadnjih sedmih dneh policisti poleg rednih nalog opravili še nadzore na 16.341 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov (dnevno v povprečju več kot 2300). Nekatere so opravili tudi na podlagi sprejetih prijav občanov. Med drugim obravnavajo tudi skupine mladoletnikov, ki se družijo brez mask in podobno. 

Policisti zelo skrbno vsakodnevno opravljajo nadzore v večjih mestih po 21. uri, prav tako opravljajo kontrolo na cestnih povezavah, pri čemer zaznavamo manjše število kršitev. V mestnih središčih ne opažajo večjih kršitev.

Pečjak je opozoril, da je kršitev več med koncem tedna, ko se odpravimo v naravo. Tudi tam moramo upoštevati nošenje zaščitnih mask, družijo naj se le člani istega gospodinjstva, do preostalih pa naj upoštevamo tri metre razdalje. Opozoril je, da je treba vse ukrepe upoštevati tudi na smučiščih. 

Policija deluje po načelu sorazmernosti, najprej izdajo opozorilo, šele nato sledijo strožji ukrepi. 


 

Zapleti po prebolelem covidu


Dr. Hugon Možina, vodja internistične prve pomoči na UKC Ljubljana, je povedal, da so novembra na internistični urgenci sprejeli 270 bolnikov s covidom, 788 pa na nujni prvi pomoči, 186 oseb so nato sprejeli v bolnišnice. Trenutno je v UKC Ljubljana hospitaliziranih 327 bolnikov s covidom-19, od tega jih je kar 56 na intenzivni terapiji, 49 bolnikov je intubiranih oziroma na mehaničnem predihavanju.

Možina je pojasnil, da v zadnjih treh tednih opažajo porast sprejema bolnikov, ki so covid sicer preboleli, a imajo zaplete zaradi dolgotrajnih posledic oziroma poslabšanja drugih bolezni. Gre za zaplete, kot so bakterijska pljučnica, trombotične komplikacije, pljučne embolije, bolnike s kroničnimi internističnimi boleznimi, ki so se jim zaradi covida poslabšale. Več je sladkornih bolnikov, ki se jim je bolezen poslabšala zaradi zdravljenja, več je tudi oseb z opešanim srcem, saj covid poškoduje tudi srce. V prihodnjih mesecih bi teh povratnikov lahko bilo še več. Večinoma gre za starejše bolnike. 


Statistika


Včeraj so opravili 6453 testov, pozitivnih je bilo 1813 testiranih oseb (to je 28 odstotkov). V bolnišnicah se zdravi 1268 oseb, na intenzivni negi je 196 oseb. Iz bolnišnice so jih odpustili 113. Umrlo je 49 oseb. Epidemiološka slika je najslabša v Posavju, najmanj okuženih pa je na Goriškem. 

image_alt
Pozitivnih 28 odstotkov testov, umrlo je 49 oseb s covidom-19


Še vedno je veliko okuženih v domovih za starejše občane. V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 106 stanovalcev in 47 zaposlenih, od tega 31 zdravstvenih delavcev. So pa včeraj potrdili kar nekaj na novo okuženih. Med stanovalci je bila okužba potrjena pri 138, na novo okuženih med zaposlenimi pa je 71. Aktivno okuženih je trenutno 2568 stanovalcev in 1122 zaposlenih, od tega 651 zdravstvenih delavcev.

Preberite še:

Komentarji: