Kaj pa sprehodi s psi?

Nekatere države precej omejile gibanje domačih ljubljenčkov, Slovenija jih za zdaj ne bo.
Fotografija: Odlok o začasni prepovedi zbiranja zagotavlja ljudem, da dostopajo do najbližje sprehajalne površine; tudi s psom:
FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Odlok o začasni prepovedi zbiranja zagotavlja ljudem, da dostopajo do najbližje sprehajalne površine; tudi s psom: FOTO: Leon Vidic/Delo

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je napovedal, da bo v Srbiji kmalu sledila prepoved enournega sprehajanja psov, podobno prepoved imajo v Južni Afriki (dovoljeno le okoli bivališča), omejitve imajo Italijani, v Franciji so sprehodi s psi prav tako dovoljeni le v bližnji okolici doma. Ali se kaj podobnega obeta tudi pri nas?

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zagotavlja ljudem, da dostopajo do najbližje parkovne, sprehajalne površine, najbližjega gozda in tam opravijo sprehod, ki so ga načrtovali; tudi s psom, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.


Psi ali mačke se ne okužijo s koronavirusom


Na ministrstvu ugotavljajo, da odlok trenutno v zadostni meri služi svojemu glavnemu namenu, da se ljudje ne združujejo in da tudi na ta način omejimo širjenje virusa. Spremembe odloka zato ne načrtujejo, ponovno pa pozivajo vse prebivalce k odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju tega ukrepa.

Kot so že pred tedni objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da ne obstajajo nikakršni dokazi o tem, da se psi ali mačke lahko okužijo s koronavirusom. Podobno navajajo tudi drugi viri, kot so Center for Disease Control v ZDA, Public Health England, WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) in drugi.

Komentarji: