Kako poslujejo trgovci in kaj morajo vedeti potrošniki

Živilske trgovine, tudi tiste v nakupovalnih središčih, so odprte. Uporabniške izkušnje so različne, nekje uporabljajo zaščitno opremo, drugje ne.
Fotografija: V Mercatorju urejajo koridorje za kupce v večjih nakupovalnih centrih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Mercatorju urejajo koridorje za kupce v večjih nakupovalnih centrih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – »Upoštevamo navodila oziroma ukrepe države. Mercatorjeve trgovine so odprte, v trgovinah M-Tehnika pa so odprti samo oddelki vrt in kmetijstvo, kar je del vladne odredbe.« Tako so na vprašanja o poslovanju trgovin znotraj večjih trgovskih centrov odgovorili pri največjem trgovcu pri nas. Preverili smo, kako so se na vladni ukrep odzvali tudi drugi trgovci.



Iztok Verdnik, tiskovni predstavnik Mercatorja, je o novem obratovalnem času Mercatorjevih trgovin pojasnil: »Obratovalni čas trgovin še ni spremenjen, seveda pa se razmere spreminjajo tako rekoč iz ure v uro. Mercator bo seveda poskrbel za obveščanje kupcev.«  Ob tem je posebej izpostavil, da je dodatna težava ukrep, po katerem ni zagotovljeno varstvo za otroke zaposlenih v Mercatorju, še posebej otrok do 13. leta. Težava za njihove zaposlene pa je seveda tudi ukinitev javnega prometa.

Glede varnosti je Verdnik pojasnil, da zaposleni v Mercatorju uporabljajo maske. Na vhode so že pred časom namestili plastične rokavice za vse kupce, že dober teden redno razkužujejo delovne površine in opremo. Prejšnji teden so spremenili tudi uporabo samopostrežbe pri pekovskem pecivu (tako imenovani  bake-off), kar pomeni, da so zdaj vsi ti izdelki pakirani. 

V Mercatorju so na vhode že pred časom namestili plastične rokavice za vse kupce, že dober teden redno razkužujejo delovne površine in opremo. FOTO: Marko Feist 
V Mercatorju so na vhode že pred časom namestili plastične rokavice za vse kupce, že dober teden redno razkužujejo delovne površine in opremo. FOTO: Marko Feist 


»Urejamo koridorje za kupce v večjih nakupovalnih centrih. Varnostne ukrepe bomo še razširjali, seveda če bodo potrebni. Moramo pa posebej poudariti, da naši zaposleni v operativi delajo z izrednimi napori, zato velja posebna zahvala. Zahvaljujemo se tudi vsem kupcem, ki upoštevajo vse preventivne ukrepe, ki veljajo v Sloveniji. Hkrati jih pozivamo, naj si ne delajo prevelikih zalog, ker te niso potrebne. Zalog imamo namreč dovolj, « še dodajajo v Mercatorju. 


Tuš: vse trgovine so odprte 


Iz družbe Engrotuš so sporočili, da so vse Tuševe trgovine, tudi tiste v nakupovalnih središčih, odprte, vendar po skrajšanem delovnem času – od ponedeljka do sobote med 9. in 18. uro ter ob nedeljah med 8. in 12. uro. Nekatere trgovine so izjema, zato vse informacije sproti objavljajo na njihovi spletni strani.

»V skladu s priporočili NIJZ smo sprejeli nabor preventivnih ukrepov. Skrbimo za razkuževanje površin, imamo razkužila za roke ter rokavice za kupce in prodajno osebje, sproti osveščamo kupce, zaposlene, dostavne službe. Povečali smo število razkužilnih mest v trgovinah, ki so na voljo tako kupcem kot zaposlenim,« pravi Anja Marjetič, vodja korporativnega komuniciranja družbe Engrotuš.

Dodatno so okrepili dezinfekcijo delovnih površin, vozičkov, nakupovalnih košar, s posebnimi obvestili pa opozarjajo stranke na uporabo zaščitnih rokavic na svežih oddelkih, upoštevanju razdalje med gibanjem po poslovalnici ter nasploh o tem, naj se v trgovino odpravijo samo, če so zdravi. Zaposlene so dodatno poučili o priporočilih za preprečevanje okužb, na blagajne Tuševih trgovin pa že montirajo zaščitna stekla. Včeraj so na ta način opremili 16 trgovin, danes še preostalih 89, na blagajnah uvajajo diskrecijske črte, na frekventnih lokacijah pa omejujejo število kupcev v trgovini.

»Zaščitne maske so danes že na poti in jih bomo še danes distribuirali po Tuševih poslovalnicah. Prihodnji teden pričakujemo že novo dobavo,« še dodajajo v družbi Engrotuš. 

V Mercatorju urejajo koridorje za kupce v večjih nakupovalnih centrih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V Mercatorju urejajo koridorje za kupce v večjih nakupovalnih centrih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Krajši delovni čas v Hoferjevih trgovinah 


Iz Hoferja so sporočili, da z jutrišnjim dnem, torej od torka, 17. marca, uvajajo krajši delovni čas. Tako bodo Hoferjeve trgovine odprte od ponedeljka do sobote od 8.30 do 17. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. V vseh 87 trgovinah Hoferja po Sloveniji ukrep o skrajšanjem delovnem času velja  do preklica. 

V tem diskontnem trgovcu se pripravljajo tudi na sistem nadzorovanega vstopa v trgovine, saj bi tako omejili enkratno število kupcev v trgovini in s tem zaščitili tako kupce kot tudi zaposlene. Hkrati potrošnike obveščajo, da dobavna veriga poteka brez večjih posebnosti. Njihovi zaposleni v logistiki in prodaji si namreč prizadevajo, da je razpoložljivost izdelkov na trgovskih policah ponovno zadostna.


Supernova:  Znotraj centrov odprte nekatere trgovine


Nakupovalni in trgovski centri iz skupine Supernova so odprti v skladu z odredbo vlade. Tako ostajajo odprte prodajalne z živili, trgovine za male živali, lekarne, drogerije, banke, prodajalne z medicinskimi pripomočki in druge nujne službe za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, so sporočili iz družbe. Hkrati pa dodajajo, da nakupovalnih središč ne morejo popolnoma zapreti, saj morajo omogočiti dostop do prodajaln, ki so odprte. Glavni živilski trgovci v skupini Supernova centrov so Mercator, Interspar in Spar.

Za megamarkete Interspar in trgovine Spar, ki so v nakupovalnih centrih Supernova Qlandia, velja delovni čas, kot ga objavljajo na svojih spletnih straneh (www.spar.si/trgovine), restavracije Interspar pa so zaprte. 

Mercatorjeve trgovine v skupini centrov Supernova trenutno delujejo po nespremenjenem delovnem času. Vse spremembe odpiralnih časov bodo sproti objavljali na spletnih straneh (www.supenova.si in www.qlandia.si). Glede na trenutne razmere pa se delovni čas trgovin lahko spremeni. Preostale trgovine, ki so odprte (drogerije, lekarne, banke …), obratujejo od 10. do 18. ure.
 

V nakupovalnih centrih razkužujejo tudi tekoče stopnice


Na vprašanje, kako so v nakupovalnih središčih Supernove in Qulandie poskrbeli za varnost zaposlenih in potrošnikov, odgovarjajo: »V izbrane centre smo namestili dezinfekcijske naprave (trenutno še čakamo nove dobave dezinfekcijskih naprav, posebna razkužila pa niso dobavljiva) in ozaveščamo o pravilni higieni rok. Na vhode, toaletne in službene vhode v nakupovalnih središčih smo namestili informacije o koronavirusu in navodila glede preventivnega ravnanja.«

Okrepili so storitve čiščenja, predvsem površin, izpostavljenih dotikom rok, kot so: tekoče stopnice, toaletni prostori, sedežne garniture. Vse zaposlene so obvestili glede preventivnih ukrepov o dodatni higieni in ravnanju za preprečitev možnosti okužbe, na objektih, kjer je to možno, pa še dodatno prezračujejo prostore. 
 

Lidlove trgovine s skrajšanim obratovanjem


Iz Lidla so sporočili, da so skrajšali delovni čas obratovanja vseh njihovih trgovin. Te bodo do preklica odprte med ponedeljkom in soboto od 8.30 do 18. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. Glede skrbi potrošnikov o pomanjkanju izdelkov odgovarjajo, da sicer opažajo izredno povečanje nakupov izdelkov z daljšim rokom trajanja (oziroma suhega sortimenta ter higienskih pripomočkov), vendar pa si prizadevajo  za zagotovitev najboljše možne razpoložljivost izdelkov v vseh Lidlovih trgovinah. »Spremljamo stanje zalog in se bomo, če nastanejo motnje v dobavi, odzvali z s pripravljenimi rezervnimi scenariji,« dodajajo v diskontnem trgovcu.

Glede varnosti zaposlenih in potrošnikov v Lidlu poudarjajo, da so že ob prvih primerih okužbe v drugih evropskih državah uvedli nekaj ukrepov za večjo varnost zaposlenih, takoj so tudi poskrbeli, da so zaposleni v njihovih trgovinah in skladišču opremljeni z zadostno količino razkužil.

»Prav tako smo že naročili dodatna razkužila za kupce, ki jih bomo postavili takoj, ko bo to mogoče. Kupce stalno opozarjamo na dosledno uporabo rokavic pri izbiri pekovskih izdelkov s samopostrežnih regalov. Uvedli smo tudi dodatno razkuževanje ročk na vozičku in košarah ter površine na blagajni, ki so bolj izpostavljene kupcem,« dodajajo  v Lidlu. 

​Ponovno so pridobili mnenje ministrstva za zdravje, ki je v ponovilo stališče NIJZ, da maske niso smiselne, saj so manj primerna zaščita. Prejšnji teden so naročili tudi zaščitna (pleksi)stekla, ki jih bodo v teh dneh namestili na blagajne v njihovih trgovinah.


V Sparu in Intersparu prilagajajo odpiralni čas


Iz Spara so obvestili o prilagojenem delovnem času trgovin. Od torka, 17. marca, veljajo naslednji delovni časi: od ponedeljka do sobote bodo trgovine Spar odprte od 10. do 18. ure (z izjemo trgovine Ptuj Osojnikova, Kranj Zoisova, Velenje Kidričeva in Celje Glazija, ki se v soboto zaprejo po običajnem delovnem času). V nedeljo bodo trgovine Spar odprte od 8. do 12. ure (kar velja za trgovine, ki so tudi sicer ob nedeljah odprte).

V trgovinah Interspar je delovni čas od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure, v nedeljo pa od 9. do 15. ure. Restavracije Interspar so od danes, 16. marca, zaprte.

»V vseh naših poslovalnicah smo sprejeli dodatne ukrepe, ob tem pa skrbno sledimo navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Posebno pozornost namenjamo vsem zaposlenim, ki smo jih ustrezno informirali, da ravnajo po priporočilih uradnih inštitucij, v prostore za zaposlene (kot so skupni prostori, garderobe, toaletni prostori) smo namestili dodatna razkužila in jim razdelili tudi osebna razkužila, poleg tega jih dnevno opozarjamo na pomembnost rednega razkuževanja, « poudarjajo v Spar Slovenija.

Ob tem dodajajo, da bodo  zaposlene na izpostavljenih delovnih mestih opremili z dodatno zaščitno opremo, torej z maskami in rokavicami. Še enkrat pa  kupce prosijo, naj v trgovinah ohranjajo priporočeno varnostno razdaljo 1,5 metra.
 

V spletni trgovini nakupujte po polnoči

  
Da bi lahko zadostili velikemu številu naročil v spletni trgovini Spar Online in za zagotavljanje pravočasne dostave naročil so v družbi Spar Slovenija zaposlili več ljudi in podvojili kapacitete. Ob tem priznavajo, da so kljub temu  vsa časovna okna za dostavo oziroma prevzem zasedena že v eni uri po odprtju. Nova časovna okna, ki omogočajo nova naročila, se odprejo vsak dan ob polnoči, in sicer za dostavo oziroma prevzem za četrti delovni dan. »Najboljši čas za naročilo je torej malo po polnoči, ob tem pa prosimo za potrpežljivost, saj je sistem zaradi izrednega števila naročil zelo obremenjen. Naročanje za isti ali prihodnji dan bo ponovno mogoče, ko se bodo razmere normalizirale. Kupce prosimo za razumevanje, saj trenutna situacija od vseh nas zahteva precej prilagoditev in sprememb, « dodajajo v Spar Slovenija,


Prek spleta plačujte le s karticami


Vsi vozniki in dostavna vozila Spar so opremljeni z rokavicami in razkužili. Po vsaki dostavi si vozniki razkužijo roke, razkužijo pa tudi POS terminal za plačevanje. Prav tako ne vstopajo v stanovanja, hiše in bloke, izjeme so le v primeru, če gre za starejše kupce, ki bi živila težko prinesli v višja nadstropja. Kupce naprošajo, naj plačujejo po spletu oziroma ob prevzemu le z brezgotovinskimi plačilnim karticami. Da bi zmanjšali možnost stika in s tem potencialnega prenosa okužbe, so namreč v spletni trgovini Spar Online prekinili poslovanje z gotovino.



 

Preberite še:

Komentarji: