Kakovostna letina najstarejše trte

Na mariborskem Lentu so danes obrali najstarejšo trto na svetu.
Fotografija: Najstarejša trta na svetu je letos obrodila 34 kilogramov kakovostnega grozdja. Foto Blaž Samec
Odpri galerijo
Najstarejša trta na svetu je letos obrodila 34 kilogramov kakovostnega grozdja. Foto Blaž Samec

V Mariboru je bil danes pravi mestni praznik, saj so na Lentu že 35. leto zapored obrali najstarejšo trto na svetu. Prvi grozd trte, ki šteje že 450 let, je letos odrezala pevka Maja Keuc, skupaj pa je trgatev prinesla 34 kilogramov pridelka. S tem se je sklenil 21. Festival Stare trte v organizaciji Zavoda za turizem Maribor, ki bo še ta mesec trto kot Guinnessovo rekorderko predstavil na Expu v Dubaju in se z digitalizacijo njene zgodbe potegoval za nagrado Evropske mreže za kulturni turizem.

image_alt
Dom najstarejše trte in prijaznih ljudi


V kulturno-etnografskem programu pred Hišo Stare trte so tudi letos sodelovali mariborski župan Saša Arsenovič, skrbnik Stare trte Stane Kocutar, mariborska vinska kraljica Neža Jarc, slovenska vinska kraljica Ana Pavlin ter brači iz Malečnika. SKocutar je ocenil, da je najstarejša trta na svetu svoj letošnji krog vegetacije sklenila z izjemno kakovostno letino. »Cvetenje se je začelo 4. junija - najpozneje v zadnjih 34 letih, vendar so nato njene grozdne jagode v samo 21 dneh dosegle velikost povprečnega zrna graha, kar pomeni, da je ob ugodnih junijskih pogojih v nekaj dneh nadoknadila zaostanek,« je pojasnil.

Prvi grozd je obrala pevka Maja Keuc. Foto Blaž Samec
Prvi grozd je obrala pevka Maja Keuc. Foto Blaž Samec


Da je trta vinogradnike presenetila s svojo trdoživostjo in končnim vrhunskim pridelkom, sta potrdili tudi vinski kraljici Neža Jarc in Ana Pavlin. Direktor zavoda Jure Struc je ocenil, da je trta odlično izhodišče za turistično povezovanje. Dodal je, da bodo v mednarodnem prostoru to nadgradili tako, da bodo z najstarejšo trto nastopili kot s simbolom za uspešne mariborske zgodbe lokalnega izvora, a globalnega potenciala.

Župan Arsenovič v svojem nagovoru poudaril pomen skorajšnje ureditve Lenta in dravske promenade: »Z ureditvijo mariborskega Lenta kot tudi Hiše Stare trte se ji bodo pisali še boljši časi, s tem pa tudi vsem nam in našim izjemnim štajerskim vinogradnikom.«

 

Komentarji: