Kandidatura za ministra bi bila svojevrsten izziv

Ali bo Samo Fakin kandidat za ministra za zdravje, prepušča odločitvi predsedniku vlade Marjanu Šarcu.
Fotografija: Samo Fakin FOTO: Delo
Odpri galerijo
Samo Fakin FOTO: Delo

Nekdanji generalni direktor ZZZS Samo Fakin je za STA potrdil, da so ga iz LMŠ povabili na pogovor o zdravstvu. Iz pogovora sklepa, da bistvenih razhajanj glede urejanja zdravstva med njimi ni. Glede morebitne kandidature za ministra za zdravje pa je dejal, da je to svojevrsten izziv, a »počakajmo do ponedeljka, da se bodo stvari uradno odvile«.

Ali bo Fakin kandidat za ministra za zdravje, prepušča odločitvi predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Je pa za STA dejal, da zdravstvo dobro pozna: »In znam to delati.« Kakšnih preuranjenih napovedi ne želi dajati, saj da »se lahko marsikaj zgodi«. »Čim daš glavo ven, začne pihati,« je ponazoril.

Tega, ali lahko računa na podporo strank obetajoče se koalicije, saj jo bodo med drugim tvorile tudi stranke, ki ga v preteklem mandatu niso podprle v kandidaturi za generalnega direktorja ZZZS, pa ni želel komentirati.

»Ti ljudje so tudi nenehno govorili, da v politiki ne smeš gojiti zamer,« je dejal in dodal, da je šlo pri vprašanju njegove nepotrditve za generalnega direktorja javne zdravstvene blagajne pred nekaj leti za bitko položajev, medtem ko mu ni nihče očital nič konkretnega.

LMŠ bo sicer poleg zdravstvenega vodila še tri resorje: notranje zadeve, javno upravo in finance. Za vodenje slednjega se Šarec pogovarja z dosedanjo ministrico Matejo Vraničar Erman. Ta je imela po neuradnih informacijah nekaj zadržkov predvsem glede javnofinančne vzdržnosti koalicijske pogodbe in naj bi želela zagotovila, da bo vlada spoštovala fiskalno pravilo. Kot je slišati neuradno, pa se stvari premikajo v pozitivni smeri.

Komentarji: