Kdo ima zasluge za bazen: Cerar ali Popovič?

Miro Cerar in Zdravko Počivalšek sta se fotografirala na Popovičevem projektu, ne da bi mu to povedala
Fotografija: Olimpijski bazen Koper je privlačna volilna tema. FOTO: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Olimpijski bazen Koper je privlačna volilna tema. FOTO: Boris Šuligoj

Koper - Kdo ima zares zasluge, da se nadaljujejo dela v koprskem olimpijskem bazenu v poslovnem kompleksu Solis in da bo Koper dobil prvi pokriti bazen v državi (z merami 50 krat 25 metrov), ki izpolnjuje vse zahteve za organizacijo mednarodnih plavalnih in vateropolskih turnirjev? Premier Miro Cerar in minister Zdravko Počivalšek sta si prejšnji teden ogledala gradbišče bazena, ne da bi za ogled prosila predstavnike investitorja, torej predstavnike občine Koper.

Premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta se na gradbišču zadržala krajši čas, kjer sta se tudi fotografirala. Pred tem je državna sekretarka Lilijana Kozlovič sporočila, da si je močno prizadevala za odobritev 8,2 milijona evrov, s katerimi naj bi v Kopru uredili in spravili k življenju to dolga leta nasedlo gradbišče propadlega Primorja in Stavbenika. »Nihče na občini Kope ni vedel, da bosta prišla oba predstavnika stranke SMC oziroma premier in minister, zato so na gradbišče šli brez naše vednosti,« nam je včeraj potrdila direktorica občinske uprave Sabina Mozetič. To je potrdil tudi lastnik izvajalskega gradbenega podjetja Grafist Ante Guberac: »O nenavadnem prihodu na gradbišče so me kasneje obvestili delavci, ki seveda niso nasprotovati tako visokemu obisku. Niti mi nismo vedeli vnaprej zanj.«
 

Največ zaslug smo imeli na občini


V občinski  upravi so s še večjim začudenjem sprejeli novico, da naj bi stranka SMC pomagala pri uresničitvi projekta. »Sploh ne drži, da naj bi imela ta stranka zasluge za 8,2 milijona evrov. To je celoten znesek, ki je potreben za realizacijo dokončanja olimpijskega bazena.  Od tega smo imeli največ zaslug na občini, kjer smo pripravili dober projekt. Potem so se župani in njihove strokovne službe iz združenja mestnih občin v skladu s sprejeto metodologijo dogovorili, kateri objekti bodo deležni evropskih sredstev iz trajnostnih urbanih strategij in evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Iz tega evropskega mehanizma je denar za projekte prejelo 11 mestnih občin, za kar smo si skupaj prizadevali vsaj dve leti. Za bazen smo prejeli 4,7 milijona evrov evropskih in 1,2 milijona državnih sredstev, nekaj čez dva milijona pa je sredstev občinskega proračuna. Pri tem nismo opazili, kakšne posebne pomoči predstavnikov stranke SMC. Je pa res moral projekt tudi v vsa preverjanja in potrditve v Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, na okoljsko, infrastrrukturno in finančno ministrstvo. Prejšnji teden smo dobili končni sklep o dodeljenih sredstvih, vendar je bil denar pridobljen postopoma že v prešnjih, dolgotrajnih postopkih,« je razložila  direktorica Sabina Mozetič.
 

»SMC je dala svoj  prispevek«


Lilijana Kozlovič in Miro Cerar pa sta v sporočilu po obisku gradbišča pojasnila: »V SMC smo dali svoj prispevek za sprejem takšne politične odločitve na ravni vlade, s katero so se odobrila evropska in državna sredstva za dokončanje olimpijskega bazena v Kopru.«

Po navedba Anteja Guberca bi morali olimpijski bazen dokončati do januarja 2019, vendar bodo dela dokončali oktobra oziroma nedvomno pred lokalnimi volitvami novembra letos, kar naj bi bil eden od Popovičevih  predvolilnih adutov. Grafist počasi že začenja z deli v drugem sklopu poslovnega kompleksa Solis, saj bi glede na sklenjeno pogodbo do konca junija 2019  morali dograditi tudi nove prostore za upravno enoto in vse ostale državne službe v Kopru.

Komentarji: