Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kdo so naši novi zakonodajalci?

V državnem zboru bo le 22 žensk. Najmlajša poslanka ima 28 let, najstarejši poslanec 73
Čez dober teden bodo znani dokončni uradni rezultati nedeljskih državnozborskih volitev. FOTO: Jure Eržen
Čez dober teden bodo znani dokončni uradni rezultati nedeljskih državnozborskih volitev. FOTO: Jure Eržen
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič
5. 6. 2018 | 06:00
2:24
Ljubljana – Čez dober teden bodo znani dokončni uradni rezultati nedeljskih državnozborskih volitev. Po prištetju glasov po pošti iz tujine se utegne spremeniti kvečjemu še kakšen mandat znotraj posamezne stranke, sicer pa je sestava 90-članskega državnega zbora znana.

Kakšen je slovenski poslanec? Foto Infografika
Kakšen je slovenski poslanec? Foto Infografika


V parlament se je uspelo uvrstiti rekordnemu številu strank, kar devet jih bo imelo svoje predstavnike. Le 36 poslancev iz prejšnjega sklica bo ostalo v državnem zboru, med njimi je večina predstavnikov SDS, NSi in Levice, preostalih 54 pa jih prihaja na novo, nekateri se vračajo po odsotnosti enega mandata (Alenka Jeraj, Zvonko Černač) ali celo dveh (Zmago Jelinčič). Nova bosta predstavnika narodnih skupnosti – Roberto Battelli se je poslovil po kar sedmih mandatih, po neuradnih izidih bo italijansko skupnost od zdaj zastopal strokovni vodja izolske bolnišnice in izolski podžupan Felice Žiža. Predstavnik madžarske narodne skupnosti pa bo v prihodnjih štirih letih predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath.


Kako bo videti nov sklic parlamenta?


V njem je 66 moških in le 22 žensk, v mandatu leta 2014 jih je bilo 32. Najmlajša je 28-letna Jerca Korče (LMŠ), ki je dober mesec mlajša od Žana Mahniča (SDS), do zdaj je bila nezaposlena. Najstarejši je 73-letni upokojenec Peter Jožef Česnik (SAB).

Med izbranci ljudstva je dvajset srednješolsko izobraženih, prav toliko jih ima magisterij, 42 je visokošolsko izobraženih, šest pa je doktorjev znanosti. Poslancev bo tudi pet dosedanjih županov – če se bodo odločili za državni zbor, bodo za vodenje občin morali pooblastiti podžupane, jeseni pa bodo tako ali tako lokalne volitve.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine