Kirurg Miha Weiss je podal odpoved delovnega razmerja

Kakšna bo prihodnost otroške srčne kirurgije? O aktualnih zadevah je spregovorilo vodstvo ljubljanskega kliničnega centra.

Točno pred dvema mesecema oziroma 24. marca smo poročali o tem, da je vrhunski češki kirurg Roman Gebauer prekinil sodelovanje z ljubljanskim kliničnim centrom. Dan po objavi članka so vodilni v UKC Ljubljana obljubili, da bodo naredili vse, da se bodo zadeve uredile in da ni razloga za skrb. Obljubili so tudi, da bodo vzpostavili stik s češkim kirurgom.

Medtem je odjeknila vest, da je odpoved pogodbe o zaposlitvi podal še Miha Weiss, kirurg, ki ga je Gebauer izšolal.

V zvezi s tem in prihodnostjo otroške srčne kirurgije so danes ob 12. uri spregovorili generalni direktor UKC doc. dr. Marko Jug, strokovni direktor doc. dr. Gregor Norčič, strokovni direktor pediatrične klinike doc. dr. Marko Pokorn, strokovni direktor kirurške klinike doc. dr. Ivan Knežević, predstojnik KO za kirurgijo srca in ožilja asist. dr. Nikola Lakič in vodja Centra – oddelka za otroško kirurgijo Robert Kordič.

Gebauerja smo v začetku maja vprašali, ali so ga iz UKC že kontaktirali glede možnega nadaljnjega sodelovanja, a se na naša vprašanja še ni odzval.

Konec marca smo sicer poročali, da je generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug držal obljubo in stopil v stik s češkim kirurgom. V. d. strokovnega direktorja UKC doc. dr. Gregor Norčič je na vprašanje, ali bi Gebauer prišel v UKC Ljubljana, če bi ga jutri nujno potrebovali, je v. d. strokovnega direktorja glede na informacije, ki jih je tedaj imel, odgovoril pritrdilno.

Program nemoteno deluje

Vodilni možje ljubljanskega kliničnega centra so na današnji tiskovni konferenci povedali, da program poteka nemoteno, a da se obetajo kadrovske spremembe, saj jih zapušča tudi dr. Weiss. Kaj ga je prignalo do te odločitve? Kaj je zahteval, pa mu niso mogli ugoditi?

V. d. strokovnega direktorja doc. dr. Gregor Norčič je dejal, da na to vprašanje ne more odgovoriti, ker je problem, da je Weiss v pogovorih o delovanju centra za obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami izražal nezadovoljstvo z razmerji med različnimi profili zdravnikov, konkretno pa ni ponudil alternativne možnosti. »V več razgovorih sem ga pozval, naj jasno pove, kako misli, da bi zadeva bolje delovala, naj stvari definira sam,« je povedal Norčič in dodal, da niso dobili nobenega prispevka.

Weiss je bil že od leta 2019 vodja centra za kardiokirurško obravnavo otrok, ki pa je obstajal le formalno. Zdaj so želeli procese v tem centru formalizirati, določiti pravila. Po besedah Norčiča je bilo v načrtu, da bi poslovnik dodelali do junija, zato so se tudi že lotili sistematizacije delovnih mest: v centru bi delovalo 17 zdravnikov štirih specialnosti. »V ciljni ravnini sem si predstavljal, da se sestanemo z vsemi vpletenimi in se dogovorimo, kaj bi še popravili, a do tega nismo prišli, ker je vodja ocenil, da se stvar ne razvija dovolj hitro.«

Norčič je prvi razgovor z Weissom, ki je bil nekaj časa odsoten, opravil šele 11. aprila: »Nepošteno je, da po mesecu in pol, ki je bil namenjen reševanju problematike, nekdo pravi, da se nič ne dogaja in da mu ni nihče prišel naproti.«

Spomnil je še, da je funkcijo strokovnega direktorja nastopil na dan zadnje konference na temo otroške srčne kirurgije in se je torej začel s to problematiko takoj ukvarjati. V mesecu in pol intenzivnega reševanja položaja pa mu, kot kaže, ni uspelo govoriti s češkim kirurgom, je pa bil z njim v stiku generalni direktor. Dogovorila sta se, da organizirajo spletno srečanje po tem, ko bo dodelana vizija osamosvojitve centra in bodo stvari bolj jasne. »V veliko strokah morajo sprejeti nova pravila igre, sicer stvar lahko razpade, zato je treba premišljeno in konsenzualno ravnati, to pa zahteva čas,« je pojasnil Jug.

Zapuščeni sredi bitke

Z Weissom je govoril danes zjutraj, a je ta vztrajal, da je odstopna izjava nepreklicna, ker se ne deluje po pričakovanjih. »A nekaj so pričakovanja, nekaj pa možnosti,« meni Jug, ki je že začel iskati druge rešitve. Vzpostavil je stik s kirurgom Janezom Vodiškarjem, ki deluje v Stuttgartu in je pripravljen pomagati. Jug upa, da bodo sodelovanje z njim kmalu tudi uresničili. O Vodiškarju je dejal, da je bila država v preteklosti do njega precej mačehovska, a da je zdaj vseeno dobil občutek, da si želi Sloveniji nekaj dati.

»V teh dveh mesecih smo se res trudili, da bi naredil korake naprej. Upali smo, da nam bo Weiss predlagal strukturiran dokument, da bi lahko uredili poslovnik in bi center lahko zaživel. Zato nas je toliko bolj prizadelo, ko sem bil v torek informiran, da je dal odpoved. Sredi bitke za izboljšave nas zapušča eden naših glavnih akterjev,« je sklenil Jug. Tvegali smo razpad centra zaradi ene osebe, zdaj pa nas ta oseba zapušča, je bil še kritičen.

Po besedah strokovnega direktorja Pediatrične klinike Marka Pokorna na srčno operacijo čakajo trije otroci, pri katerih bo treba poseg izvesti v mesecu ali dveh. Dejal je, bodo vzpostavili stik s tujima centroma, da jih operirajo tam: »Že predhodno je bilo na konziliju sklenjeno, da se bodo ti otroci zdravili na tak način.« Načelno bi, če bi prišel Gebauer, ti otroci lahko bili operirani v Sloveniji, je še dodal.

Weiss, ki mu torej ne očitajo slabega kirurškega dela, pač pa neizpolnjevanje birokratskih nalog, je za STA navedel, da zaradi pravil komuniciranja v UKC Ljubljana ne sme dajati izjav. Tudi sicer nima namena prati umazanega perila v javnosti, ne glede na to, kako se je vodstvo UKC odzvalo na njegovo odpoved, je dodal.

Preberite še:

Komentarji: