Kje vse bodo v drugem valu zdravili bolnike covidom-19

V novem valu epidemije UKC ne bo kar na pamet – za vsak primer – za ortopedske bolnike zaprl vrat ortopedske klinike.
Fotografija: covid-19 Hrastnik
Odpri galerijo
covid-19 Hrastnik

Na kliniki za pljučne bolezni na Golniku so se pripravljali, da bi včeraj sprejeli prve bolnike s covidom-19 v tem valu, a se je zjutraj izkazalo, da to (še) ni potrebno, je povedal direktor klinike Aleš Rozman. Sredi prejšnjega tedna so bile namreč zmogljivosti UKC Ljubljana in UKC Maribor za covid bolnike 70-odstotno zasedene, kar je pogoj, da se aktivira tretja covid bolnišnica v državi – Golnik. Kje vse bodo po novem pandemskem načrtu zdravili bolnike s covidom-19?

UKC Ljubljana, ki je bil v prvem valu glavna bolnišnica v Sloveniji za zdravljenje covida-19 in bo tako še naprej, je spremenil svoj pandemski načrt.

»Pandemski načrt predvideva obvladovanje obolelih za covidom-19 na način, da čim manj hromimo delovanje UKC,« je dejal Janez Poklukar, generalni direktor UKC, ki meni, da terciarne klinike niso najbolj primerne za zdravljenje covida-19.

»V UKC imamo edino stomatološko kliniko v državi, edino dermatološko, edino za ušesa nos in grlo, edino ortopedsko kliniko v Sloveniji. Ne smemo jih zapreti.«

Jane Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana: »V UKC imamo edino stomatološko kliniko v državi, edino dermatološko, edino za ušesa nos in grlo, edino ortopedsko kliniko v Sloveniji. Ne smemo jih zapreti.« Foto Blaž Samec
Jane Poklukar, generalni direktor UKC Ljubljana: »V UKC imamo edino stomatološko kliniko v državi, edino dermatološko, edino za ušesa nos in grlo, edino ortopedsko kliniko v Sloveniji. Ne smemo jih zapreti.« Foto Blaž Samec


V tokratnem valu epidemije UKC ne bo kar na pamet – za vsak primer – za ortopedske bolnike zaprl vrat ortopedske klinike, kot je to storil v prvem valu, da bi v njej zdravil bolnike s covidom-19.

Izkazalo se je namreč, da so v prvem valu v nekaj manj kot mesecu dni, kolikor je bila ortopedija namenjena covidu-19, v njo premestili le 12 težjih covid bolnikov od skupaj 149 bolnikov, ki so bili do 13. maja sprejeti v UKC.

V tem času je zaradi teh 12 bolnikov »odpadlo« okoli 200 ortopedskih bolnikov, ki so čakali na operacijo kolka ali hrbtenice. Ortopedska klinika je imela tako 1,08 milijona evrov izpada prihodka, čakalne dobe pa so se podaljšale. Ortopedske klinike v novem pandemskem načrtu niso povsem izpustili, a ne bo na udaru prva. »Ortopedska klinika bo delovala nemoteno, dokler bo to mogoče,« je dejal direktor, ki meni, da je največji izziv zdaj ločitev zdravstva na covid in ne-covid zdravstvo.

Na ortopedski kliniki je v prvem valu zaradi 12 bolnikov s covidom odpadlo okoli 200 operacij kolkov in hrbtenic. Foto Jože Suhadolnik
Na ortopedski kliniki je v prvem valu zaradi 12 bolnikov s covidom odpadlo okoli 200 operacij kolkov in hrbtenic. Foto Jože Suhadolnik


Da bi bila zagotovljena ločitev že od začetka, iščeta ljubljanska občina in Zdravstveni dom primerne prostore v bližini UKC, kjer bi lahko na sprejem čakali nujni bolniki pred vstopom v urgentni blok. Jeseni bo namreč začela delovati prenovljena kirurška urgenca, skozi katero bo okužba še lažje vdrla v UKC.

Siva cona za internistične urgentne bolnike bodo prostori zavoda za varstvo pri delu. Respiratornim infektom bo kot doslej namenjena tudi bolnišnica Petra Držaja.
 

V negovalno bolnišnico


Po novem pandemskem načrtu – prejšnji teden ga je na seji potrdil svet UKC, potrditi ga mora še minister za zdravje – ima UKC 37 postelj v negovalni bolnišnici na Vrazovem trgu namenjenih za okužene stanovalce domov starejših, ki še ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. Tam lahko ostanejo največ 72 ur, da bi se lahko v tem času dom, iz katerega prihajajo, reorganiziral in bi lahko svoje okužene izoliral od neokuženih, je povedal Poklukar.

V dogovoru z ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem velja, da po tem, ko dosežeta UKC Ljubljana in UKC Maribor na infekcijskih klinikah 70-odstotno zasedenost postelj, namenjenih covidu-19, začne sprejemati te bolnike klinika Golnik, za njo še bolnišnica Celje.

Golnik ima za zdaj pripravljenih deset postelj za covid bolnike, ki jih lahko začne sprejemati dan ali dva po tem, ko se izkaže, da je to potrebno.

Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik: »Z zdravljenjem okužb imamo bogate izkušnje, saj tudi brez covida-19 predstavljajo okužbe dihal kar polovico sprejemov klinike Golnik.«<br />
Foto: Jure Eržen
Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike Golnik: »Z zdravljenjem okužb imamo bogate izkušnje, saj tudi brez covida-19 predstavljajo okužbe dihal kar polovico sprejemov klinike Golnik.«
Foto: Jure Eržen


»Z vodstvom infekcijske klinike v Ljubljani smo vsak dan v stiku in se sproti dogovarjamo. Niso težava postelje, težava je kader, saj so zdaj dopusti. Prejšnji teden je kazalo, da bo že ta teden potreba, a so se stvari začele umirjati,« je povedal Aleš Rozman, direktor bolnišnice Golnik.

Za covid-19 lahko namenijo do 70 od skupaj 200 svojih postelj.

Komentarji: